Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експертите трябва да променят партийно мотивираните изборни правила

Стоил Цицелков: ЦИК защитава политическите, а не гражданските интереси

В България липсва пазар на каузи и идеали

Снимка: Савина Спасова
Формациите демонстрират незаинтересованост от разпространението на визиите, а хората вече са загубили доверие. Как съдбата на България, а не злободневието, може отново да е в основата на диалога? Защо предизборните кампании спряха да бъдат арена на идеите? 

Предстоящият вот дискутираме с изборния експерт Стоил Цицелков.

Радио ВИДИН: Предизборната кампания все още не е стартирала, но пък това не означава, че ситуацията не е пълна с абсурди. Какво се случва с ЦИК и с този прецедент с ДПС?

"Предизборната кампания никога не е приключвала в България. Ние сме в безпрецедентна спирала от избори и от невъзможност да се формират трайни и стабилни правителства, така че всяко едно говорене, всеки един политически акт, е вид агитация и кампания. Това наблюдаваме и в ЦИК. Тази подигравка с правила, норми, която се случва пред очите на обществото, не е и толкова видима, защото безпрецедентно вчера (б.р понеделник) ЦИК не поканиха медии за регистрацията на политическите партии. Така че това вече не е и толкова видимо, но ние виждаме резултат от тези действия. Това наистина е много лошо и показва две неща. Първо - защо нашите правила, по които ходим на избори, трябва да се променят, а второ - защо в никакъв случай не трябва да се променят както досега, а именно партийно мотивирани, без широко обсъждане и без оценка на вероятното въздействие на тези промени"

Радио ВИДИН: Вие от Обществения съвет многократно в последните години сте настоявали за промяна на тези правила. Да разбирам ли, че ще продължите да го правите все така усилено?

"Разбира се, по-интересно и любопитно е да се каже, че и от ЦИК настояват за промяна на правилата. Настояваме и от Обединението за честни избори, където аз съм най-активен и с колегите имаме много сериозни, базирани на наука и данни, анализи и резултати. По-експертен, така да кажем кръг, но и много широк, отворени сме към граждани, журналисти и индивидуални експерти. Широката експертна общност се съгласява, че този Кодекс е лош, че сроковете са лоши, че начинът за регистрация на партиите... ето, сега виждаме, че има бели полета. Необходимо е и ние в момента за това адвокатстваме от ОЧИ да се направи широко обединение на хората, които са експерти, които в България са не повече от 50 експерти, които наистина могат да докажат експертиза в организиране, провеждане и администриране на избори... и тези хора да седнат да се обединят, много от нас вече са го направили, около тези промени, които не са лобистки, не защитават интереси на една или друга партия, което наблюдаваме напоследък, а са такива, които са наистина полезни за обществото, за да произвеждаме едни нормални избори, които да вдъхват доверие - това, което ни липсва в момента. Необходимо е такова нещо да се случи сега, в този период, преди ИК да бъде отворен, понеже това е като да отворите кутията на Пандора. Хора, които принципно, а вие знаете какви експертни позиции имат, имате консенсус около много теми... в момента, в който обаче се седне на масата за преговори, много от тях заемат силно партийни позиции. Тук мога да спекулирам, че вероятно имат и някакъв интерес от това".

Радио ВИДИН: Как е възможно на изборите да се явят две еднакви партии с различни имена? Ситуацията, която наблюдаваме в ДПС, май съществува и при БСП.

