Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франция гласува на първи тур от президентските избори

| обновено на 23.04.17 в 08:54
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Близо 47 милиона французи гласуват днес на президентски избори, които според наблюдателите са вероятно най-непредвидимите в историята на страната. За първи път в историята на Петата република президентски избори ще протекат в условията на извънредно положение, въведено след атентатите на 13 ноември 2015 г. Повече от 50 хиляди полицаи и жандармеристи, подкрепени от 7 хиляди военни, ще следят за реда и сигурността.

Французите избират между 11 кандидати, от които само четирима имат шансове да стигнат до втори тур, в случай че никой не получи над 50 процента. Центристът Еманюел Макрон и лидерът на крайната десница Марин льо Пен водят в социологическите проучвания. Те са следвани плътно от кандидата на консерваторите Франсоа Фийон и крайнолевия Жан-Люк Меланшон.

Голям брой избиратели - около 30 на сто, казват, че може да не гласуват или че не са сигурни в избора си.

Според прогнозите на втория тур на 7 май ще се явят центристът Макрон и крайнодясната кандидатка Марин льо Пен. Очаква се Еманюел Макрон да победи и да стане следващият президент на Франция.

Отвъдморските територии на Франция и жителите на някои американски щати гласуваха на първия тур от изборите за френски президент още в събота. В канадския град Монреал се извиха опашки от желаещи да гласуват, а пред американското посолство във Вашингтон френски избиратели споделиха какво мислят за изборите.

Малко особени избори са, защото всъщност има много кандидати. Много е отворено. Всичко може да се случи. По тази причина хората се мобилизират, обясни френски избирател.

Мисля, че хората, които са изплашени, за съжаление, искат още повече да отидат в крайнодясна посока. Надявам се това да не се случи, посочи французойка.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Започна гласуването за президент в отвъдморските територии на Франция

Днес започна гласуването на първия тур на изборите за президент на Франция за избирателите в отвъдморските територии на страната и за френските емигранти в Северна и Южна Америка. Електоратът на западното полукълбо наброява близо 880 000 души. На..

публикувано на 22.04.17 в 18:20
Жером Сент-Мари

Жером Сент-Мари: Президентският вот във Франция ще бъде избор на обществен модел

Утре е първият тур на президентските избори във Франция, които наблюдателите определят като най-непредвидимите от десетилетия. Четирима от от общо 11 кандидати са с реални шансове да достигнат до балотажа на 7 май. Фаворити остават лидерът на..

публикувано на 22.04.17 в 10:49

Ден на размисъл във Франция преди първия тур на президентските избори утре

Последните социологически проучвания затвърждават прогнозите за оспорвана надпревара и близки резултати на четиримата водещи кандидати. Това са центристът Еманюел Макрон , крайнодясната Марин льо Пен , консерваторът Франсоа Фийон и левият кандидат..

публикувано на 22.04.17 в 07:58

Доналд Тръмп: Атаката в Париж ще има влияние върху изборите във Франция

Американският президент Доналд Тръмп обяви, че очаква нападението в Париж, при което беше убит полицай, да окаже влияние върху президентските избори във Франция. Още една терористична атака във Франция. Френският народ не може да понесе повече. Ще има..

публикувано на 21.04.17 в 14:23
ВИЖТЕ ОЩЕ
Лондон, 14 октомври 2023 г.

Отмениха шествие на еврейска организация в Лондон поради опасения за сигурността

Във Великобритания еврейска организация обяви, че с голяма неохота отменя своята демонстрация под надслов "Вървим заедно" в централен Лондон поради опасения за безопасността. Хиляди се очакваше да присъстват на похода в съботния ден в британската столица,..

публикувано на 27.04.24 в 02:05

Пленум на БСП определя кандидатските листи за изборите

Пленум на БСП определя кандидатските листи за парламентарните и за европейските избори. Общинските и областните конференции за евровота вече са се състояли във всички партийни структури в страната. Излъчени са около 100 номинации за представители в..

публикувано на 27.04.24 в 01:53
Кипър - пожар

Забрана за фойерверки в Кипър заради пожари

В Кипър се забранява използването на фойерверки, след като през тази седмица избухнаха два големи пожара, причинени от неправилно боравене с пиротехнически средства. Глоба до 50 000 евро се налага за палене на огън в горски райони.  Всички фойерверки без..

публикувано на 27.04.24 в 01:47
Крал Чарлз III и Камила Паркър-Боулс

Британският крал ще поднови публичните си ангажименти

Британският крал Чарлз Трети ще поднови публичните си ангажименти следващата седмица, след като постигна окуражаващ напредък в лечението си от рак, съобщи Бъкингамският дворец.  Макар и това да не е пълно завръщане към официалните ангажименти на краля,..

публикувано на 27.04.24 в 01:39

Гърция прави асоциация на диетолозите, за да бори затлъстяването след децата

Министерството на здравеопазването в Гърция създава Асоциация на правоспособните диетолози. Целта е да се прекрати практиката на лица, които нямат необходимата квалификация и реално застрашават общественото здраве, подчерта здравният министър..

публикувано на 26.04.24 в 22:49

Сърби са задържани в Атина за обири на бижутерски магазини

Полицията в Атина задържа двама сърби за извършени обири на бижутерски магазини. Властите предполагат, че са част от международна престъпна мрежа. От декември миналата година гръцката полицията извършва разследване по няколко крупни обира на..

публикувано на 26.04.24 в 22:46

3000 лева за талантливи ученици събраха на благотворителен базар в Силистра

Успешно завърши Великденския благотворителен базар организиран от Окръжния съд в Силистра. Събраните средства са дарени на талантливи деца от града. Подобна инициатива силистренските магистрати организират за втори път. Преди Нова година..

публикувано на 26.04.24 в 22:38