Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Селата Ясен и Кошава са домакини на "Резиденция баба"

Снимка: Радио Видин

За поредна година видинските села Ясен и Кошава се включват в проекта "Резиденция Баба". Целта на инициативата е чрез култура и иновативни идеи на участниците, да бъдат съживени малките населени места. 

Село Ясен е домакин на проекта за пръв път и тази година четирима творци гостуват в него. Мира Владимирова от София се включва в "Резиденция Баба" за трети път. Тя се занимава със социално ангажирано изкуство, а Богомил Иванов е визуален артист, родом от Велико Търново. Част от групата в Ясен е и Велизара, която се занимава с пеене. Ето какво споделиха те за проекта и впечатленията си, както и за това как минават дните, докато гостуват в село Ясен: 

"За мен е много голяма ценност е тези междупоколенчески отношения, които носят в себе си една история, едни неща, които хората, особено в града, някак си имат една такава дистанция, а всъщност това си е част от нас, ние го носим в себе си...Много топло отношение дотук... За празници разказват, за игри, които са имали...Подходът на работа е много интересен и мисля, че и доста неща могат да бъдат открити. На мен по-скоро ми е интересно начина, по който ние се свързваме с хората и как хората се свързват с нас. Как в процеса на тази комуникация започват да се раждат някакви идеи...Селата със сигурност пазят един много интересен начин на живот, от който сме се отдалечили..."

Жителите на село Ясен искрено се радват на своите гости, които освен, че ги разведряват с приятни разговори, много им помагат:

"Много са лъчезарни, много са приятни...Интересуват се от всичко...Ще берат лозе...Ще опитат младо вино..."

Лидия, която се занимава с арт терапия и графичен дизайн, за пръв път е част от "Резиденция Баба". Тя гостува на село Кошава, заедно с Йоана Шопова. И двете са от София. Те споделиха какви са техните лични интереси и наблюдения от селото и местните жители:

"Много съм впечатлена, много добре се чувствам. Хубаво ни приемат хората. Аз лично имам интерес към носиите и към изобразяването, цветовете, кройките на самите носии. Интересно ми е самите носии как са свързани с ритуалите тук, по какви празници се носят...За втори път съм част от "Резиденция баба". Интересът ми е към музиката...Хората на село, всъщност не се наричат хора на изкуството, но абсолютно всички те са модни дизайнери, с носиите, и музиканти, и писателки, и разказвачи. Самодейците на село са много интересни хора...И така доста интересен екип сформирахме...Всеки си  има някакъв личен интерес, за лични проекти...Този елемент на общуване и свързване с хората е нещо, което може да се направи само на терен, а то е много важно, ако не и най-важното."

Кметът на село Кошава - Венелин Венелинов твърди, че тази инициатива е много полезна за селото:

"Ние приемаме много добре младите хора. Приемаме ги като част от нашето семейство, от нашата общност, която сме тук в селото..."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

98-годишният Марин Ганчев: Мечтая да посрещна 100-те години с моите приятели

В "Думата имат старейшините" ни гостува 98-годишният Марин Ганчев. Родом е от плевенското село Искър, след като завършва военно училище е изпратен на служба във видинския полк, като офицер. В крайдунавски град той намира своята спътница в живота, жени се и остава тук във Видин.  Въпреки възрастта си Марин може да се похвали с..

публикувано на 05.09.24 в 16:55

Модната индустрия и ефектът й върху климата

Потребителските навици в сферата на модната индустрия участват доста сериозно в процеса на замърсяването на природата. Потреблението в глобален мащаб се увеличава. Увеличава се броят на закупуваните дрехи на годишна база повече от два пъти в сравнение с края на 20 век, каза Маргарита Асадурова- консултант в сферата на архетипното визуално профилиране..

публикувано на 05.09.24 в 16:55

Екологична катастрофа очаква Рабишкото езеро

Екологична катастрофа очаква Рабишкото езеро, ако в него продължи да не се влива вода, прогнозира Янчо Василев- директор на "Напоителни системи"- Видин. Това стана по време на заседанието на Областния съвет за намаляване на риска от бедствия. "Обемът на вода в момента в язовир Рабиша е 27%. Вече трета година там вода не се влива. Ако..

публикувано на 05.09.24 в 16:27

Енергийните напитки- модерната опасност сред децата

Всяко второ дете у нас консумира енергийни напитки. Това показват резултатите от Национално представително проучване за хранителните навици на децата между 7 и 18 години, проведено по поръчка на една от големите вериги за търговия с хранителни продукти в страната. Изследването е реализирано от изследователската агенция "Блу пойнт" в рамките на..

публикувано на 05.09.24 в 16:05

Облагородиха центъра на село Бърдарски геран

С множество инициативи облагородиха централната част на белослатинското село Бърдарски геран. Местата за отдих - пейки и беседки са освежени, почистен е шадравана, боядисана е оградата на училището, като зад тези дейности стоят местни младежи, подкрепяни от кметството и общината. Повече за доброволческите дейности, с които населеното място добива..

публикувано на 05.09.24 в 15:50

Предстои петото издание на Международния фолклорен фестивал "Синия Дунав"

Над 2000 артисти ще се изявят на сцената на Международния фолклорен фестивал "Синия Дунав" в края на седмицата във Видин. Сред тях ще бъдат певци, танцьори, занаятчии. Началото на събитието съвпада с Деня на Съединението - 6 септември, който ще бъде отбелязан с богата празнична програма, обясни зам.-кметът на Видин Борислава Борисова.  "За..

публикувано на 05.09.24 в 15:44

Европейският център за транспортни политики настоява за строг контрол на електрическите тротинетки

За спешни и твърди мерки за справяне с нарастващия брой на инцидентите с електрическите тротинетки настояват от Европейският център за транспортни политики. След последния случай, в който след падане с такова превозно средство загина 16-годишен младеж в Плевен, от организацията искат по-строг контрол в използването на електрическите тротинетки...

публикувано на 05.09.24 в 11:24