Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Въртележки с кауза радват децата във Видин

Снимка: Радио Видин

Въртележки с кауза привличат все повече видински деца и са на път да станат едно от любимите им забавления. Поставени са в Крайдунавския парк и парк "Владикина бахча", до Кукления театър и до Средно училище "Цар Симеон Велики". Ползването им е безплатно, но тези, които пуснат левче или два, могат да се качат с предимство, а част от средствата ще отидат за каузите на БЧК. 

"Страхотни са. Живея в Кюстендил и се чудя как да докарат и при нас, защото са страхотни. Децата ги харесват и са активни, не са просто да са в една количка, и много се забавляват. Не знаех за каузите. Видях, че пише за БЧК, но не знаех каква е каузата точно... И по-малки деца могат да седнат, не само големи. И са много издръжливи. Вчера едни големи момчета, тийнейджъри така се забавляваха и те оцеляха... Много им харесват, ако може да стоим цял ден тук, биха стояли. Винаги сме за за такива каузи", казаха родители. 



Въртележките подкрепят две от хуманитарните каузи на БЧК -  Националния фонд за подпомагане деца, пострадали в катастрофи и Програма "Топъл обяд", обясни Екатерина Борисова, главен експерт "Фондонабиране и маркетинг" към Националния съвет на БЧК. 

"Тази инициатива е вече четвърта поредна година. Такива въртележки има не само във вашия град, а те са общо 25 със знака на БЧК и са разположени на територията на цялата страна. Въртележките са собственост на компания, която всеки месец отчислява средства за хуманитарните каузи на БЧК. До момента е подкрепен нашият Национален дарителски фонд за подпомагане на деца, пострадали при пътни инциденти. Той е създаден през 2005 година от БЧК в партньорство с правителствени и неправителствени организации. През 2023 година са подкрепени 100 деца. От началото на тази година 29 деца са получили финансова подкрепа за лечение и възстановяване. Друга кауза, подкрепена със средства от тези въртележки и от други партньори, е програма "Топъл обяд", която вече за 20-а поредна година осигурява безплатна топла храна на деца от социално слаби семейства. Такива деца се включват и от град Видин. Над 24  000 деца са получили безплатна топла храна от началото на програмата..."



Сумата, постъпила от въртележките от началото на инициативата, е над 40 000 лева. Средства за програма "Тоопъл обяд" от началото на месец септември се набират и с дарителски кутии, поставени в една от големите търговски вериги. Дарения могат да се правят и по утвърдените през годините начини - чрез банков превод или есемес. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

11 рок банди на "Чупрене Оупън еър"

Петото издание на бутиковия  рок фестивал "Чупрене Оупън еър" започва на 5 септември. Новото тази година е, че той ще се проведе в рамките на 3 фестивални дни- 5-ти,6-ти и 7-ми септември в белоградчишкото село Чупрене, каза за Радио Видин Ая Тропчиева,  един от организаторите: "Тази година е важно да се каже, че ще имаме доста..

публикувано на 04.09.24 в 12:00

Дидо и "DeeStoned" гостуват отново във Видин

Музикантът Деян Каменов /Дидо/ гостува отново в родния си град Видин, заедно с проекта си "DeeStoned". Концертът е на 6 септември, петък, от 21:00 часа в ресторант "Речна гара" на Дунавския бряг. Изненадите, които сме подготвили са много, каза за радио Видин изпълнителят: "Над 100-ина концерта в такъв акустичен вариант сме направили досега и..

публикувано на 04.09.24 в 10:30

Дете дарява своя творба на читалището в Бърдарски геран

11 - годишната Мария Минчева от Бърдарски геран дари макет на възрожденска къща на читалището в селото.  Момичето е част от танцовия състав, родът й по майчина линия от Бърдарски геран, а детето всяко лято си идва на село, каза председателят на НЧ "Съединение 1923" Ирина Босилкова:  "Мария е танцьорка в танцов състав "Палкенче", тя не е..

публикувано на 03.09.24 в 15:30

Министър Петко Николов: Няма да има производствена база на "Ел Би Булгарикум" извън Видин

Единствената производствена база на държавното млекопреработвателно предприятие остава във Видин.  Предвиждат се инвестиции за подобряване на материалната база, които ще започната още през този месец. Това увери  министърът на икономиката и индустрията Петко Николов след среща със служителите и ръководството на дружеството. "Ангажиментът..

публикувано на 03.09.24 в 15:00

Чипровското училище "Петър Парчевич" навършва 400 години

Община Чипровци се подготвя за голям празник. Тържествата са тридневни и са по повод празника на града, отбелязван на 6 септември.  С богата програма на 7 септември в Чипровци ще бъдат отбелязани 400 години от създаването на първото светско училище, съобщи директорът на Основно училище „Петър Парчевич“ Лена Георгиева: " В деня на 7 септември..

публикувано на 03.09.24 в 14:25

Училището в Брегово създава виртуален музей

Виртуален музей създават учители и ученици в СУ " Свети Свети Кирил и Методий" в Брегово.  Той ще представлява  дигитализирана информация, която отразява снимки, документи и спомени на очевидци,  историята, развитието, учителите през годините. Ще включва и виртуална разходка в училището, а поводът е  160 години от основаването на..

публикувано на 03.09.24 в 13:00

"Змей омайник" на Симона Панова излиза на книжния пазар

Днес ще си говорим за змейове, самодиви и други магически създания, ще се разходим в градската градина, квартал Калето и разбира се около и във крепостта Баба Вида, където магическите герои на  Симона Панова  от третия й роман  "Змей омайник"  за последен път ще ни въведат в света на българския фолклор, митове и легенди, представени по модерен..

публикувано на 03.09.24 в 08:24