Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сдружението на кметовете настояват селата с поне 100 жители да избират пряко своя кмет

Снимка: БГНЕС

Да бъде върнато правото на селищата с поне 100 жители да избират свой кмет, поиска Сдружението на кметовете и кметските наместници във великотърновска област. Искането беше поставено пред депутатите от района.

Сдружението настоява за законови промени, които да позволят на жителите на повече от 1 100 села в страната отново да избират пряко своят кмет. Председателят на сдружението Христо Христов заяви:

Ние искаме да бъде върнат старият статут за избор на кмет на населено място. Прагът, който въведоха от 350 жители по постоянен адрес, да се върне на старото ниво - 100 жители по постоянен адрес. Това, което се случи, увеличаването на този праг, смятаме че е едно посегателство върху демокрацията и децентрализацията, първо, и второ - това е противоречие с член 2 от Конституцията най-вече, защото 300 хиляди български граждани, живеещи в населените места, след тази промяна нямат право да си избират кмет.

Той обясни по-конкретно какво трябва да се промени:

Изборният кодекс в допълнителни разпоредби, в частта му, касаеща член 16, точка 1 от Закона за административно-териториалното устройство на Република България.

37 са селата във Великотърновска област с под 350 жители, които сега нямат право да избират кметовете си.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Опасно време в Англия, загинал при кално свлачище

Продължаващите проливни дъждове във Великобритания представляват опасност за живота и водят до сериозни нарушения на пътуванията, след като кално свлачище причини смъртен случай вчера, предупредиха от Метеорологичната служба. Пороите ще продължат в части от Обединеното кралство и днес, като жълт и оранжев предупредителен код за дъжд остават в..

публикувано на 23.05.24 в 10:46

Деветима загинаха след срутване на сцена на предизборно събитие в Мексико

Девет души загинаха, а над 50 са ранени при срутване на сцена на предизборно събитие в Мексико. Проявата беше организирана от щаба на кандидат за президент, който е трети в сондажите преди изборите на 2 юни. Инцидентът е станал в северозападния щат Нуево Леон на проява, организирана от партия "Гражданско движение". Кандидатът за..

публикувано на 23.05.24 в 10:44

Заради Шенген: Италия удължи с 6 месеца граничният контрол със Словения

Италианското правителство реши да удължи срока на временното излизане на страната от Шенгенското пространство с още шест месеца и ще  продължи граничният контрол на словенската граница . Решението бе взето официално след разговор между  италианския  министър на вътрешните работи Матео Пиантедо з и и словенския т  му колега   Бощян..

публикувано на 23.05.24 в 10:16
Полицаи водят Димитър Любенов в Софийския градски съд, 27 септември 2022 г.

Отложиха делото срещу полицаите, ескортирали автомобила на Димитър Любенов

Заради отсъстващ съдебен заседател отложиха делото срещу двамата полицейски служители, ескортирали автомобила на Димитър Любенов, който през септември 2022 година предизвика тежка катастрофа със загинал французин на столичното Околовръстно шосе.  Самият Любенов дойде в съдебната зала, но в качеството на свидетел. Той за първи път коментира..

публикувано на 23.05.24 в 10:16
Ришки проход

Ришкият проход е затворен за движение заради обърнат ТИР

Ришкият проход е затворен за движение заради обърнат ТИР с македонска регистрация. Инцидентът е станал след село Прилеп в посока Шумен. Шофьорът е леко ранен. Създадена е временна организация на движението на колите. То е пренасочено през село Люляково към Айтос.

публикувано на 23.05.24 в 10:12
Село Батошево

Прелял е язовир Кастел край севлиевското село Батошево

След вчерашните проливни дъждове е прелял язовир Кастел край севлиевското село Батошево. От полицията в Габрово съобщават, че са били наводнени земеделски земи, селскостопански постройки и ниски помещения на няколко къщи в селото, които са отводнени. Водата в язовира се изпуска контролирано през изпускателя му. Няма опасност за хората..

публикувано на 23.05.24 в 10:07

Полицията в Монтана с допълнителни мерки за абитуриентските балове

Полицията в Монтана предприе мерки за безпроблемното протичане на абитуриентските балове, които започват от днес. Във връзка с нормалното протичане на празненствата на зрелостниците в област Монтана полицейските служители са провели срещи с представители на учебните заведение, като са уточнени местата, където ще се състоят абитуриентските..

публикувано на 23.05.24 в 09:56