Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хората от Добри дол искат да възстановят читалището си

10
Снимка: радио Видин



Екипът на радио Видин  гостува на Добри дол. Село, което е на кръстопът, село, в което природата е  благосклонна към хората тук и климатът е изключително благоприятен и топъл. 

Селото се споменава за първи път в турски документ от средата на 16 век под името Добрин дол. Димитър Маринов пише, че Добри дол е „старинско село“ и „преданието не помни кога е заселено“, но винаги се е намирало на едно и също място, на пътя от Лом за Видин. Изселвало се е в размирни времена, но впоследствие населението винаги се е връщало на родното място. През 1850 г. Добри дол е един от центровете на Въстанието в Северозападна България. Много са препатили хората в миналото. През 1860 г. са подмамени от турската власт за по-добър живот в Русия и хората се  изселват. По-голямата част от преселниците се връщат обратно на следващата година, защото не намират вода и плодородна почва в степите на Русия,   но в домовете си заварват настанени от турското правителство татари и черкези.  Те напускат селото по време на Руско-турската война от 1877-1878 г. и след Освобождението селото е заселено отново с българи.

Днес в село Добри дол живеят 180 души, преобладават младите хора. Има и много деца, които ходят на детска градина  и училище в общинския център град Лом с училищен автобус. По-възрастните мъже сутрин се събират на кафе, обсъждат теми, които ги вълнуват.



В селото няма проблем с водата, имат нов водопровод, нямат проблем с електрозахранването. Биха искали по-редовен автобусен транспорт, защото в момента идва автобус 2 пъти седмично. 

Кмет на село Добри дол е Младенка Младенова- Милева, тя е втори мандат кмет. Родителите й са от това село, тя има отношение към родното си място и има желание да го направи още по-приветливо и уютно за живеене. Поставила си е за цел да се възобнови читалищната дейност, като преди това да се направи сграда за читалище, тъй като в момента няма такава:
"Това е моето село и аз искам да е хубаво, подредено, хората да са доволни, защитени. В първия мандат успяхме да почистим селото, гробищния парк, ще кандидатстваме за нова детска площадка..."




В село Добри дол живеят не само възрастни пенсионери, има и млади семейства, които предпочитат да живеят и да работят тук . 

Главният път, на който се намира Добри дол, преди време е ремонтиран и днес по него минават автомобилния поток от тирове, товарни камиони, леки автомобили, които пътуват към Лом, Козлодуй, Оряхово  и останалите населени места в Северна България. Въпреки че в населени места ограничението на скоростта е 50 км, шофьорите много често карат с по-висока скорост, което е опасно за хората. Затова искането на кмета е да се положат поне на 6 места легнали полицаи и така да се намали скоростта на минаващите автомобили, казва  Младенка Младенова - Милева. 

Мечтата и голямото желание на Младенка Младенова е да се възобнови дейността на читалището, като преди това да се построи и сграда за този културен храм. Ако се построи читалище, то ще може да дава подслон на хората при различни събития, събрания, чествания, празници, казва кметицата:

"Нямаме читалище, предишния ми мандат изчезна и библиотеката. Бе продадена къщата, а книгите бяха оставени в мази с влага и бяха унищожени. Някога сме имали читалище. Сега тук имаме общинско място, където може да се строи сграда на читалище. нямам къде да събера хората на събрание, на празник..." 


Здравеопазването, общественият транспорт, гробищният парка са проблемни,  с намален капацитет, но все още съществуват на територията на Добри дол, Към имоти в селото има интерес, има и чужденци, които харесват селото

Райна Рангелова Димитрова  скоро ще навърши 90 години на 22 октомври, тя е родена в село Добри дол, и много често сравнява климата на Добри дол  с климата в  Сандански. това показват нейните наблюдения, за които тя разказва: 



"Каквато е температурата в Сандански в Добри дол е по-топло много пъти. И когато идват бурите от Видин става тъмно и като наближи при Лалка, баирът свършва и всичко завива нататък, Арчар бие, Сливата бие, тука прескача. Аз вече 35 години съм пенсионерка тука само един път е било град..."

Пред хранителния магазин са се събрали мъже, пият кафе, пушат и разговарят на различни теми. Нямат желание да говорят, казват, че животът на село не е лек, в живота си като активно работещи хора са видели много неща, но днес са пенсионери и живеят по-спокоен и затворен живот.   

Повече - в прикачения звуков файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Стоил Цицелков: ЦИК защитава политическите, а не гражданските интереси

Формациите демонстрират незаинтересованост от разпространението на визиите, а хората вече са загубили доверие.  Как съдбата на България, а не злободневието, може отново да е в основата на диалога?  Защо предизборните кампании спряха да бъдат арена на идеите?  Предстоящият вот дискутираме с изборния експерт Стоил Цицелков . Радио ВИДИН:..

публикувано на 05.09.24 в 10:05

Тома Ушев: Основните стълбове за реализацията на България са образованието и църквата

Формациите демонстрират незаинтересованост от разпространението на визиите, а хората вече са загубили доверие.  Как съдбата на България, а не злободневието, може отново да е в основата на диалога?  Защо предизборните кампании спряха да бъдат арена на идеите?  Предстоящият вот дискутираме  с анализатора  Тома Ушев , автор в дясната платформа..

публикувано на 05.09.24 в 10:00

Ще има ли пари за пенсионерите?

Прогнозите за българската пенсионна система показват мрачно бъдеще, ако не бъдат предприети драстични мерки. Според доклад на Националния осигурителен институт (НОИ), за да се гарантира стабилността на пенсионната система до 2070 година, осигуровките за пенсии трябва да се повишат повече от двойно. Настоящият процент от 16% върху осигурителния..

публикувано на 04.09.24 в 10:45

Политическите страсти се нажежиха далеч преди изборите

Политическата криза у нас премина на нов етап - пренесе се и на вътрешнопартийно ниво. В навечерието на предизборната кампания скандали разтърсиха две от основните политически сили у нас - ДПС и БСП.  От вчера сутринта Централната избирателна комисия трябваше да започне регистрацията на партиите и коалициите за участие в изборите за народни..

публикувано на 03.09.24 в 11:51

Колко сериозен е проблемът с безводието

Над 400 населени места у нас официално имат издадена заповед от кмета за воден режим. Още 140, по сигнали на граждани и медийни публикации също имат проблеми с водоснабдяването. Това съобщи Тома Белев- съпредседател на "Зелено движение", природозащитник. Той е изготвил карта на безводието у нас. Информацията не е публична, разпръсната е по..

публикувано на 02.09.24 в 15:02

Хората от Боровци очакват ремонт на моста в селото

Екипът на Радио ВИДИН е на гости на Боровци седмица преди фестивала там.  Селото има добро местоположение, на 10 км е от Монтана и на 10 км от Берковица. Има интерес към закупуване на имоти там.  В селото ни очакват деца, които участват в певческата група към читалището, са се събрали от рано сутринта, за да могат да покажат какво са научили..

публикувано на 30.08.24 в 11:30
Теодора Йовчева

Теодора Йовчева: Стабилността на демокрацията от първите години на Прехода е изключение, а не правило

Два месеца остават до 27 октомври, когато за втори път през тази година и за седми от 2021-ва досега ще избираме парламент.  Къде се корени задълбочаващата се партийна и политическа криза в страната?  Има ли основания да се очаква, че вотът наесен ще приключи изборната спирала?  Действащото статукво дискутираме с политолога Теодора Йовчева . Радио..

публикувано на 29.08.24 в 10:05