Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кейко Фухимори и Педро Пабло Кучински отиват на балотаж за президент на Перу

Снимка: Анелия Кръндева



Масови протести с лозунга „Никога повече Фухимори” белязаха и тазгодишните избори за президент в Перу. Дъщерята на етническия японец Фухимори - Кейко, лидер на дясноцентристката „Народна сила”, е една от двамата кандидати за президентското кресло на предстоящия на 5 юни, втори тур на изборите в Перу. Другият кандидат е десният Педро Пабло Кучински - син на немски лекар, дошъл в Латинска Америка да се бори с жълтата треска, и френска учителка. Той се ползва с подкрепата на интелигенцията, но в провинцията е наричан „гринго” (т.е. чужденец)

Какви са очакванията от втория тур и за бъдещето на Перу след изборите начело с Кейко Фухимори или Педро Пабло Кучински? С този въпрос Миглена Иванова се обърна към перуанския университетски преподавател историка Хуан Луис Оррего:

През последните години някак свикнахме да си играем с бъдещето на страната. Утре предстоят избори за президент, за които ми е трудно да предвидя как ще се развият. Социолозите също са разделени в прогнозите си толкова, колкото и перуанското общество. Само до преди седмица преднината беше за Кейко Фухимори, но сега води Педро Пабло Кучински.  В крайна сметка избирателят ще има крайната дума за това кой ще управлява. По един от основните за кампанията въпроси - икономиката и двамата кандидати не предлагат нищо ново, освен познатия досега модел на икономическа свобода и подкрепа за инвеститорите.

Хората обаче се вълнуват най-вече от това каква политика ще води страната и как ще се гарантира сигурността им. Кандидатите сами по себе си са интересни личности. Педро Пабло Кучински винаги се е придържал към демократичните принципи и е работил за демократични правителства.

Кейко Фухимори обаче изглежда не е скъсала с миналото. Оставя впечатлението, че тя продължава да носи идеите на управлението на  нейния баща през 90-те години, които нанесоха сериозни щети на страната - авторитаризъм, корупция и разграбване на икономиката. Тревога сред избирателите предизвика и фактът, че кампанията на Кейко Фухимори се подкрепяше от групи и хора, свързани с нелегалната икономика и други престъпни сфери.

Вече се прокрадват опасения, че ако Фухимори спечели изборите, то Перу ще стане несигурна държава. И причината за това ще са компромисите, които тя ще трябва да прави към кръговете, подкрепилия на изборите и свързани с управлението на баща й.

Мнозина приписват „перуанското чудо“ - икономическия подем на страната,  именно на правителството на Алберто Фухимори, но това не е така, категоричен е ученият:

Фухимори установи либерален икономически модел, който обаче бе обременен от корупция.  Отприщването на икономиката по онова време предизвика серия от негативни последици  и доведе до клиентелизъм и силни корупционни практики. Правителствата, дошли на власт след 2000 година, трябваше да коригират проблемите, наследени от кабинета „Фухимори“. В действителност разцветът на Перу от 2002 - 2003 година се дължеше на продажбата на суровини. Днес има рецесия, както у нас, така и  в световен мащаб и е логично икономическия ръст на Перу да намалява. В момента той е 4 на сто и смятам, че това не е лошо ниво.

Перу е страна с проблеми - нарушаване на законите в икономиката, различията в обществото, неефективността на институциите. През последните 20 години обаче се промени, най-вече благодарение на икономическия разцвет. Съкратен бе процентът на бедността. Въпреки кризата или рецесията в световен мащаб, Перу отбелязва развитие. В момента сме на второ място в Латинска Америка с най-добри перспективи за растеж и тази година. Имаме резерви от 60 милиарда долара. Това, от което Перу се нуждае сега е повече демокрация, прозрачност, по-добро преразпределяне на богатството и, разбира се, повишаване на нивото на образованието, за да можем да си осигурим конкурентоспособност в бъдеще и предвид това, че през 2021 г. ще се навършат 200 години от нашата независимост.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Враца отново е домакин на литературен фестивал

Враца отново ще бъде книжен град. Предстоящият литературен фестивал в града ще бъде открит тази вечер и ще продължи до събота. Шестото му издание отново ще предложи срещи с популярни писатели и книжен базар. Ще се състои и семинар, посветен на четенето, в който ще участват библиотекари и учители. Ще има и работилница по калиграфия. Фестивалът..

публикувано на 26.09.24 в 06:45

"Открий своя спорт" в Плевен

Масова спортна проява за деца и родители под надслов "Открий своя спорт" предстои в Плевен.  В нея ще се включат 30 спортни клуба от 18 вида спорт - баскетбол, карате, бокс, борба, шахмат, футбол, волейбол, плуване, лека атлетика, спортна акробатика, тенис на корт и други.  От 18.00 часа в Градската градина всички желаещи могат да участват в..

публикувано на 26.09.24 в 06:41

Планова техническа профилактика на предаватели

На 26 септември от 9 до 17 часа ще бъде извършена планова техническа профилактика на предавателите на ултракъси вълни: ГАБРОВО 4 на честота  103.2  MHz и  КАРНОБАТ 4 на честота 95 MHz, излъчващи програма „Хоризонт“. Възможни са прекъсвания на сигнала. Може да слушате програмата на БНР през интернет сайта binar.bg.

публикувано на 26.09.24 в 06:00
Президентът на Република Кипър Никос Христодулидис говори пред Общото събрание на ООН в централата на организацията в Ню Йорк

Сблъсък по Кипърския въпрос от трибуната на Общото събрание на ООН

Трибуната на Общото събрание на ООН в Ню Йорк стана поле на остър сблъсък по Кипърския въпрос. В речта си в сряда вечерта президентът на Кипър Никос Христодулидис нарече твърденията на турския президент Реджеп Тайип Ердоган за съществуването на две отделни държави на острова „ревизионистични“ и „незаконни по отношение на международното право“...

публикувано на 26.09.24 в 04:23

Нова американска военна помощ за Украйна на стойност 375 млн. долара

САЩ отпуснаха нов пакет военна помощ за Украйна на обща стойност 375 милиона долара в навечерието на срещата между президента Джо Байдън и украинския президент Володимир – Зеленски. Новият пакет военна помощ, обявен от държавния секретар Антъни Блинкън  включва неуточнен брой авиационни касетъчни бомби, муниции за ракетните установки „Хаймарс“,..

публикувано на 26.09.24 в 04:04

Учени и политици обсъждат в Кипър противодействието на климатичните промени

От днес Кипър е домакин на тридневна международна научна конференция за „Климатичната криза в Източното Средиземноморие и Близкия изток“.  Икономическите и социалните политики за противодействие на климатичните изменения ще обсъждат водещи учени, политически и граждански лидери от страната и чужбина.  Конференцията се провежда в рамките на..

публикувано на 26.09.24 в 03:56
Спасители стоят върху развалините на сграда, разрушена при израелски въздушен удар в южното село Акбиех, Ливан, 24 септември 2024 г.

Ливан вече е във война, заяви здравният министър

„Ливан вече е във война", заяви министърът на здравеопазването на страната в интервю за Скай нюз, като оповести, че близо половин милион души са били разселени поради въздушните удари на Израел.  В интервюто за Скай нюз д-р Фирас Абиад каза, че Израел се стреми да създаде „състояние на паника и терор“ сред ливанските цивилни и да „провокира масово..

публикувано на 26.09.24 в 02:26