Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 1 октомври 2024 година

Община Белоградчик раздаде хранителни продукти на социални домове в региона по случай Международния ден на възрастните хора, 1 октомври. Милиони хора по целия свят отбелязват днес Международния ден на възрастните хора. Денят е определен като такъв с решение на Общото събрание на ООН през 1991 година. Идеята е да се поставя акцент върху проблемите на третата възраст и да се повиши обществената чувствителност към тях. 

Централна избирателна комисия (ЦИК) демонстрира днес гласуването с машина и показа бюлетината за вота на 27 октомври. Демонстрацията бе направена от заместник-председателя и говорител на ЦИК Росица Матева. До 24:00 часа днес българите в чужбина могат да подават заявления за гласуване на вота на 27 октомври. Росица Матева показа хартиената бюлетина за предстоящия вот: най-дълга ще бъде за избирателите извън страната, с 28 партии и коалиции, участващи в изборите, но без възможност за отбелязване на преференции. Говорителят на ЦИК отбеляза, че заявлението за гласуване по настоящ адрес се подава до 12 октомври. Тогава е и крайният срок за подаване на заявление за гласуване с подвижна избирателна комисия. 

Министерството на регионалното развитие и благоустройството сключи 97 нови споразумения по Инвестиционната програма за общински проекти. Договорите са на стойност 100 милиона лева и предвиждат изпълнението на различни инфраструктурни обекти в 38 общини - сред които са Брегово, Грамада и Монтана от Северозападна България. Към момента министерството е сключило 1550 споразумения на обща стойност над 3,7 млрд. лв.


Почти тройно са се увеличили регистрираните случаи на COVID-19 в област Враца, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. Общо 11 са положителните проби за коронавирус през миналата седмица, а по-миналата са били четири.


Тежките пътни инциденти в Монтана са се увеличили през тази година. От началото на годината по пътищата в област Монтана са загинали 11 души, отчитат от КАТ. При челен удар между коли най-често се стига до фатален край на участниците в пътно-транспортното произшествие. 


Безработицата в монтанската община Якимово е седем пъти над средната за страната за месец август, сочи статистиката. В община Монтана хората без препитание са най-малко на територията на дирекция "Бюро по труда" Монтана.


Отстранени са проблемите с качествата на питейната вода в села в община Мездра, след като в средата на септември беше регистрирано завишение по някои от показателите. 


Водоподаването във видински села и в някои части на града ще бъде преустановено утре, 2 октомври, съобщиха от ВиК дружеството. Причината е отстраняване на авария на довеждащ водопровод от Помпена станция „Сланотрън“. 


Безплатен онлайн семинар за близки на зависими организира "Фондация За живота". Темата е "Как да мотивирам зависимия да се лекува". Участниците ще могат да разберат също какви са възможностите за лечение на зависими и самите те ще получат подкрепа как да се погрижат за себе си, защото всеки зависим засяга живота поне на четирима души, обясни Милена Петрова от организацията. 


Младите хора у нас, на възраст от 15 до 19 години, припознават марихуаната като примамливо наркотично вещество, а 42% от тях са изложени на висок риск от алкохолна зависимост. Това сочат данните от първото по рода си национално представително изследване „Младите хора в България - ментални рискове, предизвикателства и перспективи“, изготвено от социологическа агенция „Тренд“, които бяха представени днес. Сред основните резултати е и фактът, че 49% от младите хора в България се страхуват от провал. Данните показват още, че 41% от стреса при младежите е пряко свързан с образователната система, която се възприема като сериозен източник на натиск.


Планираното тестване на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване и на системата BG- Alert, насрочено за 11:00 часа днес, се отложи, съобщиха от МВР. 


Националната агенция за приходите (НАП) и фондация „Джуниър Ачийвмънт България“ обединиха усилията си за повишаване на финансовата и данъчна грамотност сред младежите. Изпълнителните директори на приходната агенция и на Фондацията подписаха споразумение за сътрудничество за повишаване на финансовата грамотност и дигиталната компетентност сред подрастващите. Предстои да бъдат планирани съвместни инициативи, като целта е да се обхванат по-широк кръг от училища и университети, съобщиха от НАП. Първата съвместна инициатива - "Мениджър за един ден" - ще се проведе на 24 октомври. Тогава ръководството на НАП ще предаде щафетата за няколко часа на младежи, готови да управляват една от най-големите институции в България. 

В Международния ден на възрастните хора гостувахме на видинския клуб на туристите-ветерани "Бдин" във Видин. 130 са членовете на организацията. 


Изложба на художници от Монтана – "Есен 2024" беше открита днес, 1 октомври. Произведенията са подредени в галерия "Кутловица". 


