Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деца отбелязаха Европейската седмица на мобилността във Видин

Снимка: колаж на РАДИО ВИДИН



По повод Европейската седмица на мобилността, която се провежда всяка година от 16-и до 22 септември, децата от ДГ "Арабела" във Видин за четвърта поредна година участваха в инициатива, съвместно със служители на Областната дирекция на МВР.  Проявата е част от програмата по повод Дните на безопасността на пътя, организирани от Европейската мрежа на службите на пътна полиция, и е под мотото "Остани жив! Пази живота!". 

Тази година децата раздаваха цветя и флаери на шофьорите и ги призоваваха да шофират внимателно и разумно. Директорката на ДГ "Арабела" Станислава Иличова разказа повече за събитието: 

"Всеки път е по различен начин, атрактивен за минувачите... Безопасно, умно движение по пътищата - това ни е идеята, това да формираме у децата... Имаме "Безопасност на движението", което децата изучават във всички групи."

Ето какво казаха и малчуганите:

"Аз се оглеждам и минавам на зелено... Подаряваме флаери и по едно цветенце... Първо се оглеждам. На червено трябва да спра, а на зелено да тръгвам... А когато е жълто, да се приготвим..."

Учениците от ОУ "Любен Каравелов" също се включиха в отбелязването на Европейската седмица на мобилността. Албена Захариева, която е председател на комисията по екология в учебното заведение разказа:

"Мероприятието е с ученици от училище "Любен Каравелов", град Видин. Организирано е от комисията по екология към училището и е във връзка с Европейската седмица на мобилността, която всяка година се провежда. Идеята ни е чрез репортерите на нашето училище - Сияна и Мира, децата велосипедисти и най-малките деца на площадките, да покажем какво е правилното поведение на определените пространства..."

Сияна и Мира - ученички в ОУ "Любен Каравелов", влязоха в ролята на репортери и задаваха въпроси на минувачите, свързани с правилното и безопасно движение на велоалеите и пешеходните зони:

"Темата на Европейската седмица на мобилността за 2024 година е "Споделено пространство за всички"... Както всяка година, така и тази, ние, учениците от училище "Любен Каравелов" се включваме в инициативата, за да призовем към съпричастност към проблемите, свързани с безопасно движение, опазването на въздуха и околната среда в нашия любим и роден град..."

Чуйте повече в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Недостъпната среда е основен проблем за незрящите хора

На 15 октомври отбелязахме Международния ден на белия бастун - символ на независимостта на хората със зрителни увреждания, а през целия месец обръщаме внимание на техните права и нуждите. За хората с нарушено зрение всеки ден е борба, обяснява председателят на Районната организация към Съюза на слепите в Монтана Ива Петкова. "Те се..

публикувано на 18.10.24 в 16:56

Поредица от събития в подкрепа на 9-месечния Божидар организират в Бяла Слатина

В Бяла Слатина организират поредица от инициативи в подкрепа на 9-месечния Божидар, който страда от рядко генетично заболяване. В читалище "Развитие-1892" е уредена благотворителна изложба базар. Събраните средства ще са за лечение на момчето, каза секретарят на читалището Светлина Берова. "До 10-ти ноември сме подели доста неща в..

публикувано на 18.10.24 в 15:53

Повече от 2000 ученици от първи до четвърти и осми клас във Видинско с еднократна помощ

Повече от 2000 ученици от първи до четвърти, както и учениците от осми клас в област Видин, ще получат еднократна помощ в размер на 300 лева.  Тя ще бъде изплатена на два транша.  Крайният срок за подаване на заявленията-декларации приключи на 15 октомври, каза за Радио Видин директорът  на Регионална дирекция "Социално подпомагане" Видин,..

публикувано на 18.10.24 в 14:23

Младите са надеждата за новото начало на Мърчево

Село Мърчево е сравнително голямо село в Северозападна България .  Намира се в община Бойчиновци, област Монтана .  Река Огоста и жп линията София-Видин минават през селото.  Иван Иванов е дългогодишен кмет на селото - от 17 години. Избран е през 2007 година, а в момента тече петият му мандат.  Той обича родното си място, а..

публикувано на 18.10.24 в 13:26

18 октомври - Ден на художника

Днес, 18 октомври, художниците честват своя професионален празник. Той се отбелязва в деня на Свети апостол Лука, който се счита за пръв християнски иконописец.  Свещеното Предание говори, че той нарисувал две икони - на св. Дева Мария с Божествения младенец на ръце и на светите апостоли Петър и Павел. По този начин той сложил началото на..

публикувано на 18.10.24 в 12:51

Романът "Освен това танцувам" на френските писатели Ан-Лор Бонду и Жан-Клод Мурлева

Пиер-Мари Сото е успешен писател, носител на наградата Гонкур, който вече не пише. Вдъхновението му си е отишло на 28 октомври 2010 г., точно в 21 часа и 15 минути. Висок е 1,92 м, женен четири пъти, с шест свои деца и няколко доведени. Аделин Пармелан е висока, дебела, брюнетка, ако вярваме на нейното собствено описание. И да не вярваме, с..

публикувано на 18.10.24 в 12:00

Концерт-спектакъл "С България в сърцето" представят в Монтана

Концерт-спектакъл "С България в сърцето" -  на Обединен детски комплекс "Ние, врабчетата" ще се проведе днес в Монтана.   В него ще се включат представителите за България, завоювали среброто в Световния шампионат по сценични изкуства "PERFORMER CUP 2024" в Италия. Това са общо около 40 деца от областния център, информира Миглена Георгиева ,..

публикувано на 18.10.24 в 10:00