Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във Видин честваха Съединението пред Паметника на скърбящия воин

4
Снимка: Радио Видин



На 6 септември отбелязваме 139 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Във Видин честването по традиция се състоя пред Паметника на скърбящия воин, издигнат в знак на признателност към отдалите живота си в Сръбско-българската война, избухнала в защита на Съединението. 

Събира ни бележита дата в историята на България, каза кметът на Видин Цветан Ценков и допълни, че Съединението е първата най-смела и значима крачка в осъществяването на националния идеал за обединението на България след петвековното османско владичество. 

"Знаменателните събития преди 139 години са не просто поредният бунт, а символ на несломимия български дух и порива към свободата, на устрема към независимост и суверенитет и правото на самоопределение. То обуславя бъдещото ни развитие като държава, а значението му е непреходно и има своето място и днес." 

Приветствие към присъстващите отправи заместник-придседателят на 50-ото Народно събрание Росица Кирова. В речта си тя отбеляза, че Съединението е знамето, с което българският народ поема заедно и се противопоставя на разделителните линии, наложени от чужди интереси и от външни сили. 

"Съединението показа, че най-големите ни постижения като народ, са онези, които може да направим и осъществим със собствени сили. Трябва да сме превъзмогнали, разбира се за тази цел различията си  ида сме впрегнали храбростта, своята решителност, мъдростта и търпението си, за да постигнем общото добро. И днес заветът на Съединението звучи изключително актуално и всъщност ни напомня, че сме загубили някъде пътя си като държава, разделени. Напомня ни, че е време да се обединим отново и да обединим усилия в името на общото."

Граждани, представители на институции, политически формации положиха цветя пред паметника на площад "Съединение". 

"Много ценен е този празник в днешния ден, защото постигна националния идеал, въпреки великите сили и въпреки съпротивата на някои от тях. В днешното време ни е необходим именно този дух...Всяка година на тази дата идваме да отбележим Деня на Съединението. Първо си купуваме знаменца, после слагаме цветя."

На празника е посветена и част от програмата на фестивала "Синия Дунав", който се провежда в Крайдунавския парк във Видин. Концерт изнесе ансамбълът за народни песни и танци "Дунав".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Писателката Холи Джаксън се завръща с новия си самостоятелен роман "Петима оцеляват"

Британската писателка Холи Джаксън , нашумяла у нас с поредицата си "Наръчник за убийства за добри момичета", се завръща с първия си самостоятелен роман, който обаче продължава да носи всички отличителни черти на стила ѝ. Изненадващо емоционален, "Петима оцеляват" е забързан и вълнуващ трилър , в който главните герои всъщност са..

публикувано на 06.09.24 в 13:00

Тошко Кирков: Шахът е неизлечима болест

Днес В рубриката "Професия, хоби" отделяме внимание на Тошко Кирков от град Мездра . Роден е на днешния ден преди 77 години. Другият повод, да го потърсим, е едно писмо на Полина Дилчева , чиито деца са негови възпитаници. Ето какво написа тя до редакцията на Радио Видин: " Тошко Кирков , който е треньор по шахмат на децата ми, скоро..

публикувано на 06.09.24 в 12:10

Деян Донков в "Час при зъболекаря": За зъбите взимайте превантивни мерки

Броени дни след като отпразнува своя 50-годишен юбилей, роденият във Видин актьор Деян Донков гостува в рубриката ни "Час при зъболекаря", където сподели своите тайни за красива усмивка и си спомни за първата си среща със зъболекаря.  "Беше болезнено, тогава нямаше упойки. Някакъв кариес може би са ми пилили, не беше приятно, но сега вече е..

публикувано на 05.09.24 в 17:30

98-годишният Марин Ганчев: Мечтая да посрещна 100-те години с моите приятели

В "Думата имат старейшините" ни гостува 98-годишният Марин Ганчев. Родом е от плевенското село Искър, след като завършва военно училище е изпратен на служба във видинския полк, като офицер. В крайдунавски град той намира своята спътница в живота, жени се и остава тук във Видин.  Въпреки възрастта си Марин може да се похвали с..

публикувано на 05.09.24 в 16:55

Модната индустрия и ефектът й върху климата

Потребителските навици в сферата на модната индустрия участват доста сериозно в процеса на замърсяването на природата. Потреблението в глобален мащаб се увеличава. Увеличава се броят на закупуваните дрехи на годишна база повече от два пъти в сравнение с края на 20 век, каза Маргарита Асадурова- консултант в сферата на архетипното визуално профилиране..

публикувано на 05.09.24 в 16:55

Екологична катастрофа очаква Рабишкото езеро

Екологична катастрофа очаква Рабишкото езеро, ако в него продължи да не се влива вода, прогнозира Янчо Василев- директор на "Напоителни системи"- Видин. Това стана по време на заседанието на Областния съвет за намаляване на риска от бедствия. "Обемът на вода в момента в язовир Рабиша е 27%. Вече трета година там вода не се влива. Ако..

публикувано на 05.09.24 в 16:27

Енергийните напитки- модерната опасност сред децата

Всяко второ дете у нас консумира енергийни напитки. Това показват резултатите от Национално представително проучване за хранителните навици на децата между 7 и 18 години, проведено по поръчка на една от големите вериги за търговия с хранителни продукти в страната. Изследването е реализирано от изследователската агенция "Блу пойнт" в рамките на..

публикувано на 05.09.24 в 16:05