Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"БСП за България" внесе подписка за създаване на временна анкетна комисия за НДК

Сградата на Националния дворец на културата, където тече основен ремонт по повод предстоящото българско председателство на Съвета на Евросъюза през 2018 г.
Снимка: БГНЕС

Депутати от БСП внесоха в деловодството на Народното събрание предложение за създаване на временна комисия, която да разследва финансирането на ремонта на Националния дворец на културата. Под предложението са събрани 50 подписа, обясни Антон Кутев:

Анкетната комисия трябва да се занимае точно с това - има ли закъснели в сроковете, как са правени съответно, дали поръчките са организирани така, че да отговарят на обществения интерес и другото, което трябва да видим е, дали тези средства са изразходвани съответно спрямо предназначението си, защото там става дума за два транша - един за 17 и за 28 милиона лева, които са предвидени само и единствено за работа по председателството.

Малко по-рано от ГЕРБ заявиха, че по случая с НДК няма повод за съмнения. Цвета Караянчева се аргументира:

Нека да видим какви са мотивите за анкетната комисия, която предлага "БСП за България", защото аз мисля, че те днес го измислиха това в отговор на временната комисия, която ние създаваме за "Грипените". Няма такива лобита. Виждате, че след срещата при премиера на практика се оптимизира процесът, който касае провеждането на европейското председателство у нас.

Според коалиционните партньори на ГЕРБ - Обединените патриоти, проблемът трябва да бъде разгледан от постоянната комисия за подготовка на председателството, която БСП оглавява. Депутатът Искрен Веселинов:

Аз не смятам, че Народното събрание трябва да е мястото за разни дребнотемия и за мултиплициране на политически скандали. Ако имат някакви данни за нарушения в НДК, колегите от БСП имат всички права да сигнализират прокуратурата.

Предложението за създаване на анкетна комисия получи подкрепа от Движението за права и свободи и от партия "Воля".

Йордан Цонев от ДПС аргументира позицията на партията:

Създаването на една такава комисия ще помогне да видим какъв е конкретният случай и да навлезем в проблематиката за подготовката ни за председателството.

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки обясни, че неговата група ще подкрепя всички анкетни комисии, които разследват нередности в държавни дружества:

Когато се гледа на властимащите, тях не ги разследваме, а останалите трябва да ги мачкаме. Тогава парламентът като най-висш орган също да се включи и да дава сигнал.

Повод за искането на анкетна комисия стана изненадващото освобождаване и връщане след това отново на поста му на директора на Националния дворец на културата Мирослав Боршош. Той беше уволнен в понеделник от министъра за европредседателството Лиляна Павлова с аргумента, че е допуснал нарушения при ремонта на Двореца. Във вторник по нареждане на премиера Бойко Борисов Боршош беше върнат на поста. С решение на правителството от днес принципал на НДК вече ще бъде министърът на културата.

Предложението за парламентарна комисия по въпроса направи тази сутрин от парламентарната трибуна лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя обяви, че ще бъде сезиран и главният прокурор.

Междувременно стана ясно, че в прокуратурата вече се работи по въпроса с НДК. В края на февруари ДАНС е изпратила до главния прокурор сигнална справка за нарушения с бюджетни средства, отпуснати от правителството на Националния дворец на културата. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

ДАНС е изпратила до главния прокурор сигнал за нарушения с бюджетни средства в НДК

В края на февруари Държавната агенция за "Национална сигурност“ е изпратила до главния прокурор сигнална справка за извършени нарушения с бюджетни средства, отпуснати от Министерския съвет на НДК. В първичната справка на ДАНС, с която е сигнализиран..

публикувано на 28.06.17 в 14:50
Корнелия Нинова, БСП

БСП иска комисия да разследва промените в НДК, според ГЕРБ няма поводи за съмнения

С декларации БСП и ГЕРБ си отправиха взаимни нападки по два политически казуса от вторник.  Левицата поиска да бъде създадена временна парламентарна комисия по случая "НДК". Социалистите пускат и сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров с искане да бъде..

обновено на 28.06.17 в 12:39
ВИЖТЕ ОЩЕ

До 7 май партиите в Кърджали трябва да обявят своите листи и техните водачи

До 7 май партиите в Кърджали трябва да обявят своите листи и техните водачи за участие в извънредните национални избори на 9 юни. Засега единствено партия „Възраждане“ съобщи имената на кандидатите и първа се регистрира в Районната избирателна..

публикувано на 02.05.24 в 13:55

Руския твърди, че е превзела важно село в Донецка област

Руските военни са превзелли напълно село Бердичи в Донецка област, съобщи РИА Новости, като се позова на Министерството на отбраната. Селото се намира в предградие на Авдеевка, на ключов път, по който се снабдява Донбаската групировка на..

публикувано на 02.05.24 в 13:54

Близо 2000 уязвими семейства в Кипър ще бъдат подпомогнати за Великденските празници

Близо 2000 уязвими семейства в Кипър ще бъдат подкрепени за Великденските празници с помощи в рамките на 10-ата кампания "Осинови семейство за Великден", съобщиха от Кипърския координационен съвет на доброволците, който е неин организатор. Броят на..

публикувано на 02.05.24 в 13:39

Петролът поскъпна в азиатска търговия

Цените на петрола се повишиха в азиатска търговия, като по този начин възстановиха част от загубите, натрупани през предишните три дни, пише Ройтерс. Фючърсите за сорта Брент от Северно море, който е референтен за европейския пазар, достигнаха до 83,92..

публикувано на 02.05.24 в 13:33

РИК ще определи ръководствата на СИК-овете в Монтанско

Районната избирателна комисия ще определи служебно ръководствата на секционните избирателни комисии в община Монтана. Това се налага, след като партиите не постигнаха консенсус Представители на партиите в Монтана не постигнаха съгласие относно..

публикувано на 02.05.24 в 13:29

Грузинският парламент отмени заседанието си след масовите протести срещу закона за "чуждите агенти"

Грузинският парламент отмени днешното си пленарно заседание след масовите протести срещу проектозакон, който, според критиците, ще ограничи свободата на медиите и ще застраши кандидатурата на страната за членство в Европейския съюз, предаде..

публикувано на 02.05.24 в 13:26

Безплатни консултации и диагностика на двойки с репродуктивни проблеми в Горна Оряховица

Фондация "Искам бебе" и общинската болница в Горна Оряховица откриха кабинет за безплатни консултации и диагностика на двойки с репродуктивни проблеми. В него всеки месец консултации ще дават водещи специалисти по репродуктивна медицина, за да бъдат..

публикувано на 02.05.24 в 13:19