Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цанко Цанков с нов опит за световен рекорд по непрекъснато плуване

3
Снимка: Радио ВИДИН

Нов опит за поставяне на световен рекорд по непрекъснато плуване в студени води прави днес Цанко Цанков. Той тръгна в 12:00 часа от плажа на видинското село Ясен и се очаква утре сутринта да бъде в Козлодуй. Това обясни за Радио Видин неговият треньор и мениджър, Николай Илиев:

"Предвиждаме да направим 120 км, по правилата на световната федерация и на асоциациите по плуване в открити води, без състезателят да е с неопрен, без да се докосва до твърди предмети, да се качва и да почива на лодката- чисто плуване, което ще бъде следено от джипиес тракерите, включително и от дирекция "Речно корабоплаване" - Русе. Плуването в открити води се характеризира с това, че състезателят няма закачено устройство за измерване на изминатото разстояние, всичко, което се подава като данни е от водещата лодка, която е с най-професионалната корабна навигация... Надяваме се, че всичко ще е наред и след около 20 часа ще сме на плажа под кораба Радецки в Козлодуй..."

Всички рекорди на Цанко са реални и по правилата, допълни Илиев по повод информацията, че Асоциацията по плуване в открити води не признава постиженията на българина от 6 септември. 

"Рекордът не е анулиран, нито едно от постиженията на Цанко не може да бъде анулирано. Тази световна асоциация ние сме я поканили да администрира. Имахме съдия на лодката, имахме достатъчно свидетели и то е вписано за българско постижение. Поканихме ги, за да може да има международна тежест и съжаляваме, че се доверихме на една ото многото световни асоциации, които в момента са като Страшния съд- едва ли не, ме от тях зависи бъдещето на Цанко. Няма такова нещо - те нито дават лиценз, нито са регистрирани в Олимпийски комитет, нито той е член на тази асоциация, за да го изключват...  Няма как да отнемат постижения, които са направени, за тях има издадени сертификати... Съжаляваме, че им се доверихме и бяха наши партньори, и точно поради тази причина решихме, въпреки тежката ситуация в реката- виждаме, че носи дървета и боклуци, да атакуваме отново 120 км., за да сме кристално ясни към всички. Ще пуснем на живо трафика на цялата лодка и смятам, че едно достойно представяне ще бъде защото ние както нашите имена трябва да изчистим и името на България, защото беше опетнено..."

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

"Монтана" гостува в Свищов за купата на България

"Монтана" ще спори с третодивизионния "Академик" /Свищов/ в турнира за купата на България по футбол, това отреди тегления жребий. Двубоят от втория предварителен кръг ще се проведе от 13 октомври, когато ще има пауза за мачовете на националните отбори. Победителят от двойката ще приеме "Славия" на 1/16 финала. Мачовете от този етап ще се изиграят в..

публикувано на 25.09.24 в 12:22

"Ботев" е пред дилема къде да посрещне "Лудогорец"

"Ботев" (Враца) търси решение за това къде да посрещне "Лудогорец" в следващото си домакинство. Шампионите гостуват по програма на 29 септември от 21:15 часа, а срещата е от програмата на 11-ия кръг. Заради проблемите с тревното покритие, стадион „Христо Ботев“ във Враца със сигурност няма да посрещне двубоя с разградчани. Пред..

публикувано на 24.09.24 в 14:00

"Локомотив" (Мездра) загуби от "Етър" в Търново

Вторият отбор на " Етър " (Велико Търново) победи неочаквано у дома "Локомотив" (Мездра) с 2:1 и вече има актив от 3 точки. Срещата бе последна  от четвъртия кръг на Северозападната Трета лига.  Момчетата на Николай Нинов  стартираха убедително в двубоя и Сергей Георгиев материализира предимството им с попадение с глава след центриране на..

публикувано на 24.09.24 в 13:12

Крумовград не остави шанс на Ботев (Враца)

Крумовград разби Ботев (Враца) в домакински мач от 9-ия кръг на Първа футболна лига.  "Синьо-жълтите" надвиха врачани с 3:0 на футболен комплекс "Никола Щерев - Старика" в Пловдив. Срещата започна по-добре за отбора домакин. В 33-ата минута това даде резултат, когато Рафаел Фуртадо засече центриране на Серкан Юсеин - 1:0. 2 минути след началото..

публикувано на 24.09.24 в 08:32

Спортен клуб "УШУ Монтана" с медали от международен турнир в Сърбия

Спортен клуб "УШУ Монтана" спечели общо 18 медала от 19-ия Международен открит турнир по Кунгфу – Ушу в Сърбия, съобщиха от клуба. Състезанието по китайски бойни изкуства се проведе на 21 септември в град Нови Бечей. Участваха състезатели от 9 държави: Босна и Херцеговина, България, Египет, Италия, Ливан, Република Сръбска, Сърбия,  Украйна и..

публикувано на 23.09.24 в 16:05

"Локомотив" Мездра гостува на "Етър" във Велико Търново

В последна среща от 4-ти кръг на Северозападната Трета лига днес от 17:00 часа "Локомотив" /Мездра/ гостува на "Етър" Велико Търново/. „Виолетовите” са последни в класирането без спечелена точка и голова разлика 2:12 гола. „Железничарите” с мач по малко за сега са 4-ти със 7 точки и голова разлика 9:2. Победа би ги изстреляла на върха в класирането, но..

публикувано на 23.09.24 в 10:23

30 медала и 8 купи спечелиха гребците на "Бонония" Видин този сезон

Успешен сезон изпраща видинският клуб по гребни спортове "Бонония". От държавния отборен шампионат и от държавните индивидуални шампионати в различните възрасти състезателите на клуба спечелиха 8 купи и 30 медала, от които 7 златни, 8 сребърни и 15 бронзови. "На фона на това, което бяхме предвидили, се представихме отлично. До юноши старша възраст..

публикувано на 22.09.24 в 17:20