Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Български час" – предаването, което ще подпомогне запазването на българщината в Молдова и Украйна

Едночасовата емисия за Радио "Албена" ще бъде подготвяна от БНР

Снимка: БГНЕС

В Денят на народните будители в ефира на молдовското Радио "Албена" за първи път ще прозвучи предаването "Български час". Едночасовата емисия ще бъде подготвяна от екип на Българското национално радио и ще се излъчва всеки ден. 

Предаването ще започне с музикална продукция – българска музика, обясни в интервю за предаването ни "12+3" генералният директор на Българското национално радио Александър Велев, както и уточни, че:
По този начин нашите сънародници в Молдова, както и в Украйна, защото Радио "Албена" покрива голяма територия – ще имат възможност да се запознаят със съвременната българска музика. 
Програма "Христо Ботев" подготвя и предоставя готови предавания, които ще бъдат качени като подкаст на сайта на Радио "Албена", където ще могат да ги слушат нашите сънародници в Молдова и в Украйна, уточни Велев, както и подчерта, че постепенно в предаването ще бъдат заложени още теми, свързани със сферата на културата.

Радио "Албена" е един много интересен проект, който независимо от липсата на пари и от липсата на подкрепа, успява да просъществува. Той е и радио, и телевизия. Направен от един българин – учител по география, който в един момент се захваща с това, понеже това му е хобито, и успява да просъществува вече години наред,
добави Велев.

Това е начинът, по който ние ще подпомогнем запазването на българщината в този регион,
допълни още Александър Велев за излъчването на българската продукция по Радио "Албена", намиращо се в град Тараклия – център на българската общност в Молдова. 
Ще се чуе съвременната българска реч, защото речта на българите в Украйна и Молдова е доста по-различна от нашата, тъй като е повлияна от това, че хората там са живели в друга среда, но и са запазили думи, които вече не се употребяват у нас. 

Въпросният радиопродукт е част от усилията на държавата ни да полага грижи за българите зад граница, коментира още Велев.

По повод сътрудничеството на БНР с Царибродското радио, генералният директор уточни, че БНР предоставя своя седмичен обзор на актуалните новини у нас, а именно:
"Седмицата на бързи обороти" – предаването, което върви преди "Неделя 150" и което прави прегледа на събитията в страната. Така нашите сънародници от западните покрайнини имат възможност да чуят онова, което се случва в България, но трябва да отбележим, че там може да се слушат и програмите "Хоризонт" и "Христо Ботев", които се хващат прекрасно. 

БНР започва да подготвя и информация, и предавания за Радио и телевизия Воеводина, както и вече си сътрудничи радиопрограми, извън европейския континент, като например в Канада, допълни Велев:
Правим опити и на други места да се свържем с наши радиа, за да предлагаме съвременна българска музика. Трябва да сме наясно, че онова, което интересува нашите сънародници зад граница, не е толкова обществено-политическия живот в България, колкото културата в България, колкото музиката. И другото е – програми, които да бъдат за българския език, защото откъснат от корените си и от родината си, българският език много често не влиза толкова често в ежедневието и в бита на тези хора. 

Цялото интервю на Петър Волгин с Александър Велев можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Скандал с руското знаме пред Общината в Дупница

Руското знаме, издигнато редом с българския трибагреник и флага на Европа на пилоните пред Общината в Дупница, предизвика скандал, след като бившият депутат от ПП-ДБ, сега общински съветник, художникът Николай Табаков на два пъти го свалил. По нареждане на кмета на града Първан Дангов (БСП) обаче то е поставено отново. Това разказа за БНР..

публикувано на 09.05.24 в 16:14

Горящ тир затвори международния път Е79 край Монтана

Горящ камион затвори международния път Е79 край Монтана.  Два автомобила на пожарната в Монтана гасят горящия товарен автомобил. Машината се е преобърнала на входа на село Долна Вереница на влизане откъм град Монтана. Пътят е мокър и хлъзгав заради падналия дъжд. Причините за катастрофата, както ѝ за възникването на пожара в камиона се изясняват ...

публикувано на 09.05.24 в 15:55

Д-р Сотиров: Имунизация срещу коклюш може да се прави по всяко време

В първия ден от действието на мерките срещу разпространение на коклюш личните лекари изпращат пациенти със симптоми на заболяването да се тестват в регионалните здравни инспекции, тъй като не разполагат с нужните консумативи за взимане на проби на място, както е разписано в заповедта на здравния министър.  Това обясни пред БНР д-р Костадин Сотиров,..

публикувано на 09.05.24 в 15:47
Лотар Яшке

Лотар Яшке: 70% от законите, които влияят на живота ни, са европейски

70% от законите, които влияят на живота ни, са европейски закони. Това каза пред БНР дългогодишният европейски дипломат Лотар Яшке, бивш културен аташе в посолството на Австрия в София, който в момента е ръководител на отдела по политическите въпроси в Делегацията на ЕС в Южен Судан.  По инициатива на Яшке преди повече от 30 г. в Русе е създадена..

публикувано на 09.05.24 в 15:43
Андрей Ковачев

Кандидати за ЕП с коментари след убедителния изборен успех на ВМРО-ДПМНЕ

Само 3 места не стигат на ВМРО-ДПМНЕ, за да има пълно мнозинство в парламента на Северна Македония след вчерашни избори. Дясната партия, която постоянно използваше антибългарска реторика в предизборната си кампания, спечели разгромна победа на парламентарния вот, а нейният кандидат - Гордана Силяновска, ще бъде първата жена президент на страната...

публикувано на 09.05.24 в 15:38

Бургас празнува Летен Никулден

Бургас празнува Летен Никулден. За първи път морският град отдава почит на Летен Св. Никола. От сутринта бургазлии и гости на града изпълниха централния площад, където през целия ден ще се приготвят рибен курбан и морски ястия. Летният Никулден е православен празник, на който се почита Св. Николай Чудотворец – небесният покровител на..

публикувано на 09.05.24 в 15:00
Борислав Сандов, Стефан Тафров, Андрей Ковачев и Илхан Кючюк

Как да направим Европа територия на мир, сигурност и устойчиво развитие за поколенията?

Как да направим Европа територия на мир, сигурност и устойчиво развитие за днешното и следващите поколения? Това беше един от централните въпроси, дискутирани в Деня на Европа от кандидати за евродепутати и млади хора в Националния студентски дом в София.  Участие в дискусията "Европейски диалог: Идеи за по-добра Европа" взеха четирима..

публикувано на 09.05.24 в 14:55