Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще има ли пари за пенсионерите?

Според доклад на НОИ е нужно драстично увеличение на осигуровките за пенсии

Снимка: Радио Видин

Прогнозите за българската пенсионна система показват мрачно бъдеще, ако не бъдат предприети драстични мерки. Според доклад на Националния осигурителен институт (НОИ), за да се гарантира стабилността на пенсионната система до 2070 година, осигуровките за пенсии трябва да се повишат повече от двойно. Настоящият процент от 16% върху осигурителния доход не е достатъчен, за да покрие нуждите на нарастващия брой пенсионери. За осигуряване на стабилност, необходимият дял трябва да надвишава 37%. Докладът на НОИ разкрива, че разликата между действителните и необходимите осигуровки ще достигне рекордни нива през 2026 година. Това ще доведе до още по-големи предизвикателства за системата, ако не се въведат съответни промени. Едно от основните предложения е увеличаване на осигуровките, но това би могло да бъде непопулярно решение сред работещите, които вече усещат тежестта на данъчно-осигурителното бреме. Осъвременяването на пенсиите по швейцарското правило, което досега включваше половината от ръста на инфлацията и половината от ръста на средния осигурителен доход, също ще бъде ограничено в следващите години. През 2024 година пенсиите бяха увеличени с 11%, но догодина ръстът ще бъде под 9%. След 2026 година, този процент ще падне под 5%, което означава, че пенсиите ще нарастват по-бавно, отколкото се увеличават доходите на работещите. Феноменът на "обърнатата пирамида" вече се усеща остро сред пенсионерите, като ситуацията ще се влоши през следващите години. В момента, на всеки 100 работещи се падат 68 пенсионери, но според прогнозите след 36 години този брой ще нарасне на повече от 80 пенсионери на 100 работещи. 

Анализът на НОИ посочва две възможни решения за справяне с финансовите предизвикателства на пенсионната система. Първото е осъвременяване на пенсиите единствено с процента на инфлацията, а не както досега - с половината от нея и половината от ръста на средния осигурителен доход. Това би довело до по-бавно нарастване на пенсиите, но би спомогнало за намаляване на финансовото напрежение върху системата. Второто решение, което НОИ разглежда, е постепенно увеличаване на осигуровките, въпреки че това би било непопулярно сред работещите. Според експерти, увеличението на осигуровките може да подхрани сивата икономика или дори да доведе до загуба на работни места, което само по себе си би усложнило ситуацията. Според икономисти много пенсионери ще трябва да разчитат на допълнителни източници на доходи в бъдеще, а пенсионерите след 20 години ще трябва да са приготвили други свои притоци на доходи. Потърсихме за коментар Адриан Николов, икономист от ИПИ.

"Много е важно тук да кажем, че новият бюджетен доклад на НОИ ни казва каква е необходимата осигуровка, ако искаме бюджетът на Националното обществено осигуряване да може да се издържа сам, тоест да не разчита на дотации, на трансфери от централния бюджет за да изплаща пенсиите най-вече. В този смисъл няма кой знае какъв шок, ако искаме бюджетът на НОО да не зависи от останалия държавен бюджет, НОИ ни казва, че пенсионната осигуровка трябва да се удвои и да стане почти 38%. Ние в такава ситуация никога не сме се намирали, никога в новата история на пенсионната система след голямата реформа в края на 90-те години на миналия век."

Доколко е правилно и доколко грешно осъвременяването на пенсиите по швейцарското правило, което досега включваше половината от ръста на инфлацията и половината от ръста на средния осигурителен доход?

"Прогнозират, че ще има доста по-бавен ръст на пенсиите по т. нар. "швейцарско правило", но това е очаквано предвид прогнозите за инфлацията. Не се очаква през следващите няколко години да има такъв ръст на цените, какъвто видяхме през 2022 и 2023 година. В този смисъл швейцарското правило предполага едно задържане и запазване на жизнения стандарт, но не и подобрение, както бяха да речем доста агресивните експанзии на пенсиите, които явно успяха да тласнат един доста сериозен дял от пенсионерите отвъд линията на бедността еднократно, чрез политическо решение. В този смисъл няма някакво сериозно предизвикателство към спазването на швейцарското правило, по скоро въпросът е дали няма да се вземе някакво политическо решение то леко да се промени." - обясни още Адриан Николов, икономист от ИПИ.

Министерството на труда и социалната политика обяви, че работна група в момента анализира системата на задължителното пенсионно осигуряване, като след този анализ ще бъдат предложени конкретни мерки за подобряването ѝ. Последното увеличение на пенсионните осигуровки беше през 2018 година с 1%. Очевидно обаче, това няма да е достатъчно, за да се справи с нарастващите нужди на пенсионната система за в бъдеще. Притесняват ли се видинчани от прогнозите за българската пенсионна система, които вещаят мрачно бъдеще, ако не бъдат предприети съответните мерки - това проверихме в анкета.

