Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Традиционна българска седянка пресъздават в Старопатица

Снимка: Радио Видин

Традиционната българска седянка ще бъде пресъздадена от 19 часа днес в салона на читалище "Пробуда" в село Старопатица. Инициативата е под мотото "Бабо, разкажи ни...", каза за Радио Видин секретарят на читалището Корнелия Велкова.

"Обичаят "седянка" решихме да разработим съвместно с "Клуб на инвалида", град Кула и тази година се включват и село Тополовец, и село Шишенци. Това е съвместен продукт, който ние разработихме, с цел да пресъздадем самата традиция "седянка", да вплетем в нея от четирите населени места, част от наследството на всяко село. Да покажем на младите, на идното поколение, какво и как са правели нашите майки, баби, прабаби на седянката навремето..."

С тази инициатива започват честванията, посветени на празника на Старопатица, който ще бъде отбелязан на 6 и 7 септември.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 4 септември 2024 година

България е на второ място в Европа по брой на горските пожари , това заяви областният управител на Видин Ани Арутюнян на работна среща с цел превенция и конкретни действия в случай на възникване на горски пожари в региона. Областната администрация се включва в националната информационно-образователна кампания "Безотговорността е най-опасната искра"...

публикувано на 04.09.24 в 18:10

Над 100 души в Монтана днес си инсталираха приложение еЗдраве.

Над 100 души в Монтана днес си инсталираха приложение еЗдраве.   При голям интерес премина днес инсталирането на телефона на приложението eЗдраве. На площад „Жеравица", пред сградата на Регионалната здравна инспекция, в центъра на Монтана, всеки желаещ може да го направи на телефон или таблет с мобилен интернет и валидна лична карта. Двудневната..

публикувано на 04.09.24 в 17:45

Разследват причините за смъртта на 17-годишен младеж от Монтанско

Прокуратурата в Монтана установява обстоятелствата за евентуално извършено престъпление при смъртта на момче от село Замфирово . Според данните от полицията, в 03,30ч. през нощта на 3 септември, е получен сигнал от Спешна помощ в Монтана, че е докарано момче на 17 години, за което медиците установили, че е починало. Семеен скандал се е разиграл..

публикувано на 04.09.24 в 16:54

Богата програма за Врачанския есенен панаир

С богата културна програма Враца ще посрещне 135-ото издание на Врачанския есенен панаир, съобщиха от общинската управа, която е организатор на събитието.  Тази година първият концерт ще започне още на 13 септември (петък) с изява на сцената на местната рок група "Доктор`с Гого бенд" от 19:30 ч. Официалното откриване на панаира е на 14..

публикувано на 04.09.24 в 16:27

Областна администрация Видин се включва в кампания за превенция на горски пожари

България е на второ място в Европа по брой на горските пожари, това заяви областният управител на Видин Ани Арутюнян на работна среща с цел превенция и конкретни действия в случай на възникване на горски пожари в региона. Областната администрация се включва в националната информационно-образователна кампания „Безотговорността е най-опасната искра“:..

публикувано на 04.09.24 в 15:48

Първи фестивал на Турлашката кухня в село Салаш

За първа година в белоградчишкото село Салаш ще се проведе Фестивал "Турлашката кухня и занаяти".  Участниците ще имат възможност да опитат уникалните специалитети от турлашката кухня- бел муж, гньетени чушки с боб, косачко кисело, блага баница и много други местни храни, каза Даниела Иванова, секретар на читалище "Развитие":..

публикувано на 04.09.24 в 14:03

Огнеборци потушиха пожар във Видин

През вчерашния ден   8.23 часа е постъпил сигнал за пожар в частен имот в квартал "Нов път" във Видин.  Причината е небрежност при боравене с открит огън. П ламъците унищожили 15 кв.м покривна конструкция и две паянтови постройки, жилищната сграда е била спасена. През изминалото денонощие огнеборците реагирали и на два сигнала за пожари..

публикувано на 04.09.24 в 11:02