Протест на екозащитници с искане президентът да наложи вето на Закона за концесиите

Тома Белев
Снимка: Стаматина Никова

Природозащитници организират от 18 ч. протест пред президентството с искане Румен Радев да наложи вето на променения Закон за концесиите. Шествието ще отиде и до Министерството на околната среда.

В предаването "Преди всички" по "Хоризонт" Тома Белев от коалиция "За да остане природа в България" коментира:

Основният мотив за приемането на новия Закон за концесиите е съобразяването с разпоредбите на Европейската директива 2014/23. Още в своя първи член тя изисква държавите-членки да вземат всички необходими мерки, за да гарантират, че при изпълнение на концесиите икономическите оператори ще спазват строго задълженията в областта на екологичното, социално и трудово право. Всъщност това изискване го няма в приетия Закон за концесиите. Това го установихме още през 2015 година, когато този закон започна да се разработва. Този закон е разработен от частна компания, която има интереси в областта на консултациите за концесии и работи в тази област. Ние още тогава посочихме, че има един конфликт на интереси.

Промените предвиждат някои концесии в природните паркове да могат да станат "вечни", алармират от неправителствения сектор

Имаме допълнително много големи неясноти по отношение обхвата, сроковете на концесия. Самата директива казва, че над 5 години е изключение и тогава трябва да се преизчислява много внимателно срокът на концесия, докато в нашия закон вече се говори за концесии над 50 години, което реално ще доведе до загуба на обществения интерес. Липсват всякакви изисквания към концесионера за актуализиране на концесионното възнаграждение, тъй като Законът му позволява до 50 процента да увеличи размера на концесията, без да има друга концесионна процедура на базата на публичния търг, но в същото време липсват всякакви изисквания при това увеличаване да има увеличаване на концесионното възнаграждение. Те са множество такива проблеми в Закона.

Друга пропуск е, че държавата поема разходи, направени от концесионери, които нямат добра счетоводна практика, обясни Белев.

Природозащитниците ще настояват страната да обяви заповедите за защитените зони от Натура 2000. Проектите за заповеди за защитените зони по Черноморското крайбрежие са били обявени за обществено обсъждане още преди 3 години, но все още не е обявена нито една, изтъкна Белев. Това е в правомощията на служебния министър на екологията, категоричен е той.

Интервюто на Валерия Николова с Тома Белев можете да чуете от звуковия файл.
print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ

Градушка причини сериозни щети в Луковит

Щети за десетки хиляди левове е нанесла вчерашната буря в Луковит. Градът се възстановява от пораженията. Няма пострадали хора. Само за шест минути стихията е изкоренила десетки дървета, едно от тях е паднало върху лек автомобил пред сградата на общината, има и други пострадали кoли. Вятърът със сила над 120 км/час е отнесъл и много покриви на сгради,..

публикувано на 27.07.17 в 20:42

ВМА започва през септември курсове за медици, които комуникират с агресивни пациенти

През септември във ВМА ще се провеждат курсове за комуникация с агресивни пациенти. Това каза за предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“ Велислава Донкина от Центъра за психично здраве и превенция във ВМА.  Тя обясни, че ще бъдат преподавани елементи от психологията, която изучава появата на агресията. Когато пациентът изпитва болка или..

публикувано на 27.07.17 в 19:35

Антоанета Василева: Трафикантите се възползват от притъпената бдителност на хората

Затормозяването на хората на битово и икономическо ниво води до притъпяване на тяхната бдителност и критичното им мислене. Хората изглежда са доста затормозени от това да осигурят добра прехрана за семейството си и са склонни да приемат лъжи за истина, защото им се иска да е така. Трафикантите се възползват от тази уязвимост. Това каза за..

публикувано на 27.07.17 в 19:00

47 нелегални мигранти са заловени при операция на пловдивската полиция

47 нелегални мигранти са заловени при операция на пловдивската полиция на пътя за Карлово, на бензиностанцията в село Труд. Те са били натоварени в два буса, като сред тях има 16 деца. Мигрантите са се представили за иракчани. Заловени са в 4.30 часа сутринта. След като бъдат проверени и разпитани ще бъдат транспортирани до приемните центрове за..

публикувано на 27.07.17 в 17:00

Русенски и столични лекари обединиха усилията си, за да спасят Мишо от Русе

Преди месец "Хоризонт" излъчи първия репортаж за 7-годишния Михаил Георгиев от Русе, за когото трябваше да се осигури достъп до най-добрите специалисти по детска онкология и да продължи борбата с рака на щитовидната му жлеза. Той вече стана на 8.  Д-р Танжу Панджар от Университетската болница в Русе го е оперирал през февруари напълно..

публикувано на 27.07.17 в 16:16