Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Голям е интерeсът към подмяната на уредите за отопление в община Видин

Снимка: Радио ВИДИН

Запълнени са часовете за консултация, попълване и окомплектоване на документите в офиса на екипа за техническа подкрепа по проекта "За по-чисто въздух" във Видин. Затова е обявен и свободен прием. Досега през офиса са преминали над 1700 души, обясни ръководителят на екипа Валери Недялков

"Техническата помощ се състои в следното: необходимите документи, които се подготвят за кандидатстване, тук екип от трима души, три бюра има отворени, които подготвят тези документи. На всеки човек се обяснява подробно, разяснява се процедурата какви документи са необходими, след което, като дойде тук, екипът им помага и попълва тези документи... До 15 септември всеки един кандидат може да дойде с документи, да получи необходимите указания, което не може да попълни ние ще му помогнем. Върху тези документи, които са готови за кандидатстване се слага един печат на техническата помощ и с този печат от 15 септември до 15 октомври се подават тези документи в Община Видин. Вече там ще се извърши самото класиране. Одобрените кандидати ще бъдат уведомени следващите стъпки, които трябва да се направят... Буквално първата седмица от стартирането на офиса запълнихме всички часове до 15 септември. И затова сега обявихме свободен прием - да изчакат тези, които са си записали часове и минават и ако се отвори място, взимаме хората отвън." 

Хората, одобрени за смяна на отоплителните уреди по предходната покана, за които не стигна финансовият ресурс, кандидатстват по същия ред, както всички останали. Заверяването на документите чрез печат от страна на екипа за техническа подкрепа удостоверява правилното им попълване и наличието на всички необходими заявления и декларации. При самостоятелно попълване от страна на кандидатите те сами носят отговорност при непълен или грешно попълнен комплект с документи, обясниха от Общината в отговор на въпрос на Радио ВИДИН относно реда за кандидатстване. От администрацията не посочиха на коя дата ще започне приемът на заявленията на кандидатите, но уточниха, че документите ще се подават лично от заявителите или от упълномощени от тях лица в Центъра за административно обслужване на Общината. Възможност за онлайн кандидатстване по проекта няма. 

Въпреки големия интерес и постоянните опашки, обстановката пред офиса на екипа за техническа помощ остава спокойна показа репортерска проверка. А кандидати за участие в проекта споделиха кои са предпочитаните от тях алтернативни уреди за отопление. 

"За климатици, защото с тези дърва не става... Рядко съм в града и като дойда ми е по-удобно да щракна копчето на климатика. Нищо не знам и затова дойдох да се информирам."

Прогнозният брой домакинства, които ще се възползват от нови екологични устройства по проекта е 3782. Финансовият ресурс по проекта е 23 452 193,46 лева (100% безвъзмездна финансова помощ), от които: 19 934 364,45 лв. от Европейския фонд за регионално развитие и 3 517 829,01 лв. национално съфинансиране от държавния бюджет. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Видинските училища са готови за новата учебна година

Броени дни преди откриването на новата учебна година, в училищата кипи трескава подготовка. Довършителни ремонти и последни приготовления за първия учебен ден са в ход на много места.  Във видинското Основно училище "Иван Вазов" планираните ремонти са изпълнени. Учебното заведение започва новата учебна година с готов проект за нов физкултурен..

публикувано на 11.09.24 в 15:27

Изключително слаба реколта от пролетници отчитат във Врачанско

Между 600 и 700 кг пшеница от декар са ожънали тази година стопаните във Врачанско. Добивите са по-високи от миналогодишните, които са били компрометирани заради нападение на житна муха. При пролетниците обаче ситуацията е плачевна. Жътвата ще приключи по-рано от обичайното, а производителите отчитат изключително ниски добиви. На места във Врачанско..

публикувано на 10.09.24 в 18:05

Има ли средна класа в България?

България е на последно място в Европейския съюз по дял на средната класа от населението - 51% при средно 64% за алианса. Лидер е Словакия с над 70%.  Средната класа е двигател на икономическия прогрес и е в основата на значимите социални процеси. Основните критерии за нейното определяне са заетостта и заплащането, които пък са резултат от..

публикувано на 10.09.24 в 15:27

Готов е Центърът за високи постижения в ПГ „Проф. д-р Асен Златаров“ във Видин

Приключиха ремонтно-строителните дейности в Центъра за високи постижения към Професионална гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ във Видин .  На 95% са оборудвани кабинетите и със старта на учебната година учениците ще могат да провеждат занятия в новия център, каза заместник- директорът на учебното заведение Десислава Цокова :..

публикувано на 10.09.24 в 14:30

Родители: Детска площадка в центъра на Видин е опасна

За опасна детска площадка в центъра на Видин алармират родители. Става въпрос за детската площадка в парк "Рова" в близост до Стамбол капия. Има счупени подпори, люлееща се при всяко качване на дете дървена конструкция, изпокъсани са въжетата, счупена е пързалката, както и пейки отстрани, непочистена е настилката.  Родителите на децата се..

публикувано на 10.09.24 в 13:00

Деца показват свои рисунки в изложба "Родина" във Видин

Възпитаниците на ателие "Нана Арт" показват свои творби в детска изложба "Родина" в Културен център „Жул Паскин“ във Видин. Общо 34 деца рисуваха и твориха това лято, вдъхновени от красотата на града и родината. Те създават не просто картини, а истории, разказани чрез багри и форми, като по този начин предават духа на природата и културното..

публикувано на 10.09.24 в 12:20

Монтанско училище продължава с иновативните практики

Второ СУ "Н. Й. Вапцаров" в Монтана е иновативно училище. Иновативната практика тази година се казва "Нови методи на преподаване по предметите Български език и литература, Родинознание, Човекът и природата, Технологии и предприемачество" под мотото  "Креативни, знаещи и можещи". Ученици от първи и четвърти клас участват в дейностите. Целта е да се..

публикувано на 10.09.24 в 11:30