"Не е възможно, да успокоим слушателите. Няма да се явяват две ДПС-та, защото няма две ДПС-та. Няма да се явят и две БСП-та, защото няма две БСП-та. Това можем да кажем за всички партии. Това, което се случи, е безпрецедентно, безотговорно поведение от страна на комисията. Това са едни много високо образовани, високо платени юристи, които просто избраха да не поемат отговорност и да позволят този правен абсурд, който се случи. Чест им прави на тези членове на комисията, които бяха против това. Този абсурд обаче беше гласуван и приет, а именно да се приемат документите на две групи, знаейки се, че те представляват и двете една и съща партия. Ако някой изобщо получи регистрация, защото засега само са подали документи, не са регистрирани, а просто са им приели документите, но ако някой получи регистрация - ще е само една от двете групи. Няма как ДПС или която и да е друга партия да участва в две коалиции, да се яви с две самостоятелни... вижте, това е част от PR-a, това е начин да стане ясно на избирателите, да влезе в медиите, аз малко съжалявам, че толкова много говорим по тази тема, но това е част от стратегията да стане ясно на всички, че те и двете са ДПС. Който и да загуби тази правна битка, защото предполагам, че ВАС ще го разреши това, това е административен спор, там ще се решава кой има печата, на кой подписа е поставен като спесимен при регистрацията, защото въпреки че са решили, че имат двама съпредседатели, все пак законът предвижда, че един човек може да представлява... това ще бъде разрешено, но наистина не им прави чест на ЦИК. Да, ние знаем, че те са партийно предложени от партиите, както и цялата администрация, но все пак, когато стават членове на ЦИК, който е независим орган, би трябвало да действат независимо. Да обясня на прост език какво значи това: да правят всичките си заседания и обсъждания публични и да ни дават ясни аргументи за всяко свое решение, за да не оставаме ние с впечатление, че те защитават партийни интереси - нещо, което аз не мога да убедя някой, че не е така, защото то е така".

Радио ВИДИН: Наблюдавате изборни процеси в почти всяка една точка от света. Възможно ли е Централната избирателна комисия да не бъде толкова политизирана? Има ли някъде изключение? Възможно ли е да бъде неутрална?

"Разбира се, разбира се... повечето не са политизирани. Нашата ЦИК е създадена по този начин през 90те години, защото имаше огромно недоверие между партии, никой не вярваше на никой, нямаше силно авторитети, около които могат да се обединят. Това е начин някакъв за контрол. Поради тази причина ние вече исторически толкова време сме излъчвали цялата си администрация, че в момента е невъзможно изцяло да я направим професионална, както в много държави. Това, което можем да направим, е да намалим този партиен елемент, защото и в момента, нека да кажем, председател на ЦИК е предложен от партия, която има много малко представителство. Говорителят на ЦИК г-жа Матева е от партия, която отдавна не е хващала ръка и не е влизала в парламента. Трябва да намерим начин да излъчим администрация, която да е по-честна и по-отговорна към гражданите. Опитът от други държави, например, е това да бъдат съдии, конституционни съдии. Да има една администрация, която да работи между изборите, перманентна, ако се налага. В България има толкова много избори, толкова често, че е добра идеята, че имаме перманентна администрация, но ръководителите и секретарите биха могли да бъдат избирани по жребий или някакъв квотен принцип от съдии. Това са хора, които се ползват с широко доверие и се очаква да са надпартийни. Доколко в България това е добра идея - не съм сигурен. Нашата съдебна система, знаем, страда от сериозни зависимости, но със сигурност има начин хората, които са там, да не бъдат 100 % и единствено предложени от някакви партии. Това води до лоши резултати, до все по-намаляваща избирателна активност, все повече нови и все по-оригинални скандали, които могат да забъркат".

Радио ВИДИН: Да, ако имаме по-честна администрация, това ще е първата стъпка към възвръщането на доверието изборния процес. Разбира се, проблемите са многобройни.

"Да. При създаването на един нов Изборен кодекс, който, пак казвам, трябва да стъпи на едни базови предложения, около които широката експертна общност се обединява, а такива има... Има много точки, които в момента не са решени, около които честно казано почти няма експерти, няма някой, който може аргументирано да бъде против. Ние сме водили много разговори - има такава база, но тези експерти някак не съумяват да убедят партиите, които ги избират за свои експерти, за свои представители в администрации, групи, в комисии в парламента, по някакъв начин, когато се стигне до гласуване, много често има едни изненадващи резултати за тези, които участваме в тези процеси. Със сигурност това е важна стъпка, трябва да бъде заложена при изготвянето на нови изборни правила. Нещата работят в система. Само по себе си няма да бъде достатъчно, ако направим просто професионална администрация. Трябва да позволим тази администрация, защото, нали, без да оправдавам ЦИК, но все пак наистина работят по този закон. Той така е написан, че да остави много място за интерпретация. За да бъда конкретен, ще дам пример с методическите указания, които, дори когато в редките случаи нямаме промяна в закона преди изборите, в последния момент, както свикнахме, дори когато това не се случи, те все пак излизат с някакви нови и нови методически указания, в които променят съществени елементи от начина, по който ние избираме нашите представители".

