Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празник на книгата ще се проведе за втора година в Монтана

Снимка: Община Монтана

Второто издание на "Празник на книгата: Ние, младите писатели" очаква жителите и гости на Монтана на 27 септември. Предвидена е културна програма с игри, занимания за деца, уроци по родолюбие и много литературни срещи, които очакват всички, които ще посетят в последния петък на месец септември площад "Жеравица". 

По време на "Празника на книгата" над 20 автори ще представят своите книги и лично ще запознават с творчеството си всички заинтересовани. Очакванията на организаторите са тази година интересът да е още по-голям, обясни председателят на Съюза на младите писатели Димитър Петров:

"Предвидили сме много интригуваща и много ангажираща програма за жителите на град Монтана, за гостите от други градове, ще се радваме събитието да бъде посетено и от други градове и села. В общи линии ще представлява, както традицията повелява, една дълга алея с шатри, в която над 20 писатели от цялата страна, а не само от нашия край - София, Варна, Пловдив и други места, ще могат да си представят произведенията. Тази година не само, че ще има повече автори, но ще има и много нови автори и нови произведения на вече участвали автори."

Организатори на проявата са Община Монтана, Регионална библиотека "Гео Милев" и Съюз на младите писатели, които са предвидили специално музикално събитие за завършек на празничния ден. Преди това обаче редица инициативи ще будят интерес у порасналите и ще забавляват най-малките. Една от тях е работилницата за деца, организирана от Съюза на младите писатели. Един от основните дейци е Дебора Йорданова. Тази година тя решава да си партнира с друга писателка на детски книги:

"Ще бъда с Ана-Мария, тя също е писател на детски книжки. Реших този път да рекламирам нейната книжка, не само моята и да бъде в тематика за животните и влиянието им върху емоционалното развитие на децата - как да се грижат за животните, как да проявяват човечност към тях, състрадание и за това решихме да направим нещо малко по-различно от миналата година. Реших да обърнем внимание на един нов млад писател в нашия съюз, не само ние да правим реклама на нашите книжки. Ще бъде тип творческа работилница, в която децата ще рисуват, ще оцветяват, ще изрязват, ще лепят разни неща. Приготвили сме им доста изненади, но ще си го оставя в тайна."

Официалното откриване на празника е в 10:00 часа. Работилницата за деца започва точно в 12:00, от 16:00 часа на всички деца ще бъде изнесен урок по родолюбие с Искрен Красимиров, режисьор и автор на книгите "Да убиеш Ботев" и "Да предадеш Левски". В 17:00 ч. предстои среща с автограф с Васил Попов, автор на книгите "Вълчи разкази", "Мамник" и "Пермафрост", в Регионална библиотека "Гео Милев". Книжният ден ще бъде официално закрит в 18:30 часа в Английския двор на Драматичния театър в града, със събитието "Музика и поезия под звездите". 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

„Жени без мъже“ - Анелия Гешева за новата си книга

"Жени без мъже" - с това провокативно заглавие излезе новата книга на видинската писателка и поетеса Анелия Гешева . В нея са събрани 20-ина разказа и новела със същото име. Писани са в последните 10 години. Историите са реалистични, но не са по действителни случаи, обясни авторката.  "Най-кратко мога да кажа, че това са нормални хора с..

публикувано на 18.09.24 в 17:00

Нови изследвания ще установят кога е обитавана пещера Магурата

Приключва вторият археологически сезон в пещерата Магурата край Белоградчик . Проучванията започнаха преди година по инициатива на музеите във Видин и Белоградчик. Директорът на Исторически музей Белоградчик Ивайло Крумов посочи задачите на археолозите и някои от находките, на които са се натъкнали през този сезон.  "Започнахме миналата 2023..

публикувано на 18.09.24 в 15:06

Видинският куклен театър с представления за българчета в Германия

Видинският куклен театър ще гостува на българското училище в Нюрнберг , Германия. Поканата е във връзка с началото на новата учебна година, обясни директорът на театъра Павлинка Трифонова .  "Ние не спряхме цялото лято, имахме много фестивали, много турнета. Но това пътуване, което ни предстои на 20-и и 21 септември, е много вълнуващо за нас,..

публикувано на 18.09.24 в 14:29
Еми в градината, където отглежда зеленчуците си.

Завръщане към корените: Емилия Йорданова и пътят ѝ обратно към Северозапада

Днес ви срещаме с една изключителна жена – Емилия Йорданова , на 42 години. Родена в Белоградчик, с корени от живописното село Стакевци, тя прекарва първите седем години от живота си в Димово, отгледана от своите баба и дядо. След това пътят ѝ я отвежда в столицата, където завършва френска гимназия. Това я подтиква да продължи образованието си..

публикувано на 17.09.24 в 17:45

Видински ученици се представят отлично при практика в голяма ресторантска верига

Отлично се представиха на производствената си практика учениците от ПГТ "Михалаки Георгиев" във Видин. С много добри отзиви за тяхната работа са работодателите, които ще продължат взаимоотношенията си с гимназията, казва техният учител Аксиния Петрова, която преподава учебна практика по предмет "Кулинарни изделия и напитки за..

публикувано на 17.09.24 в 15:00

Малки художници от Монтана с престижни отличия от Токио

Отличия от участието си в конкурс в Токио получиха трима възпитаници на студио "Рени арт" в Монтана. Седемгодишната Катерина Трифонова бе наградена със сребърен медал , диплом и предметни награди.  Натали Петрова и Цветелина Траянова получиха бронзови медали, каза  преподавателят им по рисуване Таня Василева : "Много съм щастлива да..

публикувано на 17.09.24 в 14:00

Да се забранят ли мобилните телефони в час

Да се забрани използването на мобилните телефони от учениците в учебните часове е предложението на Синдикат „Образование“ към КТ "Подкрепа". В световната практика има два модела за регулиране на правилата. Първият е на принципа на правилата и санкциите, а вторият е на консенсуса, смятат от синдиката. За мнение потърсихме Юлиян Петров ,..

публикувано на 17.09.24 в 12:55