Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Елеонора Евдокимова и магията на веган сладкишите

| Интервю
2
Снимка: колаж на РАДИО ВИДИН



Рубриката "Професия хоби" ни среща с една дама, за която здравословното хранене не е просто избор, а начин на живот. Връзката на Елеонора Евдокимова със сладките изкушения започва още от детството, когато баба ѝ е била ненадминат сладкар, а малката Ели тайничко си е мечтала един ден да бъде толкова добра, колкото баба си, и изглежда, че е успяла.

Спокойно може да се каже, че тя успешно съчетава любовта си към здравословното хранене и страстта към шоколадовите изкушения. Именно тя ще ни потопи в света на веган сладкишите. 

Но знаете ли кое е интересно? Всичко започва с едно гостуване, когато англичанин донася на трапезата популярната шоколадова торта "Death by Chocolate". Оттам нататък тази торта става не само вдъхновение, но и основата за пътя на Ели към създаването на невероятни веган сладкишиЩе разберем какво я вдъхновява, как съчетава шоколада със здравословния начин на живот и какви са предизвикателствата в направата на сладкиши без животински продукти.

"Аз не се отказвах, все експериментирах. Правех торти вкъщи и един ден моят син отряза едно парче и започна да го оглежда и каза: "Знаеш ли, това изглежда като от сладкарница?!? Много е добре, погледни блатовете, погледни крема и е сочно, браво, ама ти защо не се занимаваш с това?". И тогава започнах да се замислям  по въпроса, обаче беше трудно, защото и на работа, и вкъщи, ангажименти, село, родители и не ми оставаше толкова време. Обаче намирах за това да творя вкъщи." 



По думите на Ели, във Видин преди 8 години, не се е говорило толкова за веганството, затова тя започва да се оглежда за курсове в столицата.

"Казах си два дни само е, хайде. Отидох и така, имахме много хубаво време, в което се обясни кои брашна са подходящи да се смесват, суровото веган сладкарство също е много хубаво, не само печивата. Оттам научих много за тези два дни, записвах и си казвах, че тук ще го прилагам."

Цените на тези веган продукти в България са доста високи, но това не може да спре Ели, защото за нея здравето е най-важно.

"Има някаква друга разлика, забелязвам, откакто се храним така здравословно вкъщи и с тези по-здравословни десерти, чувството на желание да ядеш сладко намалява, ти се засищаш от една хапка и не търсиш повече... Така че, да, да го приготвиш с малко по-скъп бюджет, обаче за сметка на това не ядеш много и си задоволен от всякъде."



Първият десерт, който Ели приготвя преди 8 години е боровинкова торта, а последният е с червено цвекло, сушена ябълка и кокос. 

Историята на Елеонора е истинско вдъхновение, а страстта ѝ към това, което прави, се усеща във всяка дума. Убедени сме, че нейните веган сладкиши могат да спечелят дори най-заклетите любители на традиционните десерти.  Елеонора Евдокимова - дамата, която ни показва, че здравословното хранене може да бъде вкусно, вдъхновяващо и... изпълнено с шоколад. 

Тук можете да видите всички сладкиши на Ели - Elinka - здравословни торти и десерти

Повече чуйте в прикачения звук

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В Кула оцениха хубавите вина

Конкурс за най-добро домашно вино, реколта 2024 година, се проведе днес в Кула. Инициатива е на Община Кула и Народно читалище "Просвета- 1872". Конкурсът беше в три категории - за най-добро бяло вино, червено вино и розе. Участниците трябваше да представи в читалището конкурсен експонат - бутилка вино от 0,500 мл. По традиция кметът..

публикувано на 31.01.25 в 17:15

Теди Кръчър прави всичко "За ваше собствено добро"

Малко са авторите, които успяват да създадат по-изкривени, неприятни и в същото време така възхитително забавни герои от американската писателка Саманта Даунинг . В романът ѝ „За ваше собствено добро“ такъв герой е Теди Кръчър – преподавател по литература и учител на годината в елитната академия „Белмонт“. Академия „Белмонт“..

публикувано на 31.01.25 в 17:10

"Едно" на 31 януари 2025 година

В "Едно", предаването, което се излъчва със съдействието на фондация "Подкрепа за реализация" - Видин представяме събитията, които предстоят през годината през фондацията. Поднасяме и информация, която може да е полезна за хора с увреждания - на какви отстъпки имат право при плащането на местите данъци, а също така и как да се възползват от..

публикувано на 31.01.25 в 13:00

Отбелязваме деня на бижутера

Днес е  Международният ден на бижутера , професионален празник на майсторите на това изящно изкуство.  За родина на ювелирното изкуство се смята Древна Гърция. Там за първи път е направена резба върху камък, а по-късно - украшения с благородни метали.  Ще ви срещнем с майстора бижутер Димитър Папазов от София, който е свързан и с Враца...

публикувано на 31.01.25 в 13:00

Ученици призоваха да бъде "съживен" Мемориалът на жертвите на комунизма във Видин (СНИМКИ)

Ученици и техни преподаватели от ГПЧЕ "Йордан Радичков" във Видин призоваваха институциите и обществеността да "съживят" Мемориала на жертвите на комунизма в града. Те организираха пред занемареното здание в Крайдунавския парк изнесен урок по повод Деня на почит към жертвите на комунистическия режим , който се отбелязва на 1 февруари. Инициативата е..

публикувано на 30.01.25 в 16:52

Симфониета Видин с нови творчески проекти

Летни музикални празници ще се проведат за пета поредна година във Видин. Организацията за музикалното събитие вече започна, каза директорът на Симфониета Видин Мирослав Кръстев . През тази година оркестърът планира и други проекти, самостоятелно и в партньорство.  "И през тази година ще продължим да реализираме някои от най-успешните ни проекти..

публикувано на 30.01.25 в 15:01

Подобрява се състоянието на пострадалия мъж от Софрониево

Младият мъж от врачанското село Софрониево, който се нуждаеше от рехабилитация, за да може отново да проходи след трудов инцидент, е започнал възстановителни процедури. За Миглен, който е баща на малко момиче, ви разказахме преди около месец. Той е пострадал в склад за вторични суровини и известно време е бил обездвижен от кръста надолу. След вълна..

публикувано на 30.01.25 в 14:00