Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Половин век АЕЦ "Козлодуй"

Снимка: www.kznpp.org

Днес се навършват 50 години от официалното откриване на атомната електроцентрала "Козлодуй". Юбилеят ще бъде отбелязан с празничен концерт, който ще започне в 11:00 часа в "Ботев парк", информират от централата. През 1974 година пускът на АЕЦ "Козлодуй" поставя началото на ядрената енергетика в България и в Югоизточна Европа. Днес централата е най-големият производител на електроенергия в страната, като работят 5-и и 6-и електроблок. Двата реактора, както и хранилището за сухо съхранение на отработено ядрено гориво, това лято получиха безсрочни лицензи за експлоатация.

По публикацията работи: Цветомир Цветанов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Зарадваха първокласниците от Кула с дарения

Дарения  за малчуганите от п ърви клас в СУ "Васил Левски"  град Кула направиха възпитаниците от Випуск 1989 . 15-те първокласници ще получат ученически и спортни пособия,  разказва Галина Ценкова класен ръководител на първи клас: „Много интересна и благородна  инициатива подеха Випуск 89, които след среща на випуска това лято са решили да дарят..

публикувано на 15.09.24 в 14:35

В Мездра дискутираха миналото и бъдещето на Европа

Мездренското средно училище "Иван Вазов" посрещна гости по проект „30 години от Маастрихт: Размисли върху миналото, настоящето и бъдещето на Европа".  По-късно в Залата на Общински съвет в Община Мездра учениците и учителите от СУ "Иван Вазов" се включиха в работна среща по проекта. Проектът се реализира от администрацията на Община Молетай,..

публикувано на 15.09.24 в 12:59

Ремонтират дома за стари хора в Добри дол

Домът за стари хора в село Добри дол ще бъде основно ремонтиран и обзаведен, съобщават от общинската управа в Лом.  Проектът е на стойност близо 2 350 000 лева.  От Европейския съюз чрез Националния план за възстановяване и устойчивост ще бъдат осигурени 1 851 211 лева,  369 591 лева е ДДС,  невъзстановим съгласно Закона за данъка върху добавената..

публикувано на 15.09.24 в 12:51

Тържествено откриха панаира във Враца

Лошото време не провали официалния старт на Врачанския есенен панаир снощи.  Десетки жители и гости на града присъстваха на официалното откриване на 135-ото издание на традиционното изложение, което започва на 14 септември.  Кметът Калин Каменов поздрави посетителите и напомни, че „с общи усилия успяхме коренно да променим облика на Врачанския панаир...

публикувано на 15.09.24 в 07:51

Бизнес форум се проведе във Враца

Враца беше домакин на най-голямото бизнес събитие в Северозападна България. Водещи компании и експерти участваха в първия по рода си бизнес форум "Възможности за финансиране и развитие на бизнеса в региона". Събитието откри кметът Калин Каменов, който представи проекта за създаването на Център за енергийно развитие и нови науки. Пред над 100..

публикувано на 14.09.24 в 16:50

Б.Т.Р. с концерт в Белоградчик

Тази вечер легендарната българска рок група Б.Т.Р. ще изнесе концерт в град Белоградчик. Събитието обещава да събере множество фенове на рок музиката от региона и да превърне вечерта в незабравимо изживяване, каза за Радио ВИДИН Боян Минков , кмет на Белоградчик: " БТР празнуват 30 години от тяхното създаване и Белоградчик ще е един от градовете, които..

публикувано на 14.09.24 в 15:00

Ден на траур в Лом заради загиналите пилоти

Днес в град Лом е обявен ден на траур в памет на загиналите в самолетна катастрофа пилоти майор Петко Димитров и старши-лейтенант Венцислав Дункин . В знак на почит българските знамена ще бъдат спуснати наполовина. Кметът на Община Лом Цветан Петров изказва искрени съболезнования на семействата и близките на майор Петко Димитров и..

публикувано на 14.09.24 в 14:13