Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Модната индустрия и ефектът й върху климата

Снимка: РАДИО ВИДИН

Потребителските навици в сферата на модната индустрия участват доста сериозно в процеса на замърсяването на природата. Потреблението в глобален мащаб се увеличава. Увеличава се броят на закупуваните дрехи на годишна база повече от два пъти в сравнение с края на 20 век, каза Маргарита Асадурова- консултант в сферата на архетипното визуално профилиране и устойчивите практики в индивидуалното потребление, автор в платформата "Климатека". По думите й, ако през 90-е години човек си е купувал 20 артикула на година, сега си купува около 50.

"От гледна точка на потреблението на нови дрехи пазарът се разраства. Т.е. това предполага ускорено производство, свръхпроизводство дори на дрехи и аксесоари от модната индустрия, които все повече се купуват, но проблемът е в това, че когато се купуват, те не носят достатъчно удовлетворение на потребителите и продължава купуването на нови. И всъщност се завърта един омагьосан кръг. И затова потреблението като фактор така за климатичния ефект е много важно. Ние участваме доста сериозно в този процес, независимо дали си даваме сметка или не. И нашата цел в медии като "Климатека" и консултанти като мен, които работят в тази сфера, е просто да се засили информираността на хората, на всеки един отделен човек по отношение на това, че когато избираме да си купим дадена дреха, която много ни е привлякла от витрината или от екрана, това не е само едно индивидуално решение, което е собствен интимен процес, отнасящ се до личния ни гардероб, което не оказва никакво въздействие на света около нас, просто едно лично решение, а напротив- то е част от един голям процес, в който се оказва, че потреблението всъщност генерира огромно количество излишък текстилни отпадъци, които водят до сериозно замърсяване..." 

Проблемът е, че по-голямата част от дрехите, които се произвеждат, са на полиестерна основа, не става дума за най-евтиния клас дрехи и аксесоари, а за много по-голямо количество дрехи, които се предлагат и от среден или висок клас-  марки, които са произведени на полиестерна основа, т.е. в тях присъства много голямо количество пластмаса.

"И реално този отпадък, който се генерира в следствие на това, че рано или късно тези дрехи стигат до кофите за боклук, тази пластмаса няма много надежда да се разгради за бързо време в природата."

От друга страна за производството на памучни изделия, които са много по-щадящи природата като отпадък, се генерира технологично много голямо количество парникови емисии заради самата технология на производство.

Според проучване на Европейската конфедерация на рециклиращите индустрии потреблението на second hand дрехи оказва до 70 пъти по-малко вреда върху околната среда в сравнение с производството на нови дрехи, дори и с включването на транспортните емисии, които го съпътстват. Всяка дреха, на която изберем да удължим живота, като купувачи или продавачи, може да съдейства за забавяне производството и намаляване на замърсяването. 

Цялото интервю с Маргарита Асадурова може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Деян Донков в "Час при зъболекаря": За зъбите взимайте превантивни мерки

Броени дни след като отпразнува своя 50-годишен юбилей, роденият във Видин актьор Деян Донков гостува в рубриката ни "Час при зъболекаря", където сподели своите тайни за красива усмивка и си спомни за първата си среща със зъболекаря.  "Беше болезнено, тогава нямаше упойки. Някакъв кариес може би са ми пилили, не беше приятно, но сега вече е..

публикувано на 05.09.24 в 17:30

98-годишният Марин Ганчев: Мечтая да посрещна 100-те години с моите приятели

В "Думата имат старейшините" ни гостува 98-годишният Марин Ганчев. Родом е от плевенското село Искър, след като завършва военно училище е изпратен на служба във видинския полк, като офицер. В крайдунавски град той намира своята спътница в живота, жени се и остава тук във Видин.  Въпреки възрастта си Марин може да се похвали с..

публикувано на 05.09.24 в 16:55

Екологична катастрофа очаква Рабишкото езеро

Екологична катастрофа очаква Рабишкото езеро, ако в него продължи да не се влива вода, прогнозира Янчо Василев- директор на "Напоителни системи"- Видин. Това стана по време на заседанието на Областния съвет за намаляване на риска от бедствия. "Обемът на вода в момента в язовир Рабиша е 27%. Вече трета година там вода не се влива. Ако..

публикувано на 05.09.24 в 16:27

Енергийните напитки- модерната опасност сред децата

Всяко второ дете у нас консумира енергийни напитки. Това показват резултатите от Национално представително проучване за хранителните навици на децата между 7 и 18 години, проведено по поръчка на една от големите вериги за търговия с хранителни продукти в страната. Изследването е реализирано от изследователската агенция "Блу пойнт" в рамките на..

публикувано на 05.09.24 в 16:05

Облагородиха центъра на село Бърдарски геран

С множество инициативи облагородиха централната част на белослатинското село Бърдарски геран. Местата за отдих - пейки и беседки са освежени, почистен е шадравана, боядисана е оградата на училището, като зад тези дейности стоят местни младежи, подкрепяни от кметството и общината. Повече за доброволческите дейности, с които населеното място добива..

публикувано на 05.09.24 в 15:50

Предстои петото издание на Международния фолклорен фестивал "Синия Дунав"

Над 2000 артисти ще се изявят на сцената на Международния фолклорен фестивал "Синия Дунав" в края на седмицата във Видин. Сред тях ще бъдат певци, танцьори, занаятчии. Началото на събитието съвпада с Деня на Съединението - 6 септември, който ще бъде отбелязан с богата празнична програма, обясни зам.-кметът на Видин Борислава Борисова.  "За..

публикувано на 05.09.24 в 15:44

Селата Ясен и Кошава са домакини на "Резиденция баба"

За поредна година видинските села Ясен и Кошава се включват в проекта "Резиденция Баба" . Целта на инициативата е чрез култура и иновативни идеи на участниците, да бъдат съживени малките населени места.  Село Ясен е домакин на проекта за пръв път и тази година четирима творци гостуват в него. Мира Владимирова от София се..

публикувано на 05.09.24 в 11:38