Радио ВИДИН: В предишен наш разговор казахте, че партиите са виновни, че голяма част от гражданите не се превръщат в гласоподаватели. Някои хора твърдят, че с оглед на последните събития, сега формациите ще си вземат поука и ще бъде по-различно. Очаквате ли кампанията, която предстои, макар и отдавна да е започнала, да се различава?

"Не. Доколкото виждам, тя си е същата. Отново политическите партии показват, че те толкова много се страхуват в момента, защото на последните избори видяхме, че абсолютно всяка политическа партия загуби гласове, освен тези чисто новите, които влязоха за пръв път и вероятно няма да влязат повече. В момента те са толкова внимателни да не кажат нещо грешно, да не бъдат привързани към нещо, че практически мълчат по важни теми. Да си ги припомним: Еврозона, влизане в Шенген, конфликтите, които се случват съвсем близо до България. Ние имаме обща граница на Черно море с много сериозен конфликт, който заплашва да стане ядрен и световен. Това са важни неща. Целият фокус обаче е върху бутането на едни момчета на входа на администрацията и кой първи ще седне на едно столче. Нещо, което е несериозно, много вредно за нас".

Радио ВИДИН: Връзката между формациите и обществото, не просто гласоподавателите, тя е разрушена напълно. Как може да се възстанови аз не виждам. Самите партии нямат желание да разпространяват визии. Хората пък са отчаяни от това, че само ни лъжат.

"Натискът трябва да дойде от самите граждани. Българският народ го е показвал. Ако се замислим, България е доказала, че е работеща демокрация. Ние много пъти сме изхвърляли с гръм и трясък тези, които досега са ни управлявали. Излизали сме много гневно на протестите по улиците. Не веднъж сме си избирали някой абсолютно неочакван преди изборите победителите, някой месия, някоя чисто нова формация, която да спечели вота. Спомняме си Царя, ГЕРБ, ПП, ИТН... Това се случва постоянно, случва се и сега в момента. Наистина очаквам, че гражданите ще вземат своята роля. По-притеснително е, че и аз, в момента говоря като гласоподавател, на политическия пазар не знам какво ми предлагат. Следя, гледам, интересувам се, чета медии, аз виждам страшно много новини в политическите секции, в които става думи кой пръв се е регистрирал, в колко часа е пратил имейл. Неща, които са от вътрешнополитическия живот на някакви формации и не би трябвало да блокират работата на цялата страна и на изборния процес. Това се случи вчера (б.р. понеделник). ЦИК на изключени микрофони и при закрити врата за журналисти обсъждаха нещо в работно време, за което ние им плащаме и очакваме да ни информират, взимат някакви меко казано странни решения да регистрират партии без входящ номер... това няма как да не се отразява и на нас. За съжаление, аз пръв път ще изразя негативизъм относно избирателна активност, но очаквам, че въпреки ваканциите ще са свършили и хората ще си бъдат основно по адресите, може би този път ще видим отново намаляща активност. Това е най-вече поради това безотоговорно поведение на много политически партии, които не само че не ни обещават никакви програми и нищо за тези избори, а те вече открито говорят, че се готвят за следващите осми извънредни избори, които трябва да са някъде в края на февруари или март. Това вече е съвсем официален дискурс, съвсем открито се обсъжда. Очевидно действие, което не може да ни мотивира да отидем и да гласуваме за тях".

Радио ВИДИН: Стигам до заключение, че нашият политически елит вече не може да управлява. Изпълнителите показват, че не могат да вършат работата, която трябва. Отидат в НС, не искат да управляват. Когато дойде предизборната кампания, не искат да говорят. Този един месец партиите обикалят да се срещат със симпатизанти, само че тези поддръжници са твърдо ядро. Защо не с останалата част от населението?

