Проф. Григоров: Хепатитите са социално и здравно значими заболявания

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Това е една широка палитра от болести – хепатити от токсичен тип и бактериален, алкохолен и имунен, но днешният ден касае вирусните хепатити. Това каза за предаването “Нещо повече“ професор Никола Григоров, водещ специалист в страната и в чужбина, по повод Световния ден за борба с хепатита.

Хепатитите са социално и здравно значими заболявания. Хепатит В с наслоен хепатит D, както и хепатит C. Хепатит В и хепатит C са заболявания, които водят до сериозни чернодробни увреждания и застрашават живота на заразените с тях.

Професор Григоров поясни, че от хроничните инфекции на хепатит В страдат над 350 милиона души по света, а хепатит С – над 180 милиона души:

В България се смята, че около 500 000 души притежават такава инфекция или 1,5% от населението е заразено с тези два хепатита, който застрашават живота им.

Заразяването с хепатит става чрез кръв и биологични продукти, а най-рисковите групи са наркоманите за хепатит С, а за хепатит В - хомосексуализма. Най-голяма превенция срещу хепатит В е ваксинирането на новородени, а за хепатит С няма ваксина, допълни професор Григоров.

Подробности чуйте в звуковия файл.

Свързани новини

Световен ден за борба с хепатит

Тази вечер в Южния парк в София известни български изпълнители ще участват в концерт по повод Световния ден за борба с хепатит. Предвидено е безплатно изследване за хепатит В и хепатит С. Силвана Лесидренска , председател на сдружението "Хепактив",..

публикувано на 28.07.15 в 10:11
ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия...

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите..

публикувано на 17.04.19 в 17:33