Събитията в Каталуния – държавна престъпност или преврат

Решението на испанския Върховен съд да прави за години в затвора 9-има каталунски лидери по обвинения в подстрекателство към бунт е демонстративен акт, който цели сплашване на бъдещи стремежи към независимост, заяви пред БНР адвокатът на Ориол..

обновено на 19.10.19 в 10:54

Загадката Марс или скритият живот на Червената планета

Има ли живот на Марс? Вечният въпрос, на който в „Изотопия“ потърсихме отговор, благодарение на ентусиастите от платформата за популярна наука  Ratio и техния гост - планетолога от Природонаучния музей на Лондон Зак Дикисън. Заедно с биолога..

публикувано на 18.10.19 в 16:37

През Европа с ван - от Финландия до Канарските острови

Да преминеш през Европа с ван – два отбора от по четирима души се разделиха в два вана, за да прекосят Стария континент по два маршрута – от Финландия до Канарските острови и от Ирландия до Кипър. Това се случи в рамките на второто издание на..

публикувано на 18.10.19 в 16:16
Проф. Жан-Габриел Ганасиа

Проф. Жан-Габриел Ганасиа: Информационното общество не е светът на Оруел

Какви са социалните перспективи и последици, свързани с изкуствения интелект? Тези предизвикателства стоят пред много учени и философи. Лекция по темата изнесе в София Жан-Габриел Ганасиа, френски информатик и философ, професор в Сорбоната...

публикувано на 18.10.19 в 15:24

Може ли едно общество да има имунитет срещу расизма

Асоциацията на оцелелите от Холокоста в България излезе с остра декларация по повод думите на президента Румен Радев, че било цитирам "недопустимо народ, който е спасил всичките си евреи, да бъде обвързван с расизма". "Това не е индулгенция,..

публикувано на 18.10.19 в 12:17
Така изглежда подобрената образователна среда в класна стая, в която се работи по проект на фондацията.

Фондация "Заедно в час" променя визията за образование

От фондация "Заедно в час" градят визия за образованието в България, в която всяко дете има достъп до качествено образование, независимо от това къде живее, кое училище посещава и какви са финансовите възможности на родителите му. Вярват, че всяко дете..

публикувано на 17.10.19 в 13:36
Републиканската пътна мрежа

Иван Табаков: Предприемат се мерки за намаляване на транспортния травматизъм

За 2018 година като черни точки по пътищата в България  са идентифицирани 77 участъка и в момента се предприемат мерки за тяхното обезопасяване.  В десетилетието 2010-2020 година беше заложено като цел да бъдат намалени наполовина жертвите, но..

публикувано на 17.10.19 в 12:07
Михаил Тумасов

Престъпленията срещу хората с различна ориентация в Русия са равни на хулиганство

"Всяка форма на малцинство много често е обект на нападки и на нетолерантно отношение. И от нас зависи, от личната ни отговорност зависи как ние ще се отнесем към подобни прояви. Това е част от възпитанието ни, това е част от израстването ни..

публикувано на 16.10.19 в 13:43
Веселин Кирев

Защо София си няма градска железница

Защо в София не използваме градска железница подобно на много други големи европейски градове?     Още в началото на XX век цар Фердинанд издава указ за околовръстна железница на столицата. По-късно, през 1942 година, е взето решение за началото на..

публикувано на 16.10.19 в 11:18

Благотворителна изложба помага на семействата на загинали пилоти

Днес в  театър „Българска армия“ се открива благотворителна изложба с фотографии на служещи във Военновъздушните сили. Това е една от проявите, с която се отбелязва 16 октомври като празник на авиацията и военновъздушните сили. Б..

публикувано на 16.10.19 в 10:47