"Именно. Проблемът от липсата на широки послания, национално отговорни. Тук вече не говорим за кампании, а за каузи. В България липсва пазар на различни каузи и идеали. Колкото и странно да звучи, може би някак далечно за България, но това е, което се случва в останалите държави. Там има някакъв национален идеал. Например, да вкараме националния отбор по футбол на европейско първенство. Когато това е някакъв идеал, около който общество се обединява, то партиите го припознават и вече преди изборите знаем кои партии ще работят в тази посока и кои не. Подобно нещо в България не се случва. Ние като общество сме толкова разделени, толкова поляризирани, че ние не сме сигурни искаме ли евро, искаме ли Шенген... по-лошото е, че и политиците не заемат категорични позиции. Слушате само едни мантри като евроатлантизъм. Най-смешното е, че ни ги говорят хора, които са доказали в своята политическа кариера, че работят точно за обратния интерес. По-скоро можем да ги свържем някои от тях, точно тези, които най-много се бият в гърдите какви евроатлантици са... много от тях, можем да видим, са изпълнявали проекти, които обслужват интересите на Кремъл или на други източни фактори. Тази подмяна няма как да не се отрази, да не се отвратят хората... а ние чакаме конкретика".

Радио ВИДИН: Опитвам се да не критикувам хората, които се отказват. Да, знам, че не е правилно: колкото и да боли, колкото и да е неприятно, ние като общество имаме функция. Няколкото родни формации, да бъдем честни, правят целия процес нетърпим. Отиваме до урните, а на втория ден на новото НС започват обичайните "сега няма да стане" или "защо да не се обърнем към експертите". В такъв случай черта и да ви няма...

"Абсолютно. Действително, пак казвам, ние им го позволяваме някак си с това, че продължаваме да гласуваме, да подкрепяме, а действително такива партии, чиито лидери многократно са се провалили, многократно са показали, че не изпълняват своите обещания, че не са много принципни... нагледахме се на много предизборни трикчета, теми, сглобки... ние дори, ще дам пример с БСП, дори когато видим лидер, който си подава оставката, се оказва, че всъщност "тя не си е подала, ще представлява партията". И после очаква ритуал, конгрес, както е по устав, да бъде освободена. Това е нещо, което сигурно е законно издържано, но е изключително неморално. Говори за много нисък морал сред нашите политици, които или не си подават оставките, защото това е по-голямата част от тях, или сме се нагледали на много хвърляни оставки, които обаче после не се приемат и лидерът остава. А сега вече имаме и нов жанр, това е "подал съм си оставка, обаче не е легитимно и аз съм си лидер".

Радио ВИДИН: Вашето обединение ще изготви ли отново анализ на рисковите секции, където има т.нар странно електорално поведение. Северозападна България е такъв странен регион. Предполагам, че при нас има много такива секции.

"Ние правим от много отдавна вече, в България има достатъчно много избори, за да имаме сериозна база от данни, правим проучване и анализ на абсолютно всички изборни секции в България. Когато някъде има много необяснимо поведение, например - над 80-90 % гласували само за една партия или един кандидат, огромен процент от тях са гласували с определена преференция или пък избирателната активност е 100 % или близка, когато за останалите секции е 30-40 %... това са секции, които святкат като възможни проблематични. Ние се опитваме винаги да насочим натам нашите наблюдатели и доброволци, за да видим и на място дали има някакво основание за съмнение, за контролиран или купен вот или пък става дума за много силен местен кандидат, който просто има такава голяма подкрепа, че изкривява тези данни. Този анализ е базиран на отворени данни, публично достъпни, ние го правим автоматизирано, с помощ от доброволци. Да, ще извършим такова нещо. За тези избори честно казано може би ще намалим нашето директно наблюдение на терен. Ще се ограничим повече към работа с данни от ЦИК, от това, което научаваме от журналистите, за да можем да се концетрираме към едно обединение. Протягаме ръка към всички експерти, към цялата експертна общност, към хората, имащи отношение към изборите, политическите партии, администрацията, към Министерството на електронното управление, към сертифициращите органи за машинно гласуване, това са трите държавни агенции. Да седнем и да се обединим около няколко ключови точки, които да заложим като важни, национално отговорни, такива, от които по-късно никой да не може да се измъкне без някакъв сериозен аргумент, когато вече представлява партия на кръгла маса на преговори. Това се случва, че каквото и да говорим в предизборния период, когато няма напрежение относно правилата, както сега, тези редки моменти на спокойствие, изведнъж когато се стигне до правна комисия, до среднощни заседания, се приемат много безпринципни текстове. Понякога резултатите от тях изненадват дори тези, които са ги внесли. Човек чисто капацитетът му да предвижда различни сценарий след 24-часово заседание е силно намален".






БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Тома Ушев: Основните стълбове за реализацията на България са образованието и църквата

Формациите демонстрират незаинтересованост от разпространението на визиите, а хората вече са загубили доверие.  Как съдбата на България, а не злободневието, може отново да е в основата на диалога?  Защо предизборните кампании спряха да бъдат арена на идеите?  Предстоящият вот дискутираме  с анализатора  Тома Ушев , автор в дясната платформа..

публикувано на 05.09.24 в 10:00

Ще има ли пари за пенсионерите?

Прогнозите за българската пенсионна система показват мрачно бъдеще, ако не бъдат предприети драстични мерки. Според доклад на Националния осигурителен институт (НОИ), за да се гарантира стабилността на пенсионната система до 2070 година, осигуровките за пенсии трябва да се повишат повече от двойно. Настоящият процент от 16% върху осигурителния..

публикувано на 04.09.24 в 10:45

Политическите страсти се нажежиха далеч преди изборите

Политическата криза у нас премина на нов етап - пренесе се и на вътрешнопартийно ниво. В навечерието на предизборната кампания скандали разтърсиха две от основните политически сили у нас - ДПС и БСП.  От вчера сутринта Централната избирателна комисия трябваше да започне регистрацията на партиите и коалициите за участие в изборите за народни..

публикувано на 03.09.24 в 11:51

Колко сериозен е проблемът с безводието

Над 400 населени места у нас официално имат издадена заповед от кмета за воден режим. Още 140, по сигнали на граждани и медийни публикации също имат проблеми с водоснабдяването. Това съобщи Тома Белев- съпредседател на "Зелено движение", природозащитник. Той е изготвил карта на безводието у нас. Информацията не е публична, разпръсната е по..

публикувано на 02.09.24 в 15:02

Хората от Боровци очакват ремонт на моста в селото

Екипът на Радио ВИДИН е на гости на Боровци седмица преди фестивала там.  Селото има добро местоположение, на 10 км е от Монтана и на 10 км от Берковица. Има интерес към закупуване на имоти там.  В селото ни очакват деца, които участват в певческата група към читалището, са се събрали от рано сутринта, за да могат да покажат какво са научили..

публикувано на 30.08.24 в 11:30
Теодора Йовчева

Теодора Йовчева: Стабилността на демокрацията от първите години на Прехода е изключение, а не правило

Два месеца остават до 27 октомври, когато за втори път през тази година и за седми от 2021-ва досега ще избираме парламент.  Къде се корени задълбочаващата се партийна и политическа криза в страната?  Има ли основания да се очаква, че вотът наесен ще приключи изборната спирала?  Действащото статукво дискутираме с политолога Теодора Йовчева . Радио..

публикувано на 29.08.24 в 10:05

Намалява ли безработицата и кои професии са предпочитани?

Агенцията по заетостта отчете минимален ръст на безработицата от 0.1 процентни пункта през месец юли спрямо юни. С регистрация в бюрата по труда в края на миналия месец са били 152 хиляди и 800 души, като спрямо юни броят им се увеличава с 1900. Ръст на безработицата се отчита и на годишна база. Административната статистика на Агенцията..

публикувано на 28.08.24 в 10:45