Протест на екозащитници с искане президентът да наложи вето на Закона за концесиите

Тома Белев
Снимка: Стаматина Никова

Природозащитници организират от 18 ч. протест пред президентството с искане Румен Радев да наложи вето на променения Закон за концесиите. Шествието ще отиде и до Министерството на околната среда.

В предаването "Преди всички" по "Хоризонт" Тома Белев от коалиция "За да остане природа в България" коментира:

Основният мотив за приемането на новия Закон за концесиите е съобразяването с разпоредбите на Европейската директива 2014/23. Още в своя първи член тя изисква държавите-членки да вземат всички необходими мерки, за да гарантират, че при изпълнение на концесиите икономическите оператори ще спазват строго задълженията в областта на екологичното, социално и трудово право. Всъщност това изискване го няма в приетия Закон за концесиите. Това го установихме още през 2015 година, когато този закон започна да се разработва. Този закон е разработен от частна компания, която има интереси в областта на консултациите за концесии и работи в тази област. Ние още тогава посочихме, че има един конфликт на интереси.

Промените предвиждат някои концесии в природните паркове да могат да станат "вечни", алармират от неправителствения сектор

Имаме допълнително много големи неясноти по отношение обхвата, сроковете на концесия. Самата директива казва, че над 5 години е изключение и тогава трябва да се преизчислява много внимателно срокът на концесия, докато в нашия закон вече се говори за концесии над 50 години, което реално ще доведе до загуба на обществения интерес. Липсват всякакви изисквания към концесионера за актуализиране на концесионното възнаграждение, тъй като Законът му позволява до 50 процента да увеличи размера на концесията, без да има друга концесионна процедура на базата на публичния търг, но в същото време липсват всякакви изисквания при това увеличаване да има увеличаване на концесионното възнаграждение. Те са множество такива проблеми в Закона.

Друга пропуск е, че държавата поема разходи, направени от концесионери, които нямат добра счетоводна практика, обясни Белев.

Природозащитниците ще настояват страната да обяви заповедите за защитените зони от Натура 2000. Проектите за заповеди за защитените зони по Черноморското крайбрежие са били обявени за обществено обсъждане още преди 3 години, но все още не е обявена нито една, изтъкна Белев. Това е в правомощията на служебния министър на екологията, категоричен е той.

Интервюто на Валерия Николова с Тома Белев можете да чуете от звуковия файл.
print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дигитална национална коалиция организира безплатни работилници по програмиране за деца

Компютърните науки са градивен елемент на всички модерни професии и трябва да бъдат част от основното образование на   нашите деца - думите са на Гергана Паси – дигитален шампион на България и основател на Дигитална национална коалиция /ДНК/. Коалицията е част от инициативата на Европейската комисия (ЕК) Grand Coalition..

публикувано на 30.03.17 в 11:43

Цоньо Цветков - музиката в мечтите

Цоньо Цветков е музикант на 18 години, завършил е Националното музикално училище „Любомир Пипков“, специалност   Ударни инструменти. Само преди месец   той кандидатства и е приет в “Бъркли колидж оф Мюзик”. Тава е може би е най-добрият университет за джаз и съвременна музика в цял свят, казва той: Приет съм от 16 хиляди човека с..

публикувано на 30.03.17 в 11:19
Доналд Тръмп

Къщата, в която Тръмп е прекарал детството си, е продадена на китайска гражданка

Къщата, в която Доналд Тръмп е прекарал детството си, е продадена на китайска гражданка. Името ѝ не се съобщава.  Двуетажната сграда в нюйоркския квартал "Куинс" има обща площ от 186 квадратни метра. Тя е построена от бащата на президента - Фред Тръмп, през 1940 г. Има пет спални и четири бани, камина и зимна градина.  Миналата година, веднага..

публикувано на 30.03.17 в 11:18

Истината във вълшебствата на приказките...

От столичната детска градина „Лилия“ организират кръгла маса на тема „Разкажи ми приказка“. Целта на кръглата маса, която не е първата такава инициатива на детската градина, е да се покаже на родителите каква е ползата от разказването на приказки, каза Мария Шонева , главен учител в детското заведение.: Това е много важно за..

публикувано на 30.03.17 в 10:59

Полицията в София е задържала двамата младежи, които пребиха мъж в автобус преди дни

Полицията в София е задържала двамата младежи, които нападнаха и пребиха мъж в автобус преди дни. Единият от арестуваните е ученик на 17 години.  Двете момчета са арестувани вчера при операция на СДВР. Те са известни на МВР за различни хулигански прояви.  В момента работата по случая продължава.  Преди два дни 43-годишен мъж беше жестоко пребит в..

публикувано на 30.03.17 в 10:56