Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любовта, разкрита чрез Кръста Христов преодолява силата на греха

Днес е Единадесета неделя след Петдесетница - Неделя преди Въздвижение, в която Православната църква отбелязва Рождеството на Пресвета Богородица.

"Днес ние слушаме такива думи от Евангелието от Иоана: "Защото Бог не проводи Сина Си на света, за да съди света, за да бъде светът спасен чрез Него". Тези думи ни помагат да разберем смисъла на първото пришествие на Спасителя. Той се въплътил и дошъл в света, не за да съди света. Съдът – това е Неговото второ пришествие, това е особена мисия в края на историята. Но чрез въплъщението Си Синът Божи идва в човешкия род само за едно - да спаси света.

Кръстът Христов се явил като мерило на правдата, мерило на истината, скрито от всяка човешка мъдрост и от човешкия съд. Кръстът Христов, явявайки се мерило на правдата, дава възможност на съда Божи - не на този съд, когато Бог определя кой е прав, а кой виновен, но на този, когато сам човекът със своите мисли, със своите дела съди себе си, поставяйки се от дясната или от лявата страна от Бога. Ето защо и апостолът говори, че за него светът е разпнат на кръста, защото кръстът дава това мерило на правдата. Кръстът отделя доброто от злото. Кръстът е мерило на истината.

Кръстът – това е символ на страдания. Нима отсъства страданието в човешкия род? Съвсем не. Всеки човек преминава през мъки, през страдания, през скръб. А през какви мъки и страдания преминава човешкият род и особено в нашето просветено време, когато са развити науките, когато човек е достигнал огромна висота на знанията и голямо могъщество над природата? В същото време се умножават страданията на човешкия род, които стават още по-видими на фона на някакво външно благополучие и ние виждаме страданията на личността, на обществото, на цели народи.

Не Син Човечески съди света, но хората сами себе си съдят - съдят се чрез страдания и скръб, и мерило за този съд може да бъде само Кръстът Христов. И ако ние приемаме Сина Божи в своето сърце, ако ние вярваме в изцеляващата сила на кръстните страдания, тогава нашите страдания, съдът, извършван от нас над самите себе си, ще бъде за спасение и преминавайки през човешката скръб, ние ще придобием живот вечен.

Господ да ни помага на всички нас да проумеем тези велики Божествени мисли, които ни се дават в Откровението, да разберем смисъла на Кръста и на човешките страдания, да си припомним за разбойниците, един от които хулил, а другият прославял Разпнатия, и да разберем думите, преподадени в Евангелието от Иоана: "Бог не проводи Сина Си на света, за да съди света, а за да бъде светът спасен чрез Него". Амин."

Автор: Патриарх Кирил

В рубриката "Съвременна Библия" –политика, икономика, обществена сигурност – всички те се помпат с интелект, само че изкуствен. Имаме ли нужда от изкуствения интелект? Погледнете какво причиняваме на света с естествения си интелект и ще откриете отговора. Този свят няма нужда от повече интелект. Има нужда от Христос – висшият израз на Божия интелект!

Слушайте ни всяка неделя сутрин след новините в 8:00 ч. и в ранното утро на понеделник от 01:00 ч. през нощта.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Неделник" от 8 септември 2024 година

Днес е Малка Богородица . По народно му така се нарича празника, в който православната църква почита Рождението на Дева Мария. Още за посланията на радост и надежда, които носи този значим ден от църковния календар е репортажът на кореспондента на БНР във Враца Ива Антонова. Казват, че за да опознаеш дадено място, трябва не само да го..

публикувано на 08.09.24 в 13:25

В Ново село откриха Център за превенция към местна комисия

Център за превенция и консултации е създаден към Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните (МКБППМН) в община Ново село. Осигурява специализирана консултативно терапевтична работа с деца и юноши, чието поведение се определя като негативистично и предизвикателно и води да затруднения в социалното и..

публикувано на 06.09.24 в 19:12

"Бягай с усмивка" стартира за четвърти път

Във Врачанския Балкан за четвърта поредна година ще се проведе благотворителното състезание "Бягай с усмивка". Всички събрани приходи ще бъдат преведени на Асоциация "Лицеви аномалии", която обединява родители и специалисти в една цел - да се осигури най-доброто лечение и подкрепа на засегнатите деца. Състезанието ще е на 7 септември. Стартът ще..

публикувано на 06.09.24 в 18:22

За празника на Чипровци връчиха почетно звание

Известеният онколог  проф. д-р Иван Гаврилов стана почетен гражданин на Чипровци . В книгата на общинския съвет професорът написа: За Отечеството с вяра ! В деня на Съединението 6 септември е празникът на Чипровци. На входа на града бе открит бюст-паметник на Васил Левски, дарен от проф. Гаврилов Проф. д-р Иван Гаврилов стана почетен гражданин на..

публикувано на 06.09.24 в 17:26

За съдбата на Скърбящия воин, пред който във Видин се прекланят в Деня на Съединението

В Деня на Съединението във Видин отдават почит пред Паметник на скърбящия воин. Посветен е на загиналите в Сръбско-българската война. За монумента, английският журналист Берлайн казва, че в просветена няма такъв . Композицията изобразява воин, който, вместо да ликува заради победата, тъжи за жертвите. Дълга и героична е съдбата на..

обновено на 06.09.24 в 16:46

Във Видин честваха Съединението пред Паметника на скърбящия воин

На 6 септември отбелязваме 139 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Във Видин честването по традиция се състоя пред Паметника на скърбящия воин, издигнат в знак на признателност към отдалите живота си в Сръбско-българската война, избухнала в защита на Съединението.  Събира ни бележита дата в историята на България,..

публикувано на 06.09.24 в 13:20

Писателката Холи Джаксън се завръща с новия си самостоятелен роман "Петима оцеляват"

Британската писателка Холи Джаксън , нашумяла у нас с поредицата си "Наръчник за убийства за добри момичета", се завръща с първия си самостоятелен роман, който обаче продължава да носи всички отличителни черти на стила ѝ. Изненадващо емоционален, "Петима оцеляват" е забързан и вълнуващ трилър , в който главните герои всъщност са..

публикувано на 06.09.24 в 13:00