Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валентина Славова: Животът е аромат

6
Снимка: Радио Видин


Това издание на "Калейдоскоп" ще е с аромат на цветя, семейство, род, роден дом, роден край, изкуство, усещане за цялостност, поглед към теб самия и после към околния свят, розова долина, розобер, любов и радост. Това са все обикновени думи, но за гостенката днес - Валентине Славова, те имат дълбоко значение и същност. А коя е Валя?  Валентина Славова е родена във Видин през 1977 година в семейство, което я подкрепя с много любов във всички нейни начинания. Има прекрасни спомени от детството си, свързани с безкрайни игри в Градската градина, на площада, край  сладкарница "Захарно петле". Завършва ГПЧЕ "Йордан  Радичков" Видин,  предпочита биологията, английския, химията и български език и литература.  Кандидатства с английски език в институтите по икономика в София и Варна. Приета е и на двете места. Избира София, специалността "Управление на човешките ресурси". След завършване на висшето си образование работи като икономист в частна фирма, започва като офис-мениджър, занимава се с управление на качеството и СОТ системите, работи като  счетоводител. Нейната  страст са натуралните аромати. По образование е икономист, а по ду­ша и призвание - парфюмерист. Любовта ѝ към цветята и природата е възпитана още в детските ѝ години.

Преди 14  години взима решението да излезе от сферата на корпоративния бизнес и да започне да се обучава в ароматерапия и натурална парфюмерия. Преминава  няколко обучения в Англия и САЩ, благодарение на които усвоява изкуството на създаване на натурални парфюми. Завършва магистратура "Технология на етеричните и растителни масла, парфюмерия и козметика" в Университета по хранителни технологии в Пловдив. Преди осем години създава собствена линия за натурални парфюми под името Fairy Scents. 

За нея парфюмите са много повече от естетическо допълнение към нашия външен вид. Натуралните аромати имат способността да влияят върху  психиката, да трансформират негативните емоции в осъзнат и ясен поглед към корена на тези емоции, да помагат да бъдем по-осъзнати за себе си във взаимоотношенията с останалите около нас.

Валя организира  събития - обучения и ателиета, в които  споделя своите знания и опит с почитателите на натуралните аромати. Вярва, че в живота всичко се подрежда  както трябва и човек следва пътя си. Обяснява, че през целия си живот се срещаме с безброй аромати:

"Голяма част от тях запомняме несъзнателно в резултат на различни емоционални преживявания. Тези спомени остават в нашата обонятелна памет и ни съпътстват до края на земния ни път, а аз вярвам, че и след това. Сигурно ви се е случвало да доловите определен аромат и да се пренесете мислено на място, на което сте били отдавна. Едва ли само веднъж сте усещали мирис, който ви е връщал скъп спомен, придружен със силна емоция. Някои аромати ни носят неприятни усещания и ги отхвърляме бързо с думите "Не ми харесва". Замисляли ли сте се защо дадени аромати ни харесват, а други ни отблъскват. Зад всяка наша реакция към определен аромат стои конкретна причина, свързана с емоции, които сме изпитвали в миналото. Тези емоции са част от нас и оказват влияние върху изборите, които правим."

През последните 14 години, работейки изключително само с естествени аромати и наблюдавайки стотици хора, преминали през различни н обучения, Валя решава да обобщи своя опит с ароматите в курс "Психология на ароматите". 

Целта на курса е да предостави информация за въздействието на натуралните аромати върху психологическото състояние на хората, но не на теория, а на практика, преживявайки всеки аромат лично и самостоятелно, така че знанието за ароматите остава трайно в нас самите.

Обича да пътувам на нови и непознати места. Обича да посещава и места, на които е била преди. Всяко място през различните сезони има своите характерни аромати. Изследва източниците на тези аромати и ги изучава.  Всеки аромат поражда емоция, а тази емоция остава траен спомен в нас.

Валентина  Славова днес живее в град  Плачковци, община Трявна, има двама сина, от време на време си идва във Видин, където са корените ѝ. Обича България: "За мен домът е в България и е наистина свято място."

Ето какво пише в своя блог Валентина: "Обичам да пътувам, да посещавам нови места и да срещам различни култури, да наблюдавам хората, животните и растенията и всичко това да изследвам през ароматите. Зад всеки аромат се крият безброй преживявания. Всяко място има своите аромати, а те се свързват с различни емоции. Колкото по-силни са тези емоции, толкова по-трайно остават спомените ни за ароматите, свързани с тях... Замисляли ли сте се защо дадени аромати ни харесват, а други ни отблъскват. Зад всяка наша реакция към определен аромат стои конкретна причина, свързана с емоции, които сме изпитвали в миналото. Тези емоции са част от нас и оказват влияние върху изборите, които правим." 

Всяка пролет  тя организира розобер за всеки, който иска да съпреживее и да усети розата като аромат. 

Ето  част от нейния блог: "След като приветствахме новия ден, започнахме розобера. За мен брането на рози е като динамична медитация. Протягам ръка към отворения цвят, откъсвам го внимателно, пускам го в чувала и търся с поглед следващия отворен цвят. От време на време приклякам за по-ниските цветове, после се изправям и продължавам. Пръстите ми стават все по-лепкави от восъка, а свежото му смолисто ухание стига до ноздрите ми. Понякога спирам и се любувам на съвършените розови цветове. Поднасям някой примамливо отворен цвят към носа си, вдишвам аромата му и благодаря за този миг. Само един миг, а сякаш цяла вечност, в която времето спира, а пространството се изпълва с магията на българската роза. Другото име на Роза Дамасцена за мен е чиста любов. "



ДЕТСТВОТО 
"Само дете съм и цялата обич на всички беше насочена към мен. Осъзнавам, че моите родители ме подкрепяха "Страстта на баща ми  беше рисуването и дърворезбата, той  възпита в мен голямата страст към изкуството. А моят дядо по майчина линия беше градинар и оттук е моята любов  към цветята. В спомените ми са едни огромни букети, цветя във всички сезони. Моменти, в които съм била много щастлива, щастието остава в нас като радост и го носим през целия сезон ...Занимавах се с уроци по пиано, ходех на концерти, музиката също има връзка с ароматите... До 18 години съм имала само хубави преживявания, което мисля, че е много ценно."

