Протест на екозащитници с искане президентът да наложи вето на Закона за концесиите

Тома Белев
Снимка: Стаматина Никова

Природозащитници организират от 18 ч. протест пред президентството с искане Румен Радев да наложи вето на променения Закон за концесиите. Шествието ще отиде и до Министерството на околната среда.

В предаването "Преди всички" по "Хоризонт" Тома Белев от коалиция "За да остане природа в България" коментира:

Основният мотив за приемането на новия Закон за концесиите е съобразяването с разпоредбите на Европейската директива 2014/23. Още в своя първи член тя изисква държавите-членки да вземат всички необходими мерки, за да гарантират, че при изпълнение на концесиите икономическите оператори ще спазват строго задълженията в областта на екологичното, социално и трудово право. Всъщност това изискване го няма в приетия Закон за концесиите. Това го установихме още през 2015 година, когато този закон започна да се разработва. Този закон е разработен от частна компания, която има интереси в областта на консултациите за концесии и работи в тази област. Ние още тогава посочихме, че има един конфликт на интереси.

Промените предвиждат някои концесии в природните паркове да могат да станат "вечни", алармират от неправителствения сектор

Имаме допълнително много големи неясноти по отношение обхвата, сроковете на концесия. Самата директива казва, че над 5 години е изключение и тогава трябва да се преизчислява много внимателно срокът на концесия, докато в нашия закон вече се говори за концесии над 50 години, което реално ще доведе до загуба на обществения интерес. Липсват всякакви изисквания към концесионера за актуализиране на концесионното възнаграждение, тъй като Законът му позволява до 50 процента да увеличи размера на концесията, без да има друга концесионна процедура на базата на публичния търг, но в същото време липсват всякакви изисквания при това увеличаване да има увеличаване на концесионното възнаграждение. Те са множество такива проблеми в Закона.

Друга пропуск е, че държавата поема разходи, направени от концесионери, които нямат добра счетоводна практика, обясни Белев.

Природозащитниците ще настояват страната да обяви заповедите за защитените зони от Натура 2000. Проектите за заповеди за защитените зони по Черноморското крайбрежие са били обявени за обществено обсъждане още преди 3 години, но все още не е обявена нито една, изтъкна Белев. Това е в правомощията на служебния министър на екологията, категоричен е той.

Интервюто на Валерия Николова с Тома Белев можете да чуете от звуковия файл.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нови 75 работни места одобри комисията по регионална заетост в Кърджали

Нови 75 работни места одобри комисията по регионална заетост в Кърджали. Те се разкриват по линия на програмата за заетост, която ще стартира от 1 юни. От нея могат да се възползват трайно безработни, хора без работа над 50 години, младежи, както и такива без квалификация или в неравностойно положение.  В следващите 6 месеца те ще бъдат наети в..

публикувано на 25.04.18 в 16:57

Расте броят на отпадналите от образователната система ученици в Добрич

Броят на отпадналите от образователната система ученици в град Добрич продължава да расте, според годишния отчет на Общинската програма за закрила на детето. За учебната 2016/2017 година напусналите преждевременно училище деца са 235.  За сравнение през учебната 2015/2016 година отпадналите от образователната система ученици в Добрич са били  212, а през..

публикувано на 25.04.18 в 16:44
Зам.-министърът на околната среда и водите Атанаска Николова на пускането на свобода на спасени редки птици в Стара Загора.

Редки птици от Спасителния център в Стара Загора бяха пуснати на свобода

Редки птици, спасени и отглеждани в Спасителния център за диви животни „Зелени Балкани“  в Стара Загора, днес бяха пуснати на свобода. Центърът е сред организациите, които успешно реализират проекти в сферата на биоразнообразието. Заместник-министърът на околната среда и водите Атанаска Николова, заедно с делегация от Европейската комисия,..

публикувано на 25.04.18 в 15:49

Четвърти месец продължава извозването с цистерни на отпадни води от регионалното депо край Ямбол

Четвърти месец продължава извозването с цистерни на отпадни води от регионалното депо край Ямбол. Жителите на района се оплакват от замърсяването, което съпътства дейностите. На квотен принцип петте общини, които депонират битови отпадъци на регионалното сметище, извозват инфилтратните води до пречиствателната станция в Сливен, тъй като..

публикувано на 25.04.18 в 15:43

Родителите на момче от Пазарджик сигнализираха, че детето им е жертва на полицейско насилие

Родителите на 17-годишно момче от Пазарджик сигнализираха в "Хоризонт", че детето им е жертва на полицейско насилие.   Преди три дни синът им, който учи в езиковата гимназия на града, е бил задържан с още двама съученици след сигнал за откраднат телефон. Неприятният инцидент се е разиграл на 20-и април около 23.30 часа. 18-годишният..

обновено на 25.04.18 в 15:34