Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спасиха "пострадали" и отстраниха щетите от верижна катастрофа край Видин (ВИДЕО+СНИМКИ)

21
Снимка: Радио Видин

Двама души са в тежко състояние, а още няколко са леко пострадали при верижна катастрофа край Видин. Инцидентът е на магистралния път в района на пътен възел "Макреш". За щастие сцената е част от учение на Единната спасителна система в област Видин, а не реална ситуация. 

В пътния инцидент на новопостроения участък от скоростния път Видин-Ботевград участваха 5 автомобила, а целта бе да се види как екипи на пожарната, полицията, спешна медицинска помощ, Българския червен кръст и други служби и институции реагират съвместно за обезопасяване на участъка, помощ и транспортиране на пострадалите и овладяване на обстановката. 



Ръководител на учението бе комисар Стилиян Пешев, директор на Регионалната дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението”:

"Имаше два основни етапа в самото учение. Първият етап включваше да се извърши разузнаване на петте катастрофирали автомобила, да се направи оценка на състоянието на пътниците в автомобилите. С екипа, който дойде от Центъра за спешна медицинска помощ, да бъде оказана първа долекарска помощ на място на по-леко пострадалите. В два от автомобилите имахме "затиснати" пътници, със специализирана аварийно-спасителна техника бяха разрязани автомобилите, за да се освободят пострадалите, след което бяха транспортирани с линейката до МБАЛ Видин. След като приключи този основен етап, в следствие на рязането на автомобилите се получава повреда в горивопровод и след искри от електрическата система на автомобила възниква пожар . Нашите екипи загасиха пожара и по този начин ограничиха щетите само в този горящ автомобил. Третият етап е самото разчистване на мястото на произшествието. Специализиран контейнеровоз с кран от Сектор СОД (Специализирани оперативни дейности) към Регионалната дирекция на пожарната в Монтана натовари единия автомобил, а репатрак на СБА натовари другия автомобил. По този начин максимално бързо разчистихме пътното платно. Уникалното на това занятие е, че се прави на магистрала, участък от бъдещия скоростен път Видин-Ботевград."



Мястото на учението, не е избрано случайно, обясни областният управител на Видин Ани Арутюнян:

"Аз лично настоях да бъде на 33-тия километър на скоростния път Видин-Монтана, тъй като обикновено на подобни участъци се случват ПТП-та с по-висока скорост и тук имаме най-добра представа какво може да се случи при ПТП, какъв е протоколът за действие и как реагират институциите. Днешното учение се прави именно с цел по-добра координация и комуникация при ПТП-та."

Пълномащабното учение на съставните части на Единната спасителна система е част от Годишната план-програма на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата. 



"Моята оценка е отлична. Институциите се справиха много добре. Всеки знаеше своите задължения, своите отговорности, комуникацията беше на много добро ниво, взаимодействието също беше отлично. Всички задачи, които предварително си бяхме поставили, са изпълнени в пълен обем. Целта е да се направи стиковка в действията, координацията и взаимодействието между различните институции от Единната спасителна система в областта, които имат отношение и реагират при такъв тип произшествие - ПТП с много автомобили", допълни комисар Пешев.

"Смятам, че оценката е много добра, тъй като координацията беше на ниво, колегите са много добре подготвени, имаше надлежни действия. Всички са много добри професионалисти", коментира и Ани Арутюнян.

Повече - в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Проф. Кирил Топалов: Пиесата "Бог високо" е съвременна и днес

След 35 години пиесата "Бог високо" от проф. Кирил Топалов отново ще се играе на театралната сцена. Поставена е във видинския драматичен театър от режисьора  Минчо Събев.  "Бог високо" проследява събитията във Видин при управлението на Осман Пазвантоглу и пребиваването в града на Софроний Врачански.  Пиесата е написана през пролетта на 1989..

публикувано на 16.10.24 в 14:33

Белоградчишките скали стават сцена на огън, танц и светлина

Спектакълът "Благодаря, България" ще се проведе на 19 октомври в Белоградчик. Идеята за него се заражда след като авторът Грета Пенчева , която е хореограф и режисьор, се завръща отново в България след 7 години живот в чужбина: "Живях в Англия, на Канарските острови и след това се преместих в Мадрид, с идеята да сбъдвам голямата..

публикувано на 16.10.24 в 12:00

ОУ "Иван Вазов" във Видин прилага метод за социално-емоционално учене

Във видинското Основно училище "Иван Вазов" учители работят по нова методика за преподаване, т.нар. "социално-емоционално учене".  Методът представлява процес на научаване и прилагане на нагласи, убеждения, умения и поведенчески модели, които помагат на децата да взимат правилни решения и да се социализират по-добре.   Влизам в час по..

публикувано на 15.10.24 в 16:00

Гимназия в Мездра спечели проект, свързан с Българската армия

Професионална гимназия "Васил Левски" в Мездра спечели проект по национална програма към Министерството на образованието и науката под надслов "Българската армия - славно историческо минало и настояще" . Учебното заведение е едно от трите училища, които са одобрени в област Враца да получат средства, за да осъществят проектните дейности, казва..

публикувано на 15.10.24 в 15:00

Ефективно ли използваме храната

България отделя 93 кг хранителни отпадъци на глава от населението годишно. Това става ясно от данни на Евростат за 2022 г.  Едва 40 кг от тях идват от домакинствата. Други 22 кг са разхищения в производствения сектор, а 15 кг - в ресторантите.  За тревожната тенденция говорим с Биляна Константинова от Фондация "Mate Kitchen" и автор на..

публикувано на 15.10.24 в 14:55

Ще има ли достъп до игрищата във видинските училища в извънучебно време

Лятото мина, а спортните площадки в училищата си останаха затворени за видинските деца. Сагата да бъдат ли отворени игрищата за външни лица или не продължава. Общинският съвет прие решение на 9 юли тази година учебните заведения да предоставят достъп до съоръженията си в дворовете в извънучебно време.  Вносител на предложението е..

публикувано на 15.10.24 в 14:00

Фейсбук група помага за решаване на редица проблеми във Враца

Три години от създаването си отбелязва Фейсбук групата "Враца - кажи на кмет и община" .  Водещите сътрудници са Петър Стефанов и Дора Стефанова. Те са семейство с четири деца, активни и обществено ангажирани граждани. Според тях "Враца - кажи на кмет и община" вече е фактор в града и изпълнява важна функция. В нея се споделят много проблеми,..

публикувано на 15.10.24 в 13:00