Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Занаятчия продължава да вдъхва живот на старо училище в Монтанско

Снимка: Радио ВИДИН


В Център за изкуство, занаяти и етнография е превърнато старото и отдавна нефункциниращо училище в село Меляне, община Георги Дамяново. Инициативата е на Чавдар Антов, художник, дърворезбар, с когото сме ви срещали и преди. Благодарение на дългогодишните му грижи сградата на учебното заведение е спасена от разруха, каквато е съдбата на много изоставени образователни институции по селата. В училището Чавдар Антов има ателие и именно там той изработва своите произведения. Творецът коментира, че голяма част от живота си посвещава на мисията да вдъхне нов живот на сградата. 

"Ами училището отдавна не функционира, още 70-те години... След това беше детска градина много дълги години, след това детски дом 2-3 години. Опитаха се да направят шивашки цех тук, да работят хората. След това ми се отдаде възможност, подадох молба и ми го дадоха под наем. След този наем, 2 години примерно, ми предложиха да го купя... И аз успях да го купя и направих център - Център за изкуство, занаяти и етнография Училището, така се казва... Тези, които трябва, знаят това, че ако не бях аз, щяха да бъдат руини сега. Аз цял живот го правя. Реставрирах двора, това са години наред труд. С децата имаме експозиция на открито, която е с етнография... След това имам ателие, което е доста голямо вътре, имам галерия... Магазинче за сувенири и така някакъв комплекс се мъча да направя. И така всичко със собствени средства постоянно ремонти, дограждаме, докато направим едното, другото е за ремонт... Искаме много, но колкото успеем, толкова правим... Тук си продължава докато сме живи поддръжка. Сега ми предстои да сменям покрив, който струва много пари и събирам средства, и това е малко трудно. Всеки ден добавям нещо, облагородявам, експозицията предстои малко да се освежи, защото са много артефакти, галерията ѝ предстои ремонт..."


Чавдар Антов казва, че училището в Меляне има богата история. Построено е през 50-те години на миналия век. По ирония на съдбата именно тук родителите на Чавдар са работили като учители. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Боклук - илюстративна снимка

Има ли решение на проблема с незаконните сметища

Проблемът с незаконните битови и строителни сметища е изключително голям, за разлика от други населени места в страната, това установява  народният представител Петър Петров,  след като започва да обикаля област Монтана, от която е избран. "Стигало се е дотам, че се образуват незаконни сметища с години и те се виждат даже от сателитни..

публикувано на 12.09.24 в 15:10

Сборникът от разкази "Жени без мъже" на Анелия Гешева от Видин

"Близостта ражда презрение… и деца!" Не помня кой го беше казал, но е онова, за което първо се сетих, докато четях разказите от сборника „Жени без мъже“ на Анелия Гешева. А какво се ражда след презрението – когато една жена избере да остане само със себе си? Когато изгуби или съвсем умишлено пререже всички връзки? Раждат се истории, пълни..

публикувано на 12.09.24 в 13:52
Васил Желев и Филип Донков

Филип и Васил: Всеки млад човек трябва да знае поне една българска песен

Българската музика играе важна роля в живота на младите хора. Тя предоставя платформа за самоизразяване, идентификация и социална ангажираност. Въпреки влиянието на чуждестранната музика и глобалните тенденции, българската сцена е успяла да създаде собствено звучене и да стане част от културния живот на новото поколение, част от което са Филип Донков..

публикувано на 12.09.24 в 13:46

Отбелязваме Деня на програмиста

В Деня на програмиста, 12 септември, разговаряме с Емилиян Кадийски от Враца. Той се занимава с програмиране, организира курсове по специалността, участва и в софтуерни компании, част е от екипа на Враца софтуер общество. По думите му, продуктите създадени от програмисти може да бъдат срещнати във всяка една сфера. Въпреки че интересът към..

публикувано на 12.09.24 в 11:30

В "Музикална зона" на 12 септември 2024 слушаме Бари Уайт

На 12 септември се навършват 80 години от рождението на американската диско – соул звезда Бари Уайт. Дълбокият му "кадифен" глас и до днес докосва всяко женско сърце. Казват, че ако шоколадовата торта можеше да пее, щеше да звучи като Бари Уайт. През 70-те и 80-те години на миналото столетие създава редица хитове, които до момента са в плейлистите..

публикувано на 12.09.24 в 09:00

Видинските училища са готови за новата учебна година

Броени дни преди откриването на новата учебна година, в училищата кипи трескава подготовка. Довършителни ремонти и последни приготовления за първия учебен ден са в ход на много места.  Във видинското Основно училище "Иван Вазов" планираните ремонти са изпълнени. Учебното заведение започва новата учебна година с готов проект за нов физкултурен..

публикувано на 11.09.24 в 15:27

Голям е интерeсът към подмяната на уредите за отопление в община Видин

Запълнени са часовете за консултация, попълване и окомплектоване на документите в офиса на екипа за техническа подкрепа по проекта "За по-чисто въздух" във Видин . Затова е обявен и свободен прием. Досега през офиса са преминали над 1700 души, обясни ръководителят на екипа Валери Недялков .  "Техническата помощ се състои в следното:..

публикувано на 11.09.24 в 13:00