Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Революционерът от Враца: Цвятко Бобошевски и борбата му за справедливост

| Интервю
Снимка: РИМ-Враца

Цвятко Петров Бобошевски е име, което може да не е познато на мнозина днес, но в началото на 20-и век той е един от онези българи, чийто живот е бил пълен с противоречия, идеали и страстна любов към свободата и справедливостта. Роден през 1884 г. във Враца, той израства в бурни времена за България - време на революционни вълнения, на борба за национална идентичност и свобода. Бобошевски не е бил обикновен политик или военен, въпреки че животът му преминава през тези две роли. Той е човек, който е страстно отдаден на каузите, в които вярва, и които не се страхува да се противопостави на силните, дори и това да коства живота му. От ранни години Бобошевски проявява интерес към обществените дела. В началото на 20-и век България е млада държава, още неукрепнала и търсеща своя път. В тези години националните идеали горят силно в сърцата на младите мъже като него. Той се включва в политическите борби, като се присъединява към Българската комунистическа партия, въпреки че това е рискован избор, защото режимът става все по-враждебен към комунистите. 

През 20-те години на миналия век политическата обстановка в България е особено сложна и често насилствена. Много хора са преследвани заради идеите си, а Бобошевски не прави изключение. Той става част от така наречената въоръжена съпротива срещу режима и води нелегален живот. Историята за него обаче не е просто история на борец за кауза. Той е човек с дълбоки морални устои и се води не от желанието за власт или лично облагодетелстване, а от стремежа за справедливост за обикновения човек.

Трагичен момент в живота на Цвятко Бобошевски идва, когато той е арестуван заради революционната си дейност. Това не е просто момент на залавяне, а цялостен сблъсък на личната му борба срещу една система, която той вижда като несправедлива. През 1925 г., след атентата в църквата "Света Неделя", комунистите стават основни цели на репресии от страна на държавата. Цвятко Бобошевски е сред тези, които плащат най-високата цена за идеалите си. Той е убит от Държавна сигурност в същата година, ставайки жертва на един брутален и кървав период в българската история.

И все пак, когато говорим за него, не бива да виждаме само трагичния му край. Трябва да видим и човека зад идеолога - този, който е вярвал, че България може да бъде по-добра. Един от най-човешките аспекти на неговата история е неговата вяра в младото поколение. Цвятко Бобошевски е бил убеден, че промяната може да дойде, ако хората имат смелостта да се борят за своето бъдеще, без значение колко трудно е това.

Семейството му, близките и хората, които са го познавали, го описват като човек с голямо сърце. Той не е бил просто революционер, а баща, съпруг, приятел. Неговите лични отношения показват, че дори в най-мрачните времена, човешкото в него не е било унищожено. Разказите за него показват човек, който е страдал от репресии, но никога не е изгубил вярата в своите идеали. 

Неговата правнучка Мила Босолова разказа истории за своя прадядо. 

"За моя прадядо Цвятко Бобошевски съм имала възможността да слушам единствено от неговата дъщеря Милка Босолова, която е и моя баба. предвид факта, че той е починал 1952 година, аз съответно съм родена 1989 година, не съм го познавала и моите роднини, с които аз се познавам, също не са го срещали, така че това, което съм слушала от баба ми е общо взето и образът, който съм си изградила за него. Това което мога да кажа е, че самата тя, Милка, до последния ѝ час величаеше баща си и беше изключително горда с всичко, което е постигнал и е направил, затова включително и последните си години самата тя се погрижи да събере всякакви документи и материали, които биха могли да бъдат полезни за музея във Враца и за една изложба, която впоследствие се направи. Приемаше го като дело, което трябва да свърши в името на баща си. Общо взето той беше фигурата, на която се възхищаваше през целия си живот. Това, което винаги е разказвала, е, че къщата в София, в която са живели и която и към ден днешен, етаж от нея, все още е притежание на нашето семейство, за което ще сме им винаги благодарни, разбира се, въпросната къща са я наричали "Министерството на Враца" на шега, тъй като той до последно е давал мило и драго за града и за района. Бил е в непрекъснати взаимоотношения с хора оттам."

