Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Колко ще ни струва да изпратим първокласник на училище?

Снимка: Радио Видин



Подготовката на първокласник за учебната година е важен, но и скъп процес. Всяка есен семействата се сблъскват с предизвикателството да осигурят всичко необходими за детето си. Родителите обикновено търсят баланса между качеството и цената, за да гарантират, че децата им ще разполагат с всички нужни материали, без това да представлява прекомерна финансова тежест за домакинството.

Татяна Бързашка, начален учител в СУ "Цар Симеон Велики" във Видин, обясни кои са основните пособия, включени в списъка за първокласниците тази година:

"Задължителните неща, които трябва да има всяко първокласниче, това са тетрадките, това е раничката, това са допълнителните материали, които даваме - по физическо, по изобразително изкуство, по технологии и предприемачество... Това е допълнително за тях и това надгражда техните знания... Майка, моя близка, ми сподели, че, за да се оборудва един първокласник, са необходими около 500 лева."

Направихме проверка във видинска книжарница на цените на основни ученически пособия. Работник в търговския обект разясни кои са най-търсените артикули, колко струват и има ли повече клиенти седмица преди началото на новата учебна година:

"Забелязват се повече хора и е нормално... Раниците варират от около 70-80 лева до към 150... При по-малките класове задължително дават списъци, да... Наблюдавам, че все повече хора избират качеството, не гледат да е по-евтино, гледат да е по-качествено... За първи клас, без раницата, разбира се, около 120-130 лева."

Ема е майка на бъдещ първокласник. Тя разказа готови ли са за първия учебен ден, какво са купили и на каква стойност:

"Флумастери, моливи, пастели, пластилин и моделин... Ние ги закупихме на два пъти. Общата стойност може би е между 120 и 150 лева... 600-700 лева, може би, ни излезе дотук всичко..."


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Ангелина Младенова - за учителската професия преди и сега

В навечерието на първия учебен ден в "Думата имат старейшините" гостува 86-годишната Ангелина Младенова, която е била начален учител в училище "Любен Каравелов" във Видин.  Тя е от белослатинското село Попица, но след като се омъжва се мести във видинското село Ивановци, където я намираме и днес. За себе си Ангелина Младенова казва, че е имала..

публикувано на 12.09.24 в 16:50
село Върбешница, община Мездра

Есенно почистване предстои в село Върбешница

В мездренското село Върбешница няма незаконни сметища. Причината- кметът Магдалена Динкова обикаля селото и когато види, че някъде се чисти или се ремонтират къщите, казва на хората какъв е редът за изхвърляне на отпадъците и контролира дали се спазва начинът на изхвърлянето им. Преди 3-4 години нерегламентираното сметище било изчистено. "И..

публикувано на 12.09.24 в 16:24
Боклук - илюстративна снимка

Има ли решение на проблема с незаконните сметища

Проблемът с незаконните битови и строителни сметища е изключително голям, за разлика от други населени места в страната, това установява  народният представител Петър Петров,  след като започва да обикаля област Монтана, от която е избран. "Стигало се е дотам, че се образуват незаконни сметища с години и те се виждат даже от сателитни..

публикувано на 12.09.24 в 15:10

Занаятчия продължава да вдъхва живот на старо училище в Монтанско

В Център за изкуство, занаяти и етнография е превърнато старото и отдавна нефункциниращо училище в село Меляне, община Георги Дамяново. Инициативата е на Чавдар Антов, художник, дърворезбар, с когото сме ви срещали и преди. Благодарение на дългогодишните му грижи сградата на учебното заведение е спасена от разруха, каквато е съдбата на много..

публикувано на 12.09.24 в 14:00

Сборникът от разкази "Жени без мъже" на Анелия Гешева от Видин

"Близостта ражда презрение… и деца!" Не помня кой го беше казал, но е онова, за което първо се сетих, докато четях разказите от сборника „Жени без мъже“ на Анелия Гешева. А какво се ражда след презрението – когато една жена избере да остане само със себе си? Когато изгуби или съвсем умишлено пререже всички връзки? Раждат се истории, пълни..

публикувано на 12.09.24 в 13:52
Васил Желев и Филип Донков

Филип и Васил: Всеки млад човек трябва да знае поне една българска песен

Българската музика играе важна роля в живота на младите хора. Тя предоставя платформа за самоизразяване, идентификация и социална ангажираност. Въпреки влиянието на чуждестранната музика и глобалните тенденции, българската сцена е успяла да създаде собствено звучене и да стане част от културния живот на новото поколение, част от което са Филип Донков..

публикувано на 12.09.24 в 13:46

Отбелязваме Деня на програмиста

В Деня на програмиста, 12 септември, разговаряме с Емилиян Кадийски от Враца. Той се занимава с програмиране, организира курсове по специалността, участва и в софтуерни компании, част е от екипа на Враца софтуер общество. По думите му, продуктите създадени от програмисти може да бъдат срещнати във всяка една сфера. Въпреки че интересът към..

публикувано на 12.09.24 в 11:30