Младият автор Иван Кръстник издаде третата си книга от поредицата за Сърцатко. Нейното название е "Лагер на истински сърцати приятели". Идеята на книгата е да покаже на децата как могат да се забавляват в свободното си време без мобилни устройства, а големият фокус е те да се научат да мечтаят, казва Иван Кръстник, който е от Мездра

В Международния ден на музиката ви запознаваме с една новосформирана група за авторски народни песни. Тя се нарича "Бела бара" и неин основоположник е Малин Маринов, който е родом от Видин. Групата е сформирана в края на 2023 година с цел създаване на собствено певческо-музикално творчество в областта на българския класически фолклор.

Клавирно дуо "Атмосфери" ще гостува на Враца на 3 октомври. Концертът е от 19:00 часа в градската зала, под надслов „Брамс през XX И XXI век“. Пианистките Мила Михова и Александра Дичева ще свирят заедно със Симфониета-Враца, под диригентската палка на маестро Константин Илиевски, главен диригент на Симфоничния оркестър на БНР.

Във Враца ще се проведе пилотното издание на форум за Дигитални възможности за бизнеса на 5 октомври. Събитието е част от мащабен проект, който тази година ще се проведе общо в тринайсет от големите градове в страната. Основната цел на конференцията е местните предприемачи да се запознаят с предизвикателствата и новите бизнес възможности, както и да станат част от първата бизнес социална мрежа в страната.
По публикацията работи: Теодора Йорданова-Спасова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Възрастни хора в община Белоградчик получиха хранителни продукти

Община Белоградчик раздаде хранителни продукти на социални домове в региона по случай Международния ден на възрастните хора, 1 октомври.  Помощта беше раздадена в  Центъра за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с деменция в с. Дъбравка и в Дома за пълнолетни лица с деменция в с. Салаш.  Заместник-кметът Ангел Боянов и Елена..

публикувано на 01.10.24 в 16:39

Части от Видин и села в общината остават без вода заради ремонт

Водоподаването във видински села и в някои части на града ще бъде преустановено утре, 2 октомври, съобщиха от ВиК дружеството. Причината е отстраняване на авария на довеждащ водопровод от Помпена станция „Сланотрън“. Водата ще бъде спряна в  селата Кошава, Сланотрън, Гомотарци, Антимово,  Кутово, Капитановци, Иново, Слана бара, Новоселци, Рупци и..

публикувано на 01.10.24 в 13:11

Творци от Мездра ще почетат деня на поезията

Творците от Литературен клуб "Христо Ботев" при "Народно читалище Просвета 1925-Мездра" организират втората си за новия сезон сбирка -  литературно четене по повод Деня на българската поезия, 1 октомври. Организаторите канят всички творци и любители на мереното слово. Литературната вечер ще се проведе днес, 1 октомври, от 17:30 часа в читалнята на..

публикувано на 01.10.24 в 12:53

Художници откриват традиционна изложба в Монтана

Изложба на художници от Монтана – „Есен 2024“ ще бъде открита днес, 1 октомври. Произведенията са подредени в галерия „Кутловица“.  Живопис, скулптура и приложно изкуство са подредили в изложбата художниците от Монтана. „Есен 2024“ е озаглавена изложбата, която се открива в първия ден на октомври, съобщиха от дружеството на художниците..

публикувано на 01.10.24 в 12:41

Съдът осъди врачанин за грабеж на 45 лева от възрастна жена

Осъдиха на три години лишаване от свобода врачанин, който е нападнал и ограбил 82-годишна жена във Враца в средата на август. Нападателят е причакал потърпевшата във входа на блока, в който живее, и е дръпнал чантата ѝ. В нея е имало 45 лева, лекарства и хранителни продукти.  В хода на разследването мъжът се е признал за виновен и е постигнато..

публикувано на 01.10.24 в 12:37

Питейната вода в мездренски села отново е в нормата

Отстранени са проблемите с качествата на питейната вода в села в община Мездра , след като в средата на септември  беше регистрирано завишение по някои от показателите.  От Регионалната здравна инспекция във Враца съобщиха още, че миналата седмица след авария по водопреносната мрежа се е наложило изследване на питейната вода в Мизия, но не е..

публикувано на 01.10.24 в 12:25

Кола удари възрастен пешеходец във Вършец

84-годишен пешеходец от Вършец пострада, след като бе ударен от лека кола. Инцидентът е станал на кръстовище в курортния град. От началото на годината в област Монтана са станали 26 тежки пътни инциденти с пешеходци, като трима са загинали. Възрастният човек е ударен по непредпазливост от лек автомобил, управляван от 52-годишен водач, при..

публикувано на 01.10.24 в 12:03