НАЧАЛОТО НА АРОМАТИТЕ
"Когато бях бременна с второто си дете, трябваше да лежа почти 6 месеца на легло и развих непоносимост към ароматите...  През това време имах възможност да търся информация, стана ми интересно защо така ми действат парфюмите, които аз преди винаги съм харесвала. Съпругът ми се занимава с екология и покрай него разбрах, защо жените не понасят ароматите най-вече синтетичните.  Защото в тях има т.нар. вталати , това са най-опасните съставки, които могат да проникнат до плода през плацентата и оказват и хормонално въздействие... Установих, че натуралните аромати не ме дразнят. Тръгнах да търся алтернативи   и се оказа, че в България не може да се намери натурален парфюм, трудно и в Европа се намираше. И така се свързах с един френски парфюмерист. Започнах да се обучавам по ароматерапия в София. А по-късно всичките ми обучения бяха в чужбина. "

НАТУРАЛНИТЕ АРОМАТИ
"Натуралните аромати са под формата на етерични масла, всичко, което се извлича от растенията, това става най-често с парна дестилация. Това е основната разлика, натуралните  се извличат от растения, а синтетичните се синтезират  в лабораторни условия. Като химичен състав са много различни. Компоненти, които са в самите растения, а синтетичните нямат тези химични компоненти. Целта на синтетичните е да наподобяват аромата на самото растение. 
Така се произвеждат масла с по-ниска себестойност и много често не могат да се извлекат ароматните растения и затова създават и  копират аромата на дадени растения. Натуралната парфюмерия е много  близка до аромотерапията. Идеята ми беше да обхвана всичко, което е свързано с натуралните аромати , тъй като и двете използват етерични масла и имат много допирни точки. "

ТРЯВНА 
"Дете на равнината, израснала край Дунав. Вечно влюбена в безкрайния син хоризонт на морето. Намерих пристан в суровите обятия на планината. Всеки път когато вървя из тесните калдъръмени улички и старите къщи надвесили покриви над мен, усещам как съм точно на мястото си. Всичко тук разказва истории, които вдъхновяват. Колкото повече се свързвам с миналото, толкова по-осезаемо присъствам тук и сега."


Повече - в прикачения звуков файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Как да помогнем на детето при прехода от детска градина към първи клас

С наближаването на първия учебен ден  неминуемо вълнението е обзело и учениците, и родителите, както и учителите. Със сигурност най-развълнувани са бъдещите първокласници, на които им предстои съвсем скоро за пръв път да прекрачат училищния праг. Началото на училище е един особен етап от развитието на децата, защото те започват да придобиват..

публикувано на 09.09.24 в 14:44

Седмица на пожарната безопасност започна във Видинско

Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (РДПБЗН) - Видин се включва в Седмицата на пожарната безопасност с разнообразни прояви. Програмата започна с поднасяне на венец и цветя на паметната плоча на загиналия при изпълнение на служебния си дълг мл. лейт. Огнян Борисов . Човешкият фактор остава решаващ при..

публикувано на 09.09.24 в 14:00

Авария на водопровод нанесе щети в овощна градина в село Покрайна

Повтарящи се аварии на основния водопровод Видин- Сланотрън създават проблем на овощна градина в землището на село Покрайна . Ощетените са решили да съдят ВиК дружеството заради щетите. Това обясни арендонаемателят на градината Стела Стойкова : "Земеделски стопанин съм от 2015 година. Отглеждам 15 декара овощни насаждения... На 03.09. в късния..

публикувано на 09.09.24 в 13:00

"Резиденция Баба" в село Делейна за четвърта година

За поредна година видинското село Делейна се включва в проекта "Резиденция Баба" . Целта на инициативата е чрез култура и иновативни идеи на участниците да бъдат съживени малките населени места.  Село Делейна е домакин на проекта за четвърти път и тази година девет творци гостуват в него. Инна Павлова участва в проекта за трета година...

публикувано на 09.09.24 в 12:27

Красиви песни за красиви хора в „Музикална зона“

  Днес е Международен ден на красотата!  Нека да изострим сетивата си за красивите неща около нас и не ги подминаваме, а отбелязваме всяко едно от тях! И в музиката има толкова много красота. Потребителска класация се е заела да отговори на въпроса "Коя е най-красивата песен, която някога сте слушали?". Не става въпрос за любимата ви песен, нито..

публикувано на 09.09.24 в 09:00

"Неделник" от 8 септември 2024 година

Днес е Малка Богородица . По народно му така се нарича празника, в който православната църква почита Рождението на Дева Мария. Още за посланията на радост и надежда, които носи този значим ден от църковния календар е репортажът на кореспондента на БНР във Враца Ива Антонова. Казват, че за да опознаеш дадено място, трябва не само да го..

публикувано на 08.09.24 в 13:25

Любовта, разкрита чрез Кръста Христов преодолява силата на греха

Днес е Единадесета неделя след Петдесетница - Неделя преди Въздвижение, в която Православната църква отбелязва Рождеството на Пресвета Богородица. "Днес ние слушаме такива думи от Евангелието от Иоана: "Защото Бог не проводи Сина Си на света, за да съди света, за да бъде светът спасен чрез Него". Тези думи ни помагат да разберем..

публикувано на 08.09.24 в 08:00