Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любчо Куртелов: Националният мир в Македония е на стъклени нозе

Снимка: БГНЕС

В Куманово имаше етническо напрежение през 2001-ва година, но това приключи с един политически мир и оттогава не е имало. Затова и това, което се случи сега, беше изненадващо. Това каза за предаването "Преди всички" по "Хоризонт" председателят на Сдружението на българите в Охрид – "Хоризонти" Любчо Куртелов.

Кумановските села са населени с албанско население и това е един добър плацдарм, за да се генерира един такъв конфликт.


Куртелов коментира, че в страната все още не са чули за какво се бори групировката.

Тези, които следят политиката в Македония, знаят, че известно време има напрежение сред населението към правителството заради много афери. Един от опозиционните лидери – ген. Стоянчо Ангелов, предупреди, че след известно време – 15-и май, каза той, ще се случи един такъв атентат, на една група терористична, бандити по-точно, от Косово са дадени 2 000 000 евро, за да направят такъв конфликт. 

Председателят на Сдружението на българите в Охрид коментира, че е възможно ситуацията да бъде използвана, за да се забранят събиранията на хора в Македония и да се тушира гражданското недоволство.

Националният мир в Македония е на стъклени нозе и не трябва много, за да се запали този пожар. Това е една много опасна искра.

Интервюто на Веселина Миланова с Любчо Куртелов можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Екстремистите от Куманово планирали масово дестабилизиране на Македония

30 екстремисти, задържани след сблъсъците в македонския град Куманово, бяха обвинени в терористична дейност. От прокуратурата съобщиха, че "заподозрените са обвинени в тероризъм, който заплашва конституционния ред и сигурността в страната". Някои от..

обновено на 11.05.15 в 17:43

Стефан Ралчев: В Македония смятат, че този конфликт и тази терористична група са спуснати отгоре

Мисля, че мнозинството от хората в Македония не възприемат инцидента в Куманово като съществуваща заплаха. Те смятат, че този конфликт и тази терористична група им е спусната отгоре.  Това каза за предаването "Преди всички" по "Хоризонт" Стефан..

публикувано на 11.05.15 в 09:54
ВИЖТЕ ОЩЕ
Венеция

Протести във Венеция и противоречиви мнения за таксата за еднодневните туристи

Във Венеция от 25 април, влезе в сила такса от 5 евро на човек за еднодневните туристи. Това предизвика и протести, и задоволство. Такса при еднодневен туризъм във Венеция от края на април до юли Протестът бе организиран от социални..

публикувано на 26.04.24 в 16:24

И в Силистра фишовете за превишена скорост ще идват с писма от семейства, загубили близки при ПТП

И в Силистра електронните фишове за превишена скорост ще бъдат изпращани до нарушителите на Закона за движение по пътищата с писма, написани от семейства, загубили деца и близки при пътнотранспортни произшествия. Така дирекцията на полицията в..

публикувано на 26.04.24 в 16:19

По нови тръби ще идва водата за свищовското село Александрово

В свищовското село Александрово започна изграждането на нов водопровод за населеното място. Честите аварии по досегашния са довели до 96 процента загуба на питейната вода за селото Реконструираният участък е 693 метра.  С полиетиленови тръби,..

публикувано на 26.04.24 в 16:17

Свалена е металната ограда, която ограничаваше една от екопътеките към Витоша

Свалена е металната ограда, която ограничаваше една от екопътеките към Витоша, заради която жители на "Княжево" протестираха по-рано днес.  Металните ограждения с надпис "Частен имот" са били поставени предни дни с цел да възпрепятстват хората да..

публикувано на 26.04.24 в 16:12

"Паис": Испания ще достави ракети прехващачи "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави малък брой ракети прехващачи "Пейтриът" на Украйна, но няма да даде на Киев цели установки за изстрелване, пише испанският вестник "Паис".  Изданието определя това като реакция на упражнения натиск от страна на ЕС и НАТО да се..

публикувано на 26.04.24 в 16:08

Одобриха на първо четене ратификация на договора за изтребителите Ф-16

Мнозинството в Народното събрание от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и ИТН одобри на първо четене ратификация на ново изменение на договора за американските изтребители Ф-16, Block 70 и свързаната с тях поддръжка.  В доклада на военната комисия се уточнява, че..

публикувано на 26.04.24 в 16:00

Блинкън изрази пред Си Дзинпин загриженост от подкрепата на Китай за Русия

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън и китайският президент Си Дзинпин се срещнаха в Пекин в рамките на усилията за укрепване на отношенията между двете страни. Си заяви пред Блинкън, че Китай и САЩ трябва да бъдат "партньори, а не съперници" и да..

публикувано на 26.04.24 в 15:55