Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите избират да живеят самостоятелно, когато са на 30, сочи проучване

Психолог: Отделянето от родителите не е показател за собствена удовлетвореност

Снимка: Радио ВИДИН

Българите напускат дома на родителите си средно на 30 години, сочат данните на Евростат за миналата година. Средната възраст, на която младите хора избират да живеят самостоятелно, за страните от Евросъюза, е 26,3 години. Според психолога Николай Нетов, изследването дава един по-широк поглед, при който важните детайли често се губят. 


"Аз бих разгледал някои по-особени детайли, да кажем, доколко показаните резултати, че младите българи напускат по-късно родителския дом в сравнение с техните връстници европейци, важи ли това и за нашия град например, за нашия регион. Ако погледнете в края на всяка седмица, три, четири автобуса с млади хора заминават и напускат родния си край. Отиват по други населени места да си търсят препитанието. Да, има значение начинът на живот на обществото, има значение културното и историческото наследство, има значение това какво е моментното състояние на икономиката, на образованието, на здравеопазването. В същото време нека да обсъдим и това - показателни са резултатите, че младите хора от северните държави - от Финландия, от Норвегия, от Швеция са по-активни в напускането на родителските домове. Аз си направих труда да погледна и други изследвания в рамките на Евростат, свързани с удовлетворението и индекса на щастие. Оказва се, че богатството на една държава и на едно общество не винаги е фактор, който дава усещането за удовлетвореност и за щастие, напротив."

 

Според Николай Нетов, фактът, че българите трудно напускат дома на родителите, не трябва да се тълкува като негативен. Допълва, че между собствената удовлетвореност, чувството за щастие и семейството, което включва и близостта с родителите, има пряка обвързаност. 


Българите търсят самостоятелно жилище, когато те самите създават семейство или са готови на тази стъпка, казва Стефан Филаретов, мениджър в агенция за недвижими имоти. Допълва, че половината от сделките във видинския офис са именно такива.


"Да започнем с малко предистория. Българинът, винаги майка му и баща му се грижат за него. След като завърши училище, кандидатства за студент. Издържат го като студент, след това му закупуват жилище. Грижат се за него, докато стане на 40, но това се променя. Все повече млади семейства си търсят жилище, защото са различни възрасти, генерации с различно мислене. Не могат да живеят в един дом. 50% от сделките ни са с млади хора, на които тепърва предстои да са заедно или са с граждански брак. Първоначално, голяма част от тях първо гледат да наемат жилище, но наемите във Видин са високи и те се преориентират да закупят жилище."


Според видинчани, младите хора остават зависими от родителите дори и след 30-годишна възраст, защото нямат финансова стабилност.


"Според мен, младите хора напускат дома си, когато отидат да учат, след като завършат училище, а докога родителите ги спонсорират и им дават пари, това дали се води откъсване, или не от дома, но мога да кажа. Вместо децата да помагат на родителите си, родителите помагат на децата до последно... Българинът се характеризира с това, че полага грижи за децата почти до края на живота си. Трудно му е да ги отдели от една страна, от друга страна в съвременните условия за младите хора е много трудно да се отделят дори и да искат те и родителите им, защото заплатите на младите специалисти са ниски. Те нямат възможност да поемат всички разходи, които са необходими, за да се отделят."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

На добра воля

50-ото Народно събрание бе поредното, което не успя да приеме Закон за насърчаване на доброволчеството. България е единствената страна в ЕС, която няма такъв нормативен акт. Според доклад на "Евростат" само 14% от младежите в България участват в доброволчески дейности. Това е близо двойно по-малко в сравнение със средното за Европа. На фона на..

публикувано на 01.10.24 в 11:53

За съживяване на региона във Видин възлагат надежди на бизнеса

Общо 18% от българите през миналата година са били изправени пред тежки материални и социални лишения, сочат данните на Евростат. По този показател България е на второ място в дъното на класацията, след Румъния. У нас делът на хората, живеещи в лишения, е почти три пъти по-голям от средния за страните от Европейския съюз, който е 6,8%. В..

публикувано на 30.09.24 в 15:07
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Изборите се превърнаха в битовизъм

Избори.  След изборите – отново избори.  Изречение, което обрисува живота в България през последните четири години.  Ще бъде ли 27 октомври първата стъпка към излизането от кризата?  Ще сложат ли изборите край на политическата нестабилност?  Патовото положение, породено от изхабяването на партийно-политическата система, трудните и непопулярни..

публикувано на 26.09.24 в 10:00

Нови промени при минималната работна заплата - ще бъде ли увеличена?

Нови промени, свързани с размера на минималната заплата трябва да направи социалното министерство, за да приложи правилно европейската директива за адекватните най-малки възнаграждения . Министерството на труда и социалната политика (МТСП) счита, че за транспониране на директивата за адекватни минимални заплати в ЕС е необходимо в Кодекса..

публикувано на 25.09.24 в 10:45

Какво целят новите изисквания в кредитирането за покупка на жилище

Управителният съвет на БНБ прие изисквания за показателите за кредитни стандарти при отпускане и при предоговаряне на кредити. Изискванията обхващат сектор "Домакинства" и се прилагат спрямо кредитите, обезпечени с жилищни недвижими имоти. Влизат в сила от 1 октомври 2024 година, като банките и клоновете на чуждестранни банки следва да..

публикувано на 23.09.24 в 11:43

Хората от Орсоя искат да бъде изградена чешма в селото

Село Орсоя се намира по пътя Видин-Лом и е част от населените места на община Лом. Населеното място  стана известно с голямото си свлачище, което през 1978 година поглъща част от къщите там.  В селото в миналото е имало рибарници, хората се занимавали със земеделие и риболов. Открай време местните работят в близките градове, както и в..

публикувано на 20.09.24 в 12:00

Георги Драганов: Няма значение какъв цвят е котката, а дали лови мишки

Ще сложи ли край на партийната и политическата криза в страната предстоящия вот?  Възможно ли е да бъде постигнато джентълменско споразумение между формациите за редовно управление в следващото Народно събрание?  Ще има ли нова Сглобка или екзотиката на роден терен ще продължи?  Статуквото дискутираме с  Георги Драганов , създател и редактор на сайта..

публикувано на 19.09.24 в 10:00