Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Змей омайник" на Симона Панова излиза на книжния пазар

Снимка: Ciela



Днес ще си говорим за змейове, самодиви и други магически създания, ще се разходим в градската градина, квартал Калето и разбира се около и във крепостта Баба Вида, където магическите герои на Симона Панова от третия й роман "Змей омайник" за последен път ще ни въведат в света на българския фолклор, митове и легенди, представени по модерен начин. 


В очакване сме на последния роман от фентъзи трилогията "Змей закрилник" на младата видинска авторка Симона Панова. Книгата е озаглавена "Змей омайник" и се очаква на книжния пазар. Другите заглавия от поредицата са "Змей закрилник" от 2022 година и "Змей побратим" от 2023 година. Финалната част от трилогията, чиито сюжет се развива около крепостта Баба Вида също и около други емблематични за Северозапада места ще излезе до дни. Образите в нея не са реални личности разказва авторката, за целта тя използва архетипи:


"Използвала съм тази доста стара система, която разделя хората на елементите - земя, вода, въздух и огън. Идеята беше героите да не са еднакви, да не приличат един на друг, да може да има едно разграничение между тях. Трябваше да са различни един от друг, затова се опитах да изградя характерите им така, че да са свързани с четирите елемента. Още от самото начало бях планирала книгите да са три. Когато излезе първата си разпределих идеите, реших какво ще се случи, как ще се разгърнат съдбите на героите, какви действия и в коя книга ще бъдат предприети те. И всичко стана идеално. Струва ми се, че по този начин има завършен вид- всеки герой е изчерпал това, което може да му се случи, достигнал е до там, докъдето съм искала и не искам да се повтарям... "Змей омайник", разбира се е Йордан , ако приемем, че "Змеят закрилник" беше Пламен, а "Змеят побратим" - Владо, третия Караогнянов, който ни е на сърце е Йордан. В началото той е негативния герой, злодея от първата книга, а в последствие дали остава такъв и до каква степен.... ще разберем! "


Във фентъзи трилогията освен фолклорният и митичен мотив, присъстват и силно изразени женски образи:


"Старала съм се да не вкарвам лични качества, в нито една от четирите героини. Не обичам книги, в които си личи, че авторът се припокрива или припознава в някой от героите. Струва ми се, че така даваш нечестно предимство на един от тях и останалите остават по-двуизмерни. Но когато съм разговаряла с приятели, те смятат, че аз самата се виждам като Вида, някои ,че съм Рая, но всъщност аз съм Зора, а би ми се искало да съм повече като Лили-весела, безгрижна, непосредствена , склонна към импровизации. Тя претърпява една от най-големите трансформации в последната книга."


 "Змей омайник" излиза до дни и официалното й представяне ще бъде на Алеята на книгата в София между 9-ти и 15-ти септември, където всички фенове ще имат възможност да се срещнат лично с авторката и да си закупят книгата с автограф. По-натам във времето младата писателка ще представи финалната част на трилогията и в родния си Видин, но към момента още няма уточнена дата.

 
Симона Панова загатна още за Радио Видин, че работи по нова поредица:


"Вече съм започнала да планирам следващата поредица. Планирам и нещо друго, нещо мъничко преди това, но не знам кога би станало като евентуална дата, затова предпочитам да си планирам поредица, която да е следващото голямо нещо, в което да вложа време и усилия. При мен всичко е по план - трябва първо да измисля какво ще стане, какви ще бъдат героите, да ги разработя в детайли и след това започвам да ги пиша. В момента съм на етап планиране. Иска ми се да е в четири части - тетралогия. Единственото, което съм сигурна, че ще го запазя като факт е това, че пак ще се развива във Видин и пак ще бъде фентъзи."


Повече информация може да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Виктория Топалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Дете дарява своя творба на читалището в Бърдарски геран

11 - годишната Мария Минчева от Бърдарски геран дари макет на възрожденска къща на читалището в селото.  Момичето е част от танцовия състав, родът й по майчина линия от Бърдарски геран, а детето всяко лято си идва на село, каза председателят на НЧ "Съединение 1923" Ирина Босилкова:  "Мария е танцьорка в танцов състав "Палкенче", тя не е..

публикувано на 03.09.24 в 15:30

Министър Петко Николов: Няма да има производствена база на "Ел Би Булгарикум" извън Видин

Единствената производствена база на държавното млекопреработвателно предприятие остава във Видин.  Предвиждат се инвестиции за подобряване на материалната база, които ще започната още през този месец. Това увери  министърът на икономиката и индустрията Петко Николов след среща със служителите и ръководството на дружеството. "Ангажиментът..

публикувано на 03.09.24 в 15:00

Чипровското училище "Петър Парчевич" навършва 400 години

Община Чипровци се подготвя за голям празник. Тържествата са тридневни и са по повод празника на града, отбелязван на 6 септември.  С богата програма на 7 септември в Чипровци ще бъдат отбелязани 400 години от създаването на първото светско училище, съобщи директорът на Основно училище „Петър Парчевич“ Лена Георгиева: " В деня на 7 септември..

публикувано на 03.09.24 в 14:25

Училището в Брегово създава виртуален музей

Виртуален музей създават учители и ученици в СУ " Свети Свети Кирил и Методий" в Брегово.  Той ще представлява  дигитализирана информация, която отразява снимки, документи и спомени на очевидци,  историята, развитието, учителите през годините. Ще включва и виртуална разходка в училището, а поводът е  160 години от основаването на..

публикувано на 03.09.24 в 13:00

Вирусолог: Западнонилската треска не може да се разпространява от хората

Западнонилската треска, която тези дни ни напомни за себе си, не е ново заболяване за Европа. Случаи се регистрират ежегодно, каза вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова.  Тя цитира данни на Европейския център за контрол на заболяванията, според които през миналата година тези случаи са 728, като почти 70 са смъртните. В България през 2023..

публикувано на 02.09.24 в 17:11

Видин през очите на туристите

Всеки, който е бил във Видин знае, че е малко, но чаровно градче, сгушено на брега на Дунав. През лятото то се превръща в истинска перла за туристите - български или чуждестранни, които акостират тук с големите круизни кораби. Всеки ден, през целия сезон, корабите превозват хора от различни краища на света – не само от Европа, но и от Америка,..

публикувано на 02.09.24 в 15:30
Симеон Матев

Симеон Матев: Септември има характера на летен месец

Климатичното лято приключи на 31 август в 23:59 часа. Три седмици ни разделят от 22 септември, когато настъпва астрономическата есен. Все по-близо ли е до нас третият сезон от календара или ще продължи тенденцията септември да се оформя като летен месец? По темата разговаряме с климатолога Симеон Матев,  преподавател в катедра "Климатология,..

публикувано на 02.09.24 в 15:17