Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видинските училища са готови за новата учебна година

Снимка: Радио ВИДИН

Броени дни преди откриването на новата учебна година, в училищата кипи трескава подготовка. Довършителни ремонти и последни приготовления за първия учебен ден са в ход на много места. 

Във видинското Основно училище "Иван Вазов" планираните ремонти са изпълнени. Учебното заведение започва новата учебна година с готов проект за нов физкултурен салон. Реалното строителство се очаква да стартира до дни, обясни директорът Пролетка Цветкова

"Готови сме на 16 септември да посрещнем учениците. През ваканционните дни успяхме да направим основен ремонт на санитарните възли и на един от компютърните кабинети, както и да освежим класните стаи... За строежа на физкултурния салон възложител е Община Видин. Има избран изпълнител, трябваше да бъде сменен проектанта, от Община Видин ме уверяват, че се очаква да стартира изграждането. Тази учебна година отново физическо ще се играе на двора и в салона, който е пригоден за тази цел..."

Общо 500 деца ще влязат в класните стаи, 71 са записаните първокласници, те са разпределени в три паралелки. Попълнен е и учителският екип. 

"Имаме млади и амбициозни учители... Най-трудно ни беше намирането на преподаватели по български език и литература- той е много важна фигура в българското училище. Продължаваме и работата по Еразъм, вече сме акредитирано училище, имаме по-лесен достъп до проекти и намирането на партньори..." 

В четири училища в област Видин продължават ремонтните дейности, но те няма да попречат на откриването на новата учебна година и на провеждането на нормален учебен процес. Това увери началникът на Регионалното управление на образованието във Видин Веселка Асенова. По думите ѝ на 16 септември, понеделник, училищата в областта ще посрещнат над 6500 ученици. 

"Училищата в област Видин са готови за посрещането на учениците за новата учебна година. На съвещание с директорите ще отчетем резултатите от предната година и ще кажем какви са новите акценти. Към момента всички училища имат готовност на 16 септември да започнат новата учебна година... Тази година имаме Начално частно училище, ново е, ще му пожелаем успех...  535 са първокласниците в област Видин, общият брой на учениците е 6573-ма..." 

В област Видин не се очаква да има проблем с учителите:

"До 13 са обявени свободните работни места и от разговорите с директорите в област Видин, смятам, че няма да има недостиг на учители, защото има желаещи за работните места... Притeснителното е, че в цялата държава учителите по физика и математика са изключително малко, така е и в област Видин и в някои училища ще започнат работа пенсионирани учители по тези специалности. Леко притеснение имаме и за учители по информационни технологии..."

Безплатните учебници са доставени в срок за всички училища в област Видин, каза още Веселка Асенова и пожела: 

"Надяваме се тази година да е спокойна, всички да прекрачат прага вдъхновяващи, с желание за работа, търпение и отношение към всичко, което се случва с образованието. Родителите да бъдат спокойни, защото всеки един учител мисли за своите ученици... Учителите, които за пръв път ще прекрачат училищния праг, да не забравят, че да си учител е призвание... На колегите - да са здрави, търпеливи, всеотдайни и да продължават да се развиват в сферата на образованието... Успешна нова учебна година! Вярвайте на учителите!" 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Голям е интерeсът към подмяната на уредите за отопление в община Видин

Запълнени са часовете за консултация, попълване и окомплектоване на документите в офиса на екипа за техническа подкрепа по проекта "За по-чисто въздух" във Видин . Затова е обявен и свободен прием. Досега през офиса са преминали над 1700 души, обясни ръководителят на екипа Валери Недялков .  "Техническата помощ се състои в следното:..

публикувано на 11.09.24 в 13:00

Изключително слаба реколта от пролетници отчитат във Врачанско

Между 600 и 700 кг пшеница от декар са ожънали тази година стопаните във Врачанско. Добивите са по-високи от миналогодишните, които са били компрометирани заради нападение на житна муха. При пролетниците обаче ситуацията е плачевна. Жътвата ще приключи по-рано от обичайното, а производителите отчитат изключително ниски добиви. На места във Врачанско..

публикувано на 10.09.24 в 18:05

Има ли средна класа в България?

България е на последно място в Европейския съюз по дял на средната класа от населението - 51% при средно 64% за алианса. Лидер е Словакия с над 70%.  Средната класа е двигател на икономическия прогрес и е в основата на значимите социални процеси. Основните критерии за нейното определяне са заетостта и заплащането, които пък са резултат от..

публикувано на 10.09.24 в 15:27

Готов е Центърът за високи постижения в ПГ „Проф. д-р Асен Златаров“ във Видин

Приключиха ремонтно-строителните дейности в Центъра за високи постижения към Професионална гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ във Видин .  На 95% са оборудвани кабинетите и със старта на учебната година учениците ще могат да провеждат занятия в новия център, каза заместник- директорът на учебното заведение Десислава Цокова :..

публикувано на 10.09.24 в 14:30

Родители: Детска площадка в центъра на Видин е опасна

За опасна детска площадка в центъра на Видин алармират родители. Става въпрос за детската площадка в парк "Рова" в близост до Стамбол капия. Има счупени подпори, люлееща се при всяко качване на дете дървена конструкция, изпокъсани са въжетата, счупена е пързалката, както и пейки отстрани, непочистена е настилката.  Родителите на децата се..

публикувано на 10.09.24 в 13:00

Деца показват свои рисунки в изложба "Родина" във Видин

Възпитаниците на ателие "Нана Арт" показват свои творби в детска изложба "Родина" в Културен център „Жул Паскин“ във Видин. Общо 34 деца рисуваха и твориха това лято, вдъхновени от красотата на града и родината. Те създават не просто картини, а истории, разказани чрез багри и форми, като по този начин предават духа на природата и културното..

публикувано на 10.09.24 в 12:20

Монтанско училище продължава с иновативните практики

Второ СУ "Н. Й. Вапцаров" в Монтана е иновативно училище. Иновативната практика тази година се казва "Нови методи на преподаване по предметите Български език и литература, Родинознание, Човекът и природата, Технологии и предприемачество" под мотото  "Креативни, знаещи и можещи". Ученици от първи и четвърти клас участват в дейностите. Целта е да се..

публикувано на 10.09.24 в 11:30