"Как няма да се притесняваме, може ли? Ако останат хората без пенсии - това не е човешко. Не им знам правилата, но това е престъпление ... В годината по три пъти ходиим на избори и ето парите къде са - отиват за избори, а за пенсионерите няма ... За демографската криза много отдавна трябваше да се помисли, а не сега, когато вече всичко е свършен факт. В годините назад трябваше да се мисли много за тези неща, а не сега. Още не съм пенсионерка, но мисля, че няма да се стигне чак до там. Дано не се променят нещата към по-зле." - коментираха видинчани. 

Каква е ситуацията в област Видин? Разговаряхме с Пламен Георгиев, директор на Териториалното поделение на НОИ Видин.

"Както всяка година, така и тази - 2024 година, от 1 юли пенсиите, свързани с трудово дейност се осъвремениха по реда на чл. 100 от Кодекса за социално осигуряване или това е т. нар. "швейцарско правило". Постановено е в Кодекса за социално осигуряване, че пенсиите, отпуснати до 31 декември на предходната година, се осъвременяват ежегодно от 1 юли с Решение на надзорния съвет на НОИ с процент равен на 50 на сто от нарастването на осигурителния доход и 50 на сто от индекса на потребителските цени през предходната календарна година. На база на това осъвременяване с 11%, минималният размер на пенсиите за осигурителен стаж и възраст стана 580.57 лв. В област Видин максималният размер от 3400 лв към настоящия момент получават 14 лица, а минималният размер за осигуриителен стаж и възраст от 580.57 лв се получава от 2426 лица. Общо за областта броят на всички пенсионери към септември е 30 164 лица."

Демографската криза е причина за забавянето на ръста на пенсиите през следващите години. Тя обаче няма как да бъде преборена по естествен начин и затова единственият вариант българската икономика и бюджета да расте е с внос на хора - имигранти, които да работят, да създават брутен вътрешен продукт и да плащат данъци, с които да се дофинансира пенсионната система. Темата, обаче е деликатна и никой политик не иска да си рискува рейтинга и да каже истината. Зависимостта на Държавното обществено осигуряване от държавния бюджет ще продължи да нараства, пише в доклада на Националния осигурителен институт с дългосрочна оценка на финансовото състояние на фондовете до 2070 г.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Стоил Цицелков: ЦИК защитава политическите, а не гражданските интереси

Формациите демонстрират незаинтересованост от разпространението на визиите, а хората вече са загубили доверие.  Как съдбата на България, а не злободневието, може отново да е в основата на диалога?  Защо предизборните кампании спряха да бъдат арена на идеите?  Предстоящият вот дискутираме с изборния експерт Стоил Цицелков . Радио ВИДИН:..

публикувано на 05.09.24 в 10:05

Тома Ушев: Основните стълбове за реализацията на България са образованието и църквата

Формациите демонстрират незаинтересованост от разпространението на визиите, а хората вече са загубили доверие.  Как съдбата на България, а не злободневието, може отново да е в основата на диалога?  Защо предизборните кампании спряха да бъдат арена на идеите?  Предстоящият вот дискутираме  с анализатора  Тома Ушев , автор в дясната платформа..

публикувано на 05.09.24 в 10:00

Политическите страсти се нажежиха далеч преди изборите

Политическата криза у нас премина на нов етап - пренесе се и на вътрешнопартийно ниво. В навечерието на предизборната кампания скандали разтърсиха две от основните политически сили у нас - ДПС и БСП.  От вчера сутринта Централната избирателна комисия трябваше да започне регистрацията на партиите и коалициите за участие в изборите за народни..

публикувано на 03.09.24 в 11:51

Колко сериозен е проблемът с безводието

Над 400 населени места у нас официално имат издадена заповед от кмета за воден режим. Още 140, по сигнали на граждани и медийни публикации също имат проблеми с водоснабдяването. Това съобщи Тома Белев- съпредседател на "Зелено движение", природозащитник. Той е изготвил карта на безводието у нас. Информацията не е публична, разпръсната е по..

публикувано на 02.09.24 в 15:02

Хората от Боровци очакват ремонт на моста в селото

Екипът на Радио ВИДИН е на гости на Боровци седмица преди фестивала там.  Селото има добро местоположение, на 10 км е от Монтана и на 10 км от Берковица. Има интерес към закупуване на имоти там.  В селото ни очакват деца, които участват в певческата група към читалището, са се събрали от рано сутринта, за да могат да покажат какво са научили..

публикувано на 30.08.24 в 11:30
Теодора Йовчева

Теодора Йовчева: Стабилността на демокрацията от първите години на Прехода е изключение, а не правило

Два месеца остават до 27 октомври, когато за втори път през тази година и за седми от 2021-ва досега ще избираме парламент.  Къде се корени задълбочаващата се партийна и политическа криза в страната?  Има ли основания да се очаква, че вотът наесен ще приключи изборната спирала?  Действащото статукво дискутираме с политолога Теодора Йовчева . Радио..

публикувано на 29.08.24 в 10:05

Намалява ли безработицата и кои професии са предпочитани?

Агенцията по заетостта отчете минимален ръст на безработицата от 0.1 процентни пункта през месец юли спрямо юни. С регистрация в бюрата по труда в края на миналия месец са били 152 хиляди и 800 души, като спрямо юни броят им се увеличава с 1900. Ръст на безработицата се отчита и на годишна база. Административната статистика на Агенцията..

публикувано на 28.08.24 в 10:45