Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Писателката Холи Джаксън се завръща с новия си самостоятелен роман "Петима оцеляват"

| Анализ
Снимка: Радио ВИДИН



Британската писателка Холи Джаксън, нашумяла у нас с поредицата си "Наръчник за убийства за добри момичета", се завръща с първия си самостоятелен роман, който обаче продължава да носи всички отличителни черти на стила ѝ.

Изненадващо емоционален, "Петима оцеляват" е забързан и вълнуващ трилър, в който главните герои всъщност са шестима. Може би не са съвсем близки приятели – поне не всичките, но се чувстват достатъчно добре в компанията един на друг, за да правят общи планове. Те са шестима обикновени тийнейджъри, тръгнали с кемпер на отдавна планирана пролетна ваканция.

Осемнайсетгодишната Ред Кени и нейните приятели най-накрая са успели да се организират, за да стигнат до онзи музикален фестивал, на който ще ходят всички техни познати и съученици. За другите пътуването може и да е просто поредното добре планирано приключение, но за Ред е опит да се отдалечи от проблемите, които има през последните пет години.

Нещата вървят твърде добре, а настроението е приповдигнато, докато не вземат един погрешен завой. Първо изчезва обхватът на телефоните, а после започват грешките. Но дали всъщност са грешки или нечия умела манипулация, целяща да ги заведе на точно определено място? Твърде самоуверени, свикнали да разчитат на съвременните технологии повече от здравословното, без помощта на GPS-а те успяват сравнително бързо да се загубят и да попаднат посреднощ в дива и непозната пустош, без никаква възможност за комуникация с външния свят. Наоколо няма обхват, няма къщи и въобще каквито и да било признаци за цивилизация. Няма никого…

… освен един снайперист, който дебне някого от тях.

Един от шестимата има тайна, за която трябва да плати с живота си, но не преди да я изрече на глас пред другите. Някой има нужда да чуе какво крие един от младежите.

Всъщност, както се оказва, всички имат тайни, които си струват поне един живот. Въпросът е коя от тях иска невидимият стрелец в мрака. И играта на котка и мишка започва. Снайперистът иска едно определено признание, шестимата му заложници искат да се махнат от тук живи, по възможност без да разкриват най-мрачните кътчета от душите си. Въпросът е чии нерви няма да издържат и кой ще направи първата грешка. А междувременно на повърхността започват бавно и мъчително да изплуват признания за тайни. Една от тях е причината да са в това положение, но коя? Дали случайно убийство в улична разправия или не особено законен бизнес? Кое е името, което снайперистът иска да чуе, за да пусне петима от шестимата живи? До сутринта един трябва да направи признание и да умре.

Малко по малко истинските черти се показват иззад социално приемливите маски, думите между заложниците се изострят, гласовете се повишават паралелно с напрежението, а неизречените неща помежду им най-накрая намират път навън и не са приятни за никого, дори за онзи, който ги изрича. Приятелите стават врагове, нормалните полудяват.

История за малка група хора, хванати в капан, и един, който крие тайна, с която може да ги спаси, не е нова концепция, разбира се. Но „Петима оцеляват“ е доста рязък завой в творчеството на Холи Джаксън, не само защото този път действието се развива в Съединените щати. Няма го онова специфично чувство за хумор, познато от поредицата „Наръчник за убийства за добри момичета“, няма го усещането за ведрост въпреки всичко. Романът е пропит с тревожно очакване и клаустрофобично усещане за стесняващо се жизнено пространство, за затягаща се примка около шията. Напрежението на моменти сякаш идва в повече не само на героите, а и на читателя.

"Петима оцеляват" е като пътуване, което е в пъти по-интересно от крайната цел и развръзката. Пътуване в човешката психика, когато напрежението изкарва наяве всички слабости и пробойни в характера. Когато животът на всички е в опасност, някои естествено се превръщат в герои, а други – в предатели.

Холи Джаксън написва първия си роман едва на 15-годишна възраст. В последствие завършва университета в Нотингам, където изучава приложна лингвистика и творческо писане. Защитава и магистърска степен по английски език. Днес живее в Лондон и споделя за себе си, че обожава да играе видео игри и да гледа филми за истински престъпления, за да може да си играе на детектив.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Във Видин честваха Съединението пред Паметника на скърбящия воин

На 6 септември отбелязваме 139 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Във Видин честването по традиция се състоя пред Паметника на скърбящия воин, издигнат в знак на признателност към отдалите живота си в Сръбско-българската война, избухнала в защита на Съединението.  Събира ни бележита дата в историята на България,..

публикувано на 06.09.24 в 13:20

Тошко Кирков: Шахът е неизлечима болест

Днес В рубриката "Професия, хоби" отделяме внимание на Тошко Кирков от град Мездра . Роден е на днешния ден преди 77 години. Другият повод, да го потърсим, е едно писмо на Полина Дилчева , чиито деца са негови възпитаници. Ето какво написа тя до редакцията на Радио Видин: " Тошко Кирков , който е треньор по шахмат на децата ми, скоро..

публикувано на 06.09.24 в 12:10

Деян Донков в "Час при зъболекаря": За зъбите взимайте превантивни мерки

Броени дни след като отпразнува своя 50-годишен юбилей, роденият във Видин актьор Деян Донков гостува в рубриката ни "Час при зъболекаря", където сподели своите тайни за красива усмивка и си спомни за първата си среща със зъболекаря.  "Беше болезнено, тогава нямаше упойки. Някакъв кариес може би са ми пилили, не беше приятно, но сега вече е..

публикувано на 05.09.24 в 17:30

98-годишният Марин Ганчев: Мечтая да посрещна 100-те години с моите приятели

В "Думата имат старейшините" ни гостува 98-годишният Марин Ганчев. Родом е от плевенското село Искър, след като завършва военно училище е изпратен на служба във видинския полк, като офицер. В крайдунавски град той намира своята спътница в живота, жени се и остава тук във Видин.  Въпреки възрастта си Марин може да се похвали с..

публикувано на 05.09.24 в 16:55

Модната индустрия и ефектът й върху климата

Потребителските навици в сферата на модната индустрия участват доста сериозно в процеса на замърсяването на природата. Потреблението в глобален мащаб се увеличава. Увеличава се броят на закупуваните дрехи на годишна база повече от два пъти в сравнение с края на 20 век, каза Маргарита Асадурова- консултант в сферата на архетипното визуално профилиране..

публикувано на 05.09.24 в 16:55

Екологична катастрофа очаква Рабишкото езеро

Екологична катастрофа очаква Рабишкото езеро, ако в него продължи да не се влива вода, прогнозира Янчо Василев- директор на "Напоителни системи"- Видин. Това стана по време на заседанието на Областния съвет за намаляване на риска от бедствия. "Обемът на вода в момента в язовир Рабиша е 27%. Вече трета година там вода не се влива. Ако..

публикувано на 05.09.24 в 16:27

Енергийните напитки- модерната опасност сред децата

Всяко второ дете у нас консумира енергийни напитки. Това показват резултатите от Национално представително проучване за хранителните навици на децата между 7 и 18 години, проведено по поръчка на една от големите вериги за търговия с хранителни продукти в страната. Изследването е реализирано от изследователската агенция "Блу пойнт" в рамките на..

публикувано на 05.09.24 в 16:05