Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Юбер" създава заетост и възможност за потребителя

Снимка: БГНЕС

„Всяко една стопанска дейност, която не влиза в конфликт с интересите на други граждани и с техните основни права, е нещо добро – т.е. създава създава заетост, просперитет, конкуренция и възможност за потребителя“. Това заяви за Радио Пловдив икономистът Георги Стоев във връзка с компанията за споделени пътувания „Юбер“, по отношение на която Върховният административен съд потвърди, че трябва веднага да спре дейността си в България. Самото решение беше на Комисията за защита на конкуренцията, която уличи „Юбер” в нелоялна конкуренция.

 „Ако някой не се чувства щастлив като доставчик на тази платформа, може да не я ползва“, подчерта правото на свободен избор Стоев.

Според него, за макроикономистите съществуването на компании като „Юбер“ е стъпка напред в посока на повече добавена стойност и по - добър икономически потенциал.

„Това са опити да се избегнат тежките държавни сфери, вероятно някои потребители имат нужда от по  - ниски цени, а други – от по-високо качество. Така че всяка една дейност, която увеличава избора пред потребителите приемаме като добър знак“, смята икономистът.

По думите му, българските таксиметрови шофьори са поставени в една тежка среда за правене на бизнес и тяхната борба за по - добри условия не трябва да бъде срещу други бизнеси, а по - скоро към регулатора за по - свободни условия да упражняват своята стопанска дейност.

Цялото интервю на Неда Велкова с икономиста Георги Стоев можете да чуете в прикачения звуков файл.  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.