Другата дъщеря на Цвятко Бобошевски - Елка, няма деца, затова Мила и нейният брат Стефан Босолов са последните преки наследници на Бобошевски, разказва още Мила Босолова.

Цвятко Бобошевски е пример за това как човек може да жертва всичко за кауза, в която вярва, но също така ни напомня, че зад всяка революция стоят реални хора с техните лични истории, страсти и мечти.

Повече по темата чуйте в прикачения файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Как да подготвим есенно-зимния си гардероб - съвети за комфорт и стил

Днес в "Модни лабиринти " ще си говорим за подготовката на гардероба за студените месеци , защото тя е ключова за усещането на комфорт и стил през есента и зимата. За много хора това може да се окаже предизвикателство, защото трябва да се балансира между практичност и естетика. Въпреки това, с правилен подход, може да изградим гардероб,..

публикувано на 14.10.24 в 16:30

Виктория Асенова - VikA: Грижете се за своята усмивка

Младата певица Виктория Асенова - VikA , която наскоро представи втория си сингъл "Gimmme love", гостува в "Час при зъболекаря" , за да сподели своята философия за здрави зъби и красива усмивка. Изпълнителката, която е родом от Видин , си спомни и за първото си посещение в зъболекарския кабинет.  "От моя опит със зъболекари знам, че не са чак..

публикувано на 14.10.24 в 16:25

Сибел Мартинова от Видин влиза в книгата "Тя - какво ще готви" с още 20 изявени българки

Преди известно време ви срещнахме със Сибел Мартинова от Видин, която е професионален готвач, сладкар и пекар . Още тогава тя ни сподели за проект, в който ще участва, но решихме да изчакаме докато той не се осъществи. Днес проектът е факт! Сибел е една от избраните двадесет и една българки - готвачи, сладкари, шоколатиери, диетолози,..

публикувано на 14.10.24 в 16:00

След години чакане: Жители на Видин ще получат достъп до улица

В началото на месец юли ви разказахме за казуса с няколко жилищни блока във Видин, които на практика нямат осигурен достъп до улица . Живущите на ул. "Бдин" №20 споделиха за сериозния проблем - въпреки че официално адресът им е на тази улица, всъщност жилищната им сграда няма излаз нито на "Бдин", нито на която и да е друга улица...

публикувано на 14.10.24 в 15:15

Коя е реалистичната дата за приемането на еврото?

През декември да бъде покрит и последният критерий за присъединяване към Еврозоната очакват от Министерството на финансите - този за инфлацията. На 5 октомври Людмила Петкова , служебен вицепремиер и ресорен министър, обяви че в двуседмичен срок след постигането му България ще поиска нова оценка. "Очакваме в края на ноември или най-късно..

публикувано на 14.10.24 в 13:53

„Музикална зона“- Елен Сегара: Да сбъднеш детската си мечта

  Ще ви разкажа историята на френската певица Елен Сегара, която сбъдва детската си мечта да изпее в дует с Жо Дасен неговите най- ярки хитове. Дуетът е виртуален, но всичко в живота на певицата я насочва към този албум. Заглавието му е „Ако не съществуваше“ по едноименната песен на Жо Дасен. Проектът предизвиква огромен интерес във Франция с..

публикувано на 14.10.24 в 09:00

Господ влага в сърцето на всеки един Своето животворящо слово

В Четвърта неделя след Неделя подир Въздвижение – на светите Отци от Седмия вселенски събор , която отбелязваме днес, Църквата ни отваря телесните и духовни очи, за да прозрем и видим Бог, Който се явява като един Сеяч, Който сее Словото на Евангелието и ни призовава да го следваме и дадем изобилни и достойни плодове.       "Който има уши..

публикувано на 13.10.24 в 08:00