Торстен Гайслер: Настоящото политическо и социално положение в България е стабилно

Торстен Гайслер
Снимка: БГНЕС / Снимка: БГНЕС

За щастие, настоящото политическо и социално положение в България е стабилно. Това заяви в интервю за предаването „Хоризонт за вас“ Торстен Гайслер, ръководител на Бюрото на фондация „Конрад Аденауер“ в България.

Правителството седи здраво на седлото, въпреки че парламентът често има турболенции. Тази стабилност е в интерес на всички българи, още повече че България се намира в навечерието на първото си председателство на Съвета на ЕС, така че в интерес на всички е България да запази своята стабилност. Това е важно не за успеха на Бойко Борисов или за успеха на неговото правителство, а за България, добави той

Гайслер посочи, че е важно умереността и чувството за отговорност от всички страни в парламента да излязат на преден план и да доминират над противоречията.

На много места хората имат чувството, че не могат да участват в живота на обществото, че биват изтласкани към периферията, че не са включвани. В това число и Германия. Затова популистките партии печелят все повече привърженици в европейските държави. Те използват тази нестабилност, използват страховете на хората и ги подтикват към една враждебност, като прехвърлят цялата отговорност за всички проблеми на малцинствата. А отговорните политици би трябвало да подхождат по друг начин. Те трябва да търсят къде се е пропукало доверието и да се опитат да запълнят пукнатината. Там, където съществува чувството за несправедливост, трябва да се даде обяснение, с целта да се сплоти обществото. В България, освен това, разликите между социалните слоеве са много големи. Необходим е икономически растеж, който да е в полза на всички, да предлага квалифицирани работни места, благосъстояние, стабилност, каза той.

Гайслер посочи още, че в България все още корупцията продължава да е много разпространена:

Корупция означава да се дават предимства на хора, на които не им се полага и това е дълбоко несправедливо от социална гледна точка. В момента в парламента се обсъжда нов законопроект за борба с корупцията, ние много отблизо следим дебатите и се надяваме законът да стане добър и парламентът да не го разводни. След което внимателно ще следим дали се изпълнява този закон, защото това не е задача само на правителството, това е задача на цялото общество.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Най-лошата година в историята на човечеството

Най-лошата година в историята на човечеството е 536, пише Science Alert, позовавайки се на проучване на учени от Харвардския университет. През тази година е имало катастрофални изригвания на вулкани, които са предизвикали продължително застудяване и глад. Изследователите са анализирали образци от лед в Гренландия и Антарктида, които са в това..

публикувано на 16.11.18 в 16:42

Тридневен протест с искане за смяна на политическата система и за референдуми започва пред НС

Тридневен протест пред Народното събрание започна в 11 ч. под надслов: "Окупация за смяна на политическата система и за референдуми".  Акцията се организира в социалните мрежи и е обявена като недоволство на българи в страната и чужбина.   Един от участниците в протестните действия обяви в социалните мрежа основните искания: "Пред парламента:..

обновено на 16.11.18 в 16:37
Учениците получиха сертификати за участието си в

С "Училище за авиация" Летище София се включи в Деня за по-чист въздух

На Летище София се проведе първото за тази учебна година „Училище за авиация“.  Акцент на срещата с деца от началния курс на столични училища беше поставен върху усилията за намаляването на въглеродните емисии и опазването на околната среда. Темата е свързана с инициативата на Столична община Ден с по-чист въздух.  "Анонсирахме участието на..

публикувано на 16.11.18 в 16:37
Семейства от Велико Търново се събраха с лекарите от отделението по неонатология в областната болница, за да им благодарят за грижите в навечерието на Световния ден на недоносените деца.

Майка на недоносено бебе: Лекарите от неонатологията са ангели

Всяко десето бебе, което се ражда в България, е недоносено, докато в някои европейски страни децата, родени в риск, са два пъти по-малко като дял от ражданията. В навечерието на Световния ден на недоносените деца семейства от Велико Търново се събраха с лекарите от отделението по неонатология в областната болница, за да им благодарят за..

публикувано на 16.11.18 в 16:21
Снимката е илюстративна

Медици искат НЗОК да покрива успешни алтернативни методи в онколечението

От април до октомври в Медицинския център за интегративна медицина от 10 лекувани онкоболни пациенти две жени с рак на гърдата в четвърти стадий се постига излекуване, а при трима пациенти - 50 но сто намаление на туморните размери. Това съобщи д-р Христо Дамянов от центъра. Лечението се извършва с неконвенционални методи, които не се поемат от..

публикувано на 16.11.18 в 15:56