Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видинският театър поставя спектакъл, свързан с историята на града

Снимка: Радио ВИДИН

Спектакъл, свързан с историята на Видин, влиза в репертоара на Общински драматичен театър "Владимир Трандафилов". "Бог високо" е пиеса от проф. Кирил Топалов, който разказва за живота на видинския владетел Осман Пазвантоглу. Предложението да бъде поставена е на режисьора Минчо Събев. 

"Преди две години направих с видинския театър една пиеса "Няма да платим, няма да платим" и останах доволен и от театъра, и от самия град, защото не бях ходил отдавна... Говорихме още нещо да направим и тогава попаднах на тази пиеса, понеже събитията се развиват във Видин през 1800 година, главните герои са от Видин- Осман Пазвантоглу и Софроний Врачански... Новият директор прегърна идеята, радвам се, че намери добро разпределение, оказа се, че има актьори, подходящи за тези 8 роли..."

Осман Пазвантооглу е много интересна фигура. Искал е да обедини християни и мюсюлмани, изповядвал е идеите на Френската революция и се е стремял към демократично управление, но в същото време е бил верен на принципа "Всички, които не са с мен, са срещу мен". В този спектакъл управникът на Видинския санджак е изправен пред избора властта или любовта, каза още Минчо Събев: 

"Ние ще ги играем тези хора от дистанцията на нашето време. В пиесата той носи основния конфликт- от една страна е властник и се стреми да запази властта и да я разшири, от друга страна той се влюбва в тази Мария. Там има дилема- или да запази, или да прекъсне любовта си, но през цялото време трябва да избира между властта и любовта- това е вътрешният конфликт, който е най-интересен... Има и постоянни алюзии за сегашната власт, за властта преди. Пиесата е писана отдавна, но поради демократичния си и смел характер не е могла и да бъде поставяна, защото има редица изобличения и на руската политика за България, която съвсем не е била положителна, за различните хищнически стремежи към България. Но Пазвантоглу е интересна фигура, защото в него се борят много неща едновременно..."

В главната роля публиката ще може да види директора на видинския театър Кирил Кирилов. С кои актьори си партнира може да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Спасиха "пострадали" и отстраниха щетите от верижна катастрофа край Видин (ВИДЕО+СНИМКИ)

Двама души са в тежко състояние, а още няколко са леко пострадали при верижна катастрофа край Видин. Инцидентът е на магистралния път в района на пътен възел "Макреш". За щастие сцената е част от учение на Единната спасителна система в област Видин , а не реална ситуация.  В пътния инцидент на новопостроения участък от скоростния път..

публикувано на 16.10.24 в 15:15

Проф. Кирил Топалов: Пиесата "Бог високо" е съвременна и днес

След 35 години пиесата "Бог високо" от проф. Кирил Топалов отново ще се играе на театралната сцена. Поставена е във видинския драматичен театър от режисьора  Минчо Събев.  "Бог високо" проследява събитията във Видин при управлението на Осман Пазвантоглу и пребиваването в града на Софроний Врачански.  Пиесата е написана през пролетта на 1989..

публикувано на 16.10.24 в 14:33

Белоградчишките скали стават сцена на огън, танц и светлина

Спектакълът "Благодаря, България" ще се проведе на 19 октомври в Белоградчик. Идеята за него се заражда след като авторът Грета Пенчева , която е хореограф и режисьор, се завръща отново в България след 7 години живот в чужбина: "Живях в Англия, на Канарските острови и след това се преместих в Мадрид, с идеята да сбъдвам голямата..

публикувано на 16.10.24 в 12:00

ОУ "Иван Вазов" във Видин прилага метод за социално-емоционално учене

Във видинското Основно училище "Иван Вазов" учители работят по нова методика за преподаване, т.нар. "социално-емоционално учене".  Методът представлява процес на научаване и прилагане на нагласи, убеждения, умения и поведенчески модели, които помагат на децата да взимат правилни решения и да се социализират по-добре.   Влизам в час по..

публикувано на 15.10.24 в 16:00

Гимназия в Мездра спечели проект, свързан с Българската армия

Професионална гимназия "Васил Левски" в Мездра спечели проект по национална програма към Министерството на образованието и науката под надслов "Българската армия - славно историческо минало и настояще" . Учебното заведение е едно от трите училища, които са одобрени в област Враца да получат средства, за да осъществят проектните дейности, казва..

публикувано на 15.10.24 в 15:00

Ефективно ли използваме храната

България отделя 93 кг хранителни отпадъци на глава от населението годишно. Това става ясно от данни на Евростат за 2022 г.  Едва 40 кг от тях идват от домакинствата. Други 22 кг са разхищения в производствения сектор, а 15 кг - в ресторантите.  За тревожната тенденция говорим с Биляна Константинова от Фондация "Mate Kitchen" и автор на..

публикувано на 15.10.24 в 14:55

Ще има ли достъп до игрищата във видинските училища в извънучебно време

Лятото мина, а спортните площадки в училищата си останаха затворени за видинските деца. Сагата да бъдат ли отворени игрищата за външни лица или не продължава. Общинският съвет прие решение на 9 юли тази година учебните заведения да предоставят достъп до съоръженията си в дворовете в извънучебно време.  Вносител на предложението е..

публикувано на 15.10.24 в 14:00