Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Традиционна българска седянка пресъздадоха в Старопатица

5
Снимка: Наско Цанов

Традиционната българска седянка бе пресъздадена в салона на читалище "Пробуда 1925" село Старопатица. Инициативата е под мотото "Бабо, разкажи ни..." по проект PROTEUS за защита на ценностите и основните права на ЕС. Фолклорният спектакъл откри Корнелия Велкова- секретар на читалището:


"Това е един проект, които започнахме в началото на годината и днес в село Старопатица продължаваме да осъществяваме. Започнахме го в село Тополовец, а днес на нашата сцена ще продължим с българските традиции. Нека покажем на младите, на поколенията, какво и как са правели нашите майки, баби, прабаби на седянката." - каза на сцената кметът на село Старопатица Николай Николов:


"За нас е чест да сме домакини на една българска традиция, преминала и оставила наследство от нашите предци във времето и до наши дни... Селото ни съществува от 1414 година, която се сочи за възникване на Старопатица. Тази година е бележита- 910 години от основаването на селото. Доказваме и до днес, че коренът ни е жив..."


В културното средище пресъздаваме ритуала "Седянка" със самодейци от, Читалище "Светлина 1932" село Тополовец, НЧ "Поляна- 1927 година" село Шишенци и СК "Кула" и "Клуб на инвалида", град Кула", сподели Георги Николов ръководител на проекта и добави:


"Започнахме на Цветница в село Тополовец, след което продължихме с колеги от Сърбия в деня на предизвикателството. Третото събитие беше с колеги от Плевен и София и четвъртото събитие е сега в село Старопатица. Последното мероприятие ще отбележим на Световния ден на ходенето- 4-ти октомври в Кула".


С фолклорен фестивал "Устурпатиче" в Старопатица в деня на Съединението и празника на Старопатица, на 6 и 7 септември ще се представят фолклорни мелодии и танци, изпълнени от местни самодейци и гостуващи състави.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Откраднаха стари вещи от видинско училище

През вчерашния ден в полицията е постъпил сигнал за кражба на вещи от сградата на бившето СОУ “Христо Ботев“ на ул. "Владикина“ в областния град. От помещение на приземния етаж неизвестно към момента лице извършило кражба на хладилник, печка, два калорифера и компресори от хладилници. По случая в РУ-Видин е образувано досъдебно производство.

публикувано на 05.09.24 в 10:12

До 60 литра дъжд в Монтанско през септември

Валежи от дъжд от 40 до 60 литра на квадратен метър през септември очакват синоптиците за Монтана. За целия август паднаха само два литра на квадратен метър.  Валежите ще бъдат неравномерно разпределени в областта. През август валя в два дни, като общото измерено количество бе от 2 литра на квадратен метър. През септември първите валежи се..

публикувано на 05.09.24 в 09:48

Снимката на 4 септември 2024 година

България е на второ място в Европа по брой на горските пожари , това заяви областният управител на Видин Ани Арутюнян на работна среща с цел превенция и конкретни действия в случай на възникване на горски пожари в региона. Областната администрация се включва в националната информационно-образователна кампания "Безотговорността е най-опасната искра"...

публикувано на 04.09.24 в 18:10

Над 100 души в Монтана си инсталираха приложение еЗдраве

Над 100 души в Монтана днес си инсталираха приложение еЗдраве.  Инициативата премина п ри голям интерес.  На площад „Жеравица", пред сградата на Регионалната здравна инспекция в центъра на Монтана, всеки желаещ може да го направи на телефон или таблет с мобилен интернет и валидна лична карта. Двудневната кампанията се  реализира от екип на..

публикувано на 04.09.24 в 17:45

Разследват причините за смъртта на 17-годишен младеж от Монтанско

Прокуратурата в Монтана установява обстоятелствата за евентуално извършено престъпление при смъртта на момче от село Замфирово . Според данните от полицията, в 03,30ч. през нощта на 3 септември, е получен сигнал от Спешна помощ в Монтана, че е докарано момче на 17 години, за което медиците установили, че е починало. Семеен скандал се е разиграл..

публикувано на 04.09.24 в 16:54

Богата програма за Врачанския есенен панаир

С богата културна програма Враца ще посрещне 135-ото издание на Врачанския есенен панаир, съобщиха от общинската управа, която е организатор на събитието.  Тази година първият концерт ще започне още на 13 септември (петък) с изява на сцената на местната рок група "Доктор`с Гого бенд" от 19:30 ч. Официалното откриване на панаира е на 14..

публикувано на 04.09.24 в 16:27

Областна администрация Видин се включва в кампания за превенция на горски пожари

България е на второ място в Европа по брой на горските пожари, това заяви областният управител на Видин Ани Арутюнян на работна среща с цел превенция и конкретни действия в случай на възникване на горски пожари в региона. Областната администрация се включва в националната информационно-образователна кампания „Безотговорността е най-опасната искра“:..

публикувано на 04.09.24 в 15:48