Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във Видин подредиха изложба с дарения, предоставени на музея

6
Снимка: Радио Видин

Изложба на дарения, постъпили във Фонда на Регионален исторически музей (РИМ) - Видин е подредена в музей "Конака" във Видин. Събитието е част от програмата за духовния празник на града - Димитровден.  Първата дарителска изложба в музея е уредена преди две години. Експозицията тогава е открита отново в навечерието на празника, благодарение на Аделина и Красимира Свещарови, припомни директорът на музей Христина Кирилова.

"Вече сме събрали една изключително добра, бих казала, изложба, която включва всички исторически периоди и сме се постарали да уважим всеки един от нашите дарители, да види частицата от своето дарение експонирана тук. Тя в последствие ще влезе в тематична изложба на Регионалния музей, но зная, че всеки с нетърпение очаква да види това, което е предоставил на музея, експонирано колкото се може по-бързо. Затова съм благодарна и на всички колеги, които работеха много екипно, за да може тази експозиция  да бъде факт, защото тя е доста разнородна."

23-ма дарители получиха грамоти и плакети "Благодетел на Регионален исторически музей" - Видин при откриването на изложбата. 

"През последните години сестра ми Аделина и аз, носейки в сърцата си родовата памет, по нейна инициатива направихме споменатите дарения. Те са реликва за нашия род, но свързани завинаги с град Видин" - каза Красимира Свещарова, наследник на един от видинските кметове - Никола Иванов. Дарението, което тя и сестра ѝ предоставят на музея, включва снимки, документи и предмети от градския бит, ползвани от семейството.

При откриването на изложбата заместник-кметът на Видин Борислава Борисова се обърна към дарителите, благодарение на които стана възможна изложбата.

"Благодаря им за това, че те предават експонатите от своите домове на Регионален исторически музей, съхраняват родовата памет на нашия град и спомагат за предаването им на идните поколения." 

Изложбата може да бъде разгледана до края на годината.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Работници почистват тротоарите в Берковица

Тротоарите в Берковица придобиват достъпен и приветлив вид след почистване от работниците озеленители, наети от Община Берковица по програма за заетост. Тази инициатива има за цел да осигури по-чиста и подредена градска среда за жителите и гостите на града. Озеленителите активно работят по поддръжката на тротоарите в различни части на..

публикувано на 28.10.24 в 10:30

Пиян шофьор без книжка катастрофира в село Струпец

Лек автомобил е катастрофирал в Струпец . Инцидентът е станал вчера, 27 октомври, около 15:30 часа в центъра на врачанското село.  Колата е била управлявана от 36-годишен мъж от Враца, неправоспособен водач, който  катастрофирал в основата на къща. Пробата му за алкохол е била положителна - 2,45 промила.  Образувано е бързо полицейско..

публикувано на 28.10.24 в 10:07

ДПС-Ново начало изпреварва "Възраждане" в област Враца

ДПС-Ново начало изпревари  "Възраждане" във Враца и засега е втора политическа сила – това показват резултатите от 75.61% от протоколите на секционните избирателни комисии. Коалицията ГЕРБ-СДС печели убедително парламентарните избори в VI МИР. За първата политическа сила гласа си са дали 15 591 човека /37.43%/. Втори към момента са от..

публикувано на 28.10.24 в 09:45

ГЕРБ-СДС е първа сила и в Монтанско при 60% обработени протоколи

ГЕРБ-СДС е с най-много гласове в област Монтана при обработени 60% от изборните протоколи. 6700 гласа има ГЕРБ-СДС в област Монтана при обработени 60% от протоколите от 12-ти многомандатен избирателен район. Това прави малко над 26 на сто от гласувалите. Лидерът на СДС Румен Христов е водач на листата за народни представители в Монтанско:  "Но се..

публикувано на 28.10.24 в 09:30

ГЕРБ-СДС води убедително във Враца

Коалицията ГЕРБ-СДС печели убедително извънредните парламентарни избори в област Враца, това показват междинните данни от обработени 56.40% от протоколите на секционните избирателни комисии. Данните показват, че всеки трети глас, пуснат вчера в 10-те общини на региона е бил за първата политическа сила, която се ползва от доверието на 10 474 или 36.27%...

публикувано на 28.10.24 в 08:32

ГЕРБ-СДС е водеща политическа сила

При 100% обработени секционни протоколи в Районната избирателна комисия, водеща политическа сила за област Видин на изборите за 51-во Народно събрание е ГЕРБ-СДС с 28,57%. Втори по резултат са "ДПС - Ново начало" с 21,46%. Трети са "Продължаваме промяната - Демократична България" с 13,67%. "Възраждане" печелят 12,3% от гласовете, "Има такъв народ" 5,44..

публикувано на 28.10.24 в 07:46

11 секции във Врачанско имат проблем с видеоизлъчването

Има проблеми с видеоизлъчването от 11 секции в област Враца, това установи репортерска проверка на БНР. Няма възможност да бъде наблюдавано преброяването на резултатите и оформяне на секционните протоколи на 4 комисии в община Враца, 3 в Мездра и по една в Бяла Слатина, борованското село Малорад, романското село Камено поле и криводолското село..

публикувано на 27.10.24 в 23:50