Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова система за таксуване в градския транспорт ще бъде тествана във Враца

Снимка: Фейсбук

Напълно готова за въвеждане в експлоатация е нова електронна система за таксуване на пътниците, както и софтуер за информиране на гражданите, използващи обществения транспорт в община Враца


С цел осигуряване на достатъчно време за ползвателите на градския транспорт за адаптация към новата система е предвиден дълъг тестови период, в рамките на който освен тест на системата, може да се прави и оптимизация при необходимост.


Основната цел на системата е както удобство за пътниците, така и мониторинг в реално време от страна на администрацията и подобряване на предоставяните услуги от транспортното дружество на Враца. 


Изградени са нови 15 електронни информационни табла на спирки, които са разположени на местата, с най-голям пътникопоток и ще предоставят в реално време информация за маршрутното разписание. В рамките на тестовия период апелираме гражданите да дават своите предложения за подобряване на системата, ако е необходимо, посочват от местната управа. 


След преминаването на първия етап и след практическата подготовка за въвеждане на приетата Наредба за превоз на пътници, гражданите ще бъдат уведомени за следващите планирани етапи, които ще включват въвеждане на новите електронни форми на зареждане, таксуване и контрол върху валидността на превозните документи. 


Предвижда се пътниците да закупуват и зареждат своите електронни смарт карти в двете билетни каси, разположени в ж.к. "Дъбника", бл. 26 и на пл. "Суми". Превозни средства на обществения градски транспорт вече са оборудвани с валидиращи устройства, както и с бордови компютри. След преминаване към ползването на електронни карти, пътниците ще валидират превозните си документи при качване в съответното превозно средство, като при доближаване на смарт картата към валидатора, същият ще потвърждава дали проверката е успешна, чрез текстово съобщение на дисплея, както и чрез звуков сигнал. 


Инспекторите по контрол на пътниците ще разполагат с електронни портативни четящи устройства, посредством които ще упражняват контрол върху валидността на превозните документи.


Електронните смарт карти ще бъдат под формата на пластики, за да позволяват многократно зареждане в тях на превозни документи. С цел стимулиране на гражданите да използват електронните способи за таксуване, цената на еднократно пътуване с тях ще бъде в размер на 1 лв., за разлика от билета на хартиен носител продаван от водача, който ще се продава за 1,30 лв. Всички преференциални превозни документи също ще могат да бъдат зареждани на електронни смарт карти.


За подаване на сигнали за работата на билетната система от граждани:

тел. +359 884004864

имаейл: ticket.busvratsa@abv.bg




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Общинска академия по математика ще помага на врачанските ученици

Местната управа във Враца учредява  Общинска академия по математика . Целта е да се подпомага обучението на врачанските ученици по този предмет. Причината са тревожно ниските резултати на възпитаниците на местните училища на тестовете след 7 клас и матурите. Катастрофалните резултати на учениците по математика влязоха във фокуса на местната управа..

публикувано на 21.10.24 в 14:00

Врачанският театър представя премиера

Тази седмица Врачанският драматично-куклен театър представя разнообразна селекция от спектакли за зрители от всички възрасти, съобщават от културната институция. Програмата започва с премиера и продължава с гостувания както в други градове, така и с представления за децата в областния град. На 23 октомври от 19:00 ч. на Голяма сцена ще..

публикувано на 21.10.24 в 13:00

Жители и организации във Видин могат да предлагат идеи за по-добри условия на живот

Община Видин призовава своите жители, неправителствени организации, фондации и граждански движения да споделят идеите си за подобряване условията на живот в общинския център. Приемат се предложения, свързани с облагородяване на междублокови пространства, създаване на зелени площи, спортни зони, освежаване на обществени пространства, организиране на..

публикувано на 21.10.24 в 12:00

Жена пострада при катастрофа с мотофреза във Врачанско

Дрогиран водач  на селскостопанска техника катастрофира и рани спътничката си в ремаркето на мотофрезата, която е управлявал. Катастрофата е станала на пътя между козлодуйските села  Бутан  и  Крива бара  вчера следобед, съобщиха от врачанската полиция.  Инцидентът е възникнал при удар на мотофрезата и товарен автомобил. Пострадала е жена,..

публикувано на 21.10.24 в 11:15

Фолклорен фестивал се състоя в село Слана бара

Второто издание на Фолклорния фестивал на занаятите „Златна есен”   се проведе в ъв видинското село Слана бара . Проявата се организира от местното читалище „Съгласие – 1936г.” и кметството. „В село Слана Бара се случват хубави събития, затова предлагаме на хората да ги разнообразим, да се повеселят. Фестивалът „Златна есен“ започна..

публикувано на 21.10.24 в 11:06

Митничари откриха две контрабандни надуваеми лодки на Дунав мост 2

Митнически служители са задържали д ве недекларирани надуваеми лодки при проверка на товарен микробус в района на граничния пункт на Дунав мост 2 при Видин-Калафат. Според британските власти плаването с този тип лодки са предпочитан, но много опасен начин за нелегален превоз на мигранти през Ламанша. В резултат на това Агенция "Митници", МВР и..

публикувано на 21.10.24 в 10:52

Трима души са задържани при акция на полицията в община Грамада

Служители на Районното управление на полицията в Кула са извършили активни превантивни и контролни действия на територията на община Грамада . Задържани са трима души, образувани са едно досъдебно производство, едно бързо производство и три предварителни проверки. Акцията е била насочена към противодействие на конвенционалната престъпност и превенция..

публикувано на 21.10.24 в 10:49