Земята в Добруджа е между два и три пъти по-скъпа у нас, отколкото в Румъния

Според нашите данни търсенето и предлагането на земеделска земя са много балансирани. Няма го вече това голямо предлагане на ниска цена като в първите години. Това каза пред БНР председателят на Асоциацията на собствениците на земеделски земи Стайко..

публикувано на 28.12.18 в 10:17

Гавраил Гавраилов: От Атон донасяш по себе си праха на историята

Ако аз в първите си няколко пътувания до Атон бях турист, мислейки си, че съм поклонник, сега вече осъзнавам, че отиването до там наистина е едно поклонение. Това споделя в предаването "Графити по въздуха" Гавраил Гавраилов, г лавен редактор на сайта..

публикувано на 27.12.18 в 10:20
Фрагмент от корицата на изданието

Академично издание изследва църковните ни стенописи от първата половина на XIX век

Излезе от печат „Корпус на стенописите от първата половина на ΧΙΧ век в България“. Изданието е част от поредицата Корпуси на сектор „Изобразителни изкуства“, посветена на стенописната украса по нашите земи от предмодерната епоха. Академичното..

публикувано на 11.12.18 в 12:47

Доц. Росица Колева: Най-краткото пътуване до Марс трае около шест месеца

В орбита около Марс дневната доза радиация е 100 пъти по-висока от тази в София, а по трасето до Марс е 500-600 пъти повече на ден. Това обясни в предаването "Нощен хоризонт" доц. Росица Колева от Института за космически изследвания и..

публикувано на 07.12.18 в 16:19
Шарганската осмица предлага атрактивно ретро пътуване по исторически маршрут.

Шарганската осмица - за втория живот на жп реликвите

"Трябва да се учим от добрия опит на нашите съседи. Има програми, в които се включват и нашата Родопска теснолинейка, и Шарганската осмица - един балкански продукт" - това каза в предаването "Хоризонт до обед" Даниела Стоева, която е управител на..

публикувано на 06.12.18 в 16:45

Вече 11 години "Операция плюшено мече“ задвижва колелото на доброто

В навечерието на Коледа е време за "Операция плюшено мече". Вече 11 години  гражданската доброволческа инициатива радва  деца и младежи в неравностойно положение, като сбъдва коледните им желания  благодарение на мрежа от доброволци в цялата страна...

публикувано на 28.11.18 в 16:55
Селин Балджъ определя работата си като биоарт, нова посока в концептуалното изкуство, която включва живи организми. Тя използва жив микроскопичен мухъл, който оставя физически отпечатък чрез директен контакт с повърхността на хартията.

Symbiartic – наука и изкуство в тандем

Изкуството и науката могат да живеят заедно, особено когато идеята е арт погледът към света на науката да разкрие нейната красота. В това вярват организаторите на изложбата “Symbiartic” в София Тех парк. От днес до неделя - 18 ноември, във..

обновено на 16.11.18 в 11:21

Ritmos Negros - музикална симбиоза между африкански и перуански ритми с български привкус

Група  Ritmos Negros в състав музиканти от Перу, Испания и България излиза на последния си за тази година концерт в City Stage в подлеза на НДК тази вечер. Ritmos Negros изпълнява т радиционна афро-перуанска и креолска музика. Довечера ще прозвучат..

публикувано на 08.11.18 в 13:02
Къщите са проект на арх. Стефан Вълканов.

По иновативен проект градят екокъщи на бъдещето

"В съвременния град човек съществува в среда, изградена от едни метални конструкции и се движи в метални кутийки и по този начин е изолиран от естественото земно магнитно поле“, коментира в предаването "Нощен хоризонт" инж. Алина Попова. Тя обясни,..

публикувано на 06.11.18 в 13:00
Мартин Граховски

Българин от САЩ представя страната ни в проекта си "Три минути България"

24-годишният Мартин Граховски представя красотата на България в кратки филмчета в проекта си „Три минути България“. Сериите са общо 50 и опитват да покажат най-интересното от страната ни, което да грабне чужденците. Мартин живее от близо година..

публикувано на 02.11.18 в 17:25