Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има ли средна класа в България?

Снимка: Радио Видин



България е на последно място в Европейския съюз по дял на средната класа от населението - 51% при средно 64% за алианса. Лидер е Словакия с над 70%. 

Средната класа е двигател на икономическия прогрес и е в основата на значимите социални процеси. Основните критерии за нейното определяне са заетостта и заплащането, които пък са резултат от доброто образование.

Силен тласък за оформянето на средна класа в България даде членството ни в Европейския съюз, което е в основата на подобряването устойчивостта на живота, макар и с бавни темпове. 

Днес страната търпи парадокса на нарастващите доходи и едновременното свиване на средната класа.

Защо? 

"Не е парадокс, че ставаме все по-богата държава, а средната класа се свива. Това е следствие от начина, по който се изчислява кой е в средната класа, а именно и Евростат използва този критерий - за дохода. Наистина доходите в България растат, но не равномерно. Заради голямото неравенство, което съществува, част от хората получават голям ръст на доходите, а при други доходите не растат. Резултатът от това нещо е, че тези, които остават в средата, стават все по-малко и по-малко. Общото ниво на доходите расте. Средната класа е по-богата, отколкото е била преди 20 години. Между 2006 и 2021 година доходите на българите, реалните доходи на домакинства, са се увеличи с почти 100 %. Забогатяването е в реално изражение. Ако търсим конкретно хората с доходи по средата, заради това високо неравенство на доходите стават все по-малко", обясни Стоян Панчев, икономист и създател на Българското либертарианско общество.

Развива ли се в България икономика на две скорости - тази в София и тази в останалите по-малки градове?

"Факт е, че наистина София е място с по-голяма икономическа концентрация и по-високи доходи, а в същото време и цените в столицата са по-високи. Може би тези, които са в най-превилигировано състояние са тези части от провинцията, в които едновременно има високи заплати, а цените все още не са софийските що се отнася до имотите. Козлодуй, благодарение на АЕЦ, плащат по-високи заплати. В средния Балкан има такива добивни центрове. Това, което е важното, на практика е да има бизнес, производство, нещото да дава хляб на хората. Аз обаче не съм сигурен, че трябва да гоним този тип средна класа, която просто като доходи е по средата и е голяма група. Някои от методите да се достигне това нещо не са полезни. Например, изкуствено да се повишават част от доходите или да се ограничават. Ако ограничим максималните доходи с твърде високо данъчно облагане, може да се окаже, че средната класа е по-голяма, но общият ефект, нетният ефект, няма да е положителен. Не е задължително винаги да търсим да е по-голяма средната класа по доходи. Ако я свързваме с характеристики, може би това е по-важно. По-образовани хора, които се издържат със собствения си труд, които са предприемчиви, имат деца, развиват страната. Ако по този начин дефинираме средната класа, трябва да се опитваме да я правим по-голяма".

Според Диана, която е семейна и има малко дете, получаваните доходи във Видин не са достатъчни, за да може човек да счита, че е част от средната класа.

"Финансите, с които разполагаме семейно, позволят през месеца да покрием разходите, консумативите, да се осигури на детето всичко, от което има нужда. Разбира се, че не е достатъчно, обаче, защото понякога може да се случи да живеем месец за месец. Видин от доста години, от моето детство, сякаш сме изолирани и забравени. Предполагам, че подобен начин на живот живеят редица хора, а в София вероятно няма да срещнеш някой, който казва, че се справя от месец за месец."

Размерът на средната класа е важен за икономиката и бюджета на една страна, а с перспектива да намалява това означава натоварване на пенсионната система - ще има все повече пенсионери, които ще се издържат от по-малко работещи.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Готов е Центърът за високи постижения в ПГ „Проф. д-р Асен Златаров“ във Видин

Приключиха ремонтно-строителните дейности в Центъра за високи постижения към Професионална гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ във Видин .  На 95% са оборудвани кабинетите и със старта на учебната година учениците ще могат да провеждат занятия в новия център, каза заместник- директорът на учебното заведение Десислава Цокова :..

публикувано на 10.09.24 в 14:30

Родители: Детска площадка в центъра на Видин е опасна

За опасна детска площадка в центъра на Видин алармират родители. Става въпрос за детската площадка в парк "Рова" в близост до Стамбол капия. Има счупени подпори, люлееща се при всяко качване на дете дървена конструкция, изпокъсани са въжетата, счупена е пързалката, както и пейки отстрани, непочистена е настилката.  Родителите на децата се..

публикувано на 10.09.24 в 13:00

Деца показват свои рисунки в изложба "Родина" във Видин

Възпитаниците на ателие "Нана Арт" показват свои творби в детска изложба "Родина" в Културен център „Жул Паскин“ във Видин. Общо 34 деца рисуваха и твориха това лято, вдъхновени от красотата на града и родината. Те създават не просто картини, а истории, разказани чрез багри и форми, като по този начин предават духа на природата и културното..

публикувано на 10.09.24 в 12:20

Монтанско училище продължава с иновативните практики

Второ СУ "Н. Й. Вапцаров" в Монтана е иновативно училище. Иновативната практика тази година се казва "Нови методи на преподаване по предметите Български език и литература, Родинознание, Човекът и природата, Технологии и предприемачество" под мотото  "Креативни, знаещи и можещи". Ученици от първи и четвърти клас участват в дейностите. Целта е да се..

публикувано на 10.09.24 в 11:30

Видин става част от "Be active day"

Видин се включва в най-голямата европейска фитнес инициатива - "Be active day" , която ще се проведе на 15 септември, неделя. Организатори са "Europe аctive" и Българската асоциация за здраве и фитнес. Участват спортни клубове от цялата страна. Целта на този ден е да се включат колкото е възможно повече хора към различни спортове и така да..

публикувано на 09.09.24 в 18:03

Кампания за здрави детски зъби в общините Брусарци, Ружинци и Димово

Около 500 деца ще обхване осмото издание на кампанията за профилактика на оралното здраве , която се провежда в малки населени места на областите Монтана и Видин . Тази есен инициативата ще премине в учебни заведения в общините Брусарци, Ружинци и Димово, като безплатните профилактични прегледи ще започнат на 1 октомври, обясни лекарят по дентална..

публикувано на 09.09.24 в 17:00

Как да помогнем на детето при прехода от детска градина към първи клас

С наближаването на първия учебен ден  неминуемо вълнението е обзело и учениците, и родителите, както и учителите. Със сигурност най-развълнувани са бъдещите първокласници, на които им предстои съвсем скоро за пръв път да прекрачат училищния праг. Началото на училище е един особен етап от развитието на децата, защото те започват да придобиват..

публикувано на 09.09.24 в 14:44