Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кампания за здрави детски зъби в общините Брусарци, Ружинци и Димово

Около 500 деца ще обхване осмото издание на кампанията за профилактика на оралното здраве, която се провежда в малки населени места на областите Монтана и Видин. Тази есен инициативата ще премине в учебни заведения в общините Брусарци, Ружинци и Димово, като безплатните профилактични прегледи ще започнат на 1 октомври, обясни лекарят по дентална медицина и организатор на кампанията д-р Олга Папушева

"След 16 септември, когато вече има учебни програми, ще се проведе среща с всички директори, за да можем да съставим график, който ще започне от 1 октомври. Вече, както ще е удобно за класните ръководители и директорите, децата ще идват клас по клас. Разбира се, тези, които желаят. Трябва да бъдат уведомени и родители. Това ще бъде в "игралното поле" на директорите, да бъдат уведомени родителите и те дадат своето съгласие. Надявам се да не срещнем трудности. Всяко дете ще получи безплатен профилактичен преглед, анонимен. Целта на кампанията не е събиране на лична информация, лични данни, няма да има писане на книжки, всичко, което някой може да си помисли, не влиза в параметрите на кампанията. Идеята на кампанията е децата да получат достъп до зъболекарския кабинет, да видят какво е зъболекарският кабинет, тези които не са ходили, защото има и такива, да им обясним за прегледа, ще си поговорим стандартните неща - какво трябва да хапват, какво трябва да не хапват, за навиците за посещението при зъболекаря...", каза д-р Папушева.

По отношение на денталното здраве на децата от малките общини през последните години се наблюдава промяна, макар и още твърде слабо изразена, коментира зъболекарят.

"Трудно се случват нещата, но има промяна към добро. Има деца и те не са малко, особено първенец е училището в Дреновец, тъй като там зъболекарският кабинет е срещу училището и те са първенец по брой посещения и извършени манипулации. Така че кампанията дава своите плодове там, където има постоянство. Учителите са едно много важно перо, тяхното съдействие се забелязва. Те идват, дават пример. Говорим за тези, които не са идвали до момента. В Дреновец конкретно нещата са много по график. Даже има, и то не са малко децата, които идват още преди да е започнала програмата. Свикнаха да ходят на зъболекар. Има около 10-ина деца, с които работих и те сега идват само на проверка, обаче пък идват всеки месец..."

Д-р Папушева призова родителите да обръщат внимание на зъбния статус на децата си и да ги водят редовно на зъболекар, независимо къде. Важното е да се ходи на зъболекар.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Готов е Центърът за високи постижения в ПГ „Проф. д-р Асен Златаров“ във Видин

Приключиха ремонтно-строителните дейности в Центъра за високи постижения към Професионална гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ във Видин .  На 95% са оборудвани кабинетите и със старта на учебната година учениците ще могат да провеждат занятия в новия център, каза заместник- директорът на учебното заведение Десислава Цокова :..

публикувано на 10.09.24 в 14:30

Родители: Детска площадка в центъра на Видин е опасна

За опасна детска площадка в центъра на Видин алармират родители. Става въпрос за детската площадка в парк "Рова" в близост до Стамбол капия. Има счупени подпори, люлееща се при всяко качване на дете дървена конструкция, изпокъсани са въжетата, счупена е пързалката, както и пейки отстрани, непочистена е настилката.  Родителите на децата се..

публикувано на 10.09.24 в 13:00

Деца показват свои рисунки в изложба "Родина" във Видин

Възпитаниците на ателие "Нана Арт" показват свои творби в детска изложба "Родина" в Културен център „Жул Паскин“ във Видин. Общо 34 деца рисуваха и твориха това лято, вдъхновени от красотата на града и родината. Те създават не просто картини, а истории, разказани чрез багри и форми, като по този начин предават духа на природата и културното..

публикувано на 10.09.24 в 12:20

Монтанско училище продължава с иновативните практики

Второ СУ "Н. Й. Вапцаров" в Монтана е иновативно училище. Иновативната практика тази година се казва "Нови методи на преподаване по предметите Български език и литература, Родинознание, Човекът и природата, Технологии и предприемачество" под мотото  "Креативни, знаещи и можещи". Ученици от първи и четвърти клас участват в дейностите. Целта е да се..

публикувано на 10.09.24 в 11:30

Видин става част от "Be active day"

Видин се включва в най-голямата европейска фитнес инициатива - "Be active day" , която ще се проведе на 15 септември, неделя. Организатори са "Europe аctive" и Българската асоциация за здраве и фитнес. Участват спортни клубове от цялата страна. Целта на този ден е да се включат колкото е възможно повече хора към различни спортове и така да..

публикувано на 09.09.24 в 18:03

Как да помогнем на детето при прехода от детска градина към първи клас

С наближаването на първия учебен ден  неминуемо вълнението е обзело и учениците, и родителите, както и учителите. Със сигурност най-развълнувани са бъдещите първокласници, на които им предстои съвсем скоро за пръв път да прекрачат училищния праг. Началото на училище е един особен етап от развитието на децата, защото те започват да придобиват..

публикувано на 09.09.24 в 14:44

Седмица на пожарната безопасност започна във Видинско

Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (РДПБЗН) - Видин се включва в Седмицата на пожарната безопасност с разнообразни прояви. Програмата започна с поднасяне на венец и цветя на паметната плоча на загиналия при изпълнение на служебния си дълг мл. лейт. Огнян Борисов . Човешкият фактор остава решаващ при..

публикувано на 09.09.24 в 14:00