Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивалът започва в Деня на Съединението

Предстои петото издание на Международния фолклорен фестивал "Синия Дунав"

2
Снимка: Радио Видин Архив


Над 2000 артисти ще се изявят на сцената на Международния фолклорен фестивал "Синия Дунав" в края на седмицата във Видин. Сред тях ще бъдат певци, танцьори, занаятчии. Началото на събитието съвпада с Деня на Съединението - 6 септември, който ще бъде отбелязан с богата празнична програма, обясни зам.-кметът на Видин Борислава Борисова. 

"За пета поредна година град Видин ще е домакин на фолклорния фестивал "Синия Дунав". Той ще се проведе в рамките на три дни - 6, 7 и 8 септември, на откритата сцена на художествената галерия "Никола Петров" в Крайдунавския парк. Събитието ще се провежда сутрин, от 10:30 часа, до 22:30 часа вечерта. През целия ден ще има активности.
Събитието, което се превърна в традиция и е изключително популярно, събира хиляди участници от държавите по поречието на Дунав - България, Румъния, Сърбия, Унгария, Украйна, Австрия, Словакия и др. Давайки поле за изява на фолклорните групи, състави и индивидуални изпълнители, фестивалът има за цел да съхрани и популяризира културно-историческото наследство на различните народи, които са обединени от река Дунав. 
Проведените до момента четири издания показаха, че събитието е наситено с положителни емоции, желано е и обичано от широката общественост. Тази година очакваме над 2000 участника във фестивала."

Баба Дешка Кротева от село Горно Драглище, Разложко, е един от участниците във фестивала. Подготвила се е за среща с видински деца, с които ще проведе работилница за изработка на българския трибагреник. 

"Не знам дали всеки си дава сметка, че бялото е светлината, зеленото е животът, здравето, червеното- любовта. И много ми се иска това нещо да го има в малките, да им го показваме, защото в последно време... Не е хубаво да се мръщим, а е хубаво да сме весели, светли, да си обичаме другарчета, няма значение род ли сме си, приятели ли сме. Много ми се иска да си поговорим за това и да се смеем, колкото се може повече." 

Фестивалът "Синия Дунав" започна на 6 септември от 10:30 часа в Крайдунавския парк на Видин. Час по-късно ще отвори врати работилницата на Баба Дешка за изработване на българския трибагреник.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Деян Донков в "Час при зъболекаря": За зъбите взимайте превантивни мерки

Броени дни след като отпразнува своя 50-годишен юбилей, роденият във Видин актьор Деян Донков гостува в рубриката ни "Час при зъболекаря", където сподели своите тайни за красива усмивка и си спомни за първата си среща със зъболекаря.  "Беше болезнено, тогава нямаше упойки. Някакъв кариес може би са ми пилили, не беше приятно, но сега вече е..

публикувано на 05.09.24 в 17:30

98-годишният Марин Ганчев: Мечтая да посрещна 100-те години с моите приятели

В "Думата имат старейшините" ни гостува 98-годишният Марин Ганчев. Родом е от плевенското село Искър, след като завършва военно училище е изпратен на служба във видинския полк, като офицер. В крайдунавски град той намира своята спътница в живота, жени се и остава тук във Видин.  Въпреки възрастта си Марин може да се похвали с..

публикувано на 05.09.24 в 16:55

Модната индустрия и ефектът й върху климата

Потребителските навици в сферата на модната индустрия участват доста сериозно в процеса на замърсяването на природата. Потреблението в глобален мащаб се увеличава. Увеличава се броят на закупуваните дрехи на годишна база повече от два пъти в сравнение с края на 20 век, каза Маргарита Асадурова- консултант в сферата на архетипното визуално профилиране..

публикувано на 05.09.24 в 16:55

Екологична катастрофа очаква Рабишкото езеро

Екологична катастрофа очаква Рабишкото езеро, ако в него продължи да не се влива вода, прогнозира Янчо Василев- директор на "Напоителни системи"- Видин. Това стана по време на заседанието на Областния съвет за намаляване на риска от бедствия. "Обемът на вода в момента в язовир Рабиша е 27%. Вече трета година там вода не се влива. Ако..

публикувано на 05.09.24 в 16:27

Енергийните напитки- модерната опасност сред децата

Всяко второ дете у нас консумира енергийни напитки. Това показват резултатите от Национално представително проучване за хранителните навици на децата между 7 и 18 години, проведено по поръчка на една от големите вериги за търговия с хранителни продукти в страната. Изследването е реализирано от изследователската агенция "Блу пойнт" в рамките на..

публикувано на 05.09.24 в 16:05

Облагородиха центъра на село Бърдарски геран

С множество инициативи облагородиха централната част на белослатинското село Бърдарски геран. Местата за отдих - пейки и беседки са освежени, почистен е шадравана, боядисана е оградата на училището, като зад тези дейности стоят местни младежи, подкрепяни от кметството и общината. Повече за доброволческите дейности, с които населеното място добива..

публикувано на 05.09.24 в 15:50

Селата Ясен и Кошава са домакини на "Резиденция баба"

За поредна година видинските села Ясен и Кошава се включват в проекта "Резиденция Баба" . Целта на инициативата е чрез култура и иновативни идеи на участниците, да бъдат съживени малките населени места.  Село Ясен е домакин на проекта за пръв път и тази година четирима творци гостуват в него. Мира Владимирова от София се..

публикувано на 05.09.24 в 11:38