Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Торстен Гайслер: Настоящото политическо и социално положение в България е стабилно

Торстен Гайслер
Снимка: БГНЕС / Снимка: БГНЕС

За щастие, настоящото политическо и социално положение в България е стабилно. Това заяви в интервю за предаването „Хоризонт за вас“ Торстен Гайслер, ръководител на Бюрото на фондация „Конрад Аденауер“ в България.

Правителството седи здраво на седлото, въпреки че парламентът често има турболенции. Тази стабилност е в интерес на всички българи, още повече че България се намира в навечерието на първото си председателство на Съвета на ЕС, така че в интерес на всички е България да запази своята стабилност. Това е важно не за успеха на Бойко Борисов или за успеха на неговото правителство, а за България, добави той

Гайслер посочи, че е важно умереността и чувството за отговорност от всички страни в парламента да излязат на преден план и да доминират над противоречията.

На много места хората имат чувството, че не могат да участват в живота на обществото, че биват изтласкани към периферията, че не са включвани. В това число и Германия. Затова популистките партии печелят все повече привърженици в европейските държави. Те използват тази нестабилност, използват страховете на хората и ги подтикват към една враждебност, като прехвърлят цялата отговорност за всички проблеми на малцинствата. А отговорните политици би трябвало да подхождат по друг начин. Те трябва да търсят къде се е пропукало доверието и да се опитат да запълнят пукнатината. Там, където съществува чувството за несправедливост, трябва да се даде обяснение, с целта да се сплоти обществото. В България, освен това, разликите между социалните слоеве са много големи. Необходим е икономически растеж, който да е в полза на всички, да предлага квалифицирани работни места, благосъстояние, стабилност, каза той.

Гайслер посочи още, че в България все още корупцията продължава да е много разпространена:

Корупция означава да се дават предимства на хора, на които не им се полага и това е дълбоко несправедливо от социална гледна точка. В момента в парламента се обсъжда нов законопроект за борба с корупцията, ние много отблизо следим дебатите и се надяваме законът да стане добър и парламентът да не го разводни. След което внимателно ще следим дали се изпълнява този закон, защото това не е задача само на правителството, това е задача на цялото общество.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Почистват язовир "Малко Шарково" в община Болярово

Почистване на язовир „Малко Шарково“ в крайграничната община Болярово организира Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. В екоакцията ще се включат и клубове по спортен риболов, жители на село Малко Шарково и доброволци. Акцията ще започне в 9 часа и е под мотото: „Който обича гората/водата - слага боклука в торбата!“ ...

публикувано на 27.04.24 в 05:28
15 години българско училище

15 години празнува българското училище в град Паралимни

Празнично шествие и голям концерт днес в град Паралимни, в югоизточната част на Кипър, са кулминацията на събитията, с които българското училище „Народни будители“ в Паралимни отбелязва 15-тата годишнина от основаването си.  Тържественото честване на 15-ия рожден ден на българското училище ще почетат кипърски и български официални гости, много наши..

публикувано на 27.04.24 в 04:22

Пролетно издание на кампанията "Капачки за бъдеще" в Пловдив

Пролетното издание на благотворителната кампания „Капачки за бъдеще“ ще се проведе днес в Пловдив. Целта на кампанията е да бъдат подпомогнати 20 детски и родилни отделения в цялата страна.  В Пловдив благотворителната инициатива ще се състои на паркинга на голям хипермаркет на бул. „Санкт Петербург“.  В продължение на 5 часа - от 9.00 до 14.00 ч.,..

публикувано на 27.04.24 в 02:51
Лондон, 14 октомври 2023 г.

Отмениха шествие на еврейска организация в Лондон поради опасения за сигурността

Във Великобритания еврейска организация обяви, че с голяма неохота отменя своята демонстрация под надслов "Вървим заедно" в централен Лондон поради опасения за безопасността. Хиляди се очакваше да присъстват на похода в съботния ден в британската столица, който щеше да съвпадне с почти редовните пропалестинските шествия. Така наречената „Кампания срещу..

публикувано на 27.04.24 в 02:05

Пленум на БСП определя кандидатските листи за изборите

Пленум на БСП определя кандидатските листи за парламентарните и за европейските избори. Общинските и областните конференции за евровота вече са се състояли във всички партийни структури в страната. Излъчени са около 100 номинации за представители в Европейския парламент, от които ще бъдат определени листите с кандидатите.  Хора с обществен опит и..

публикувано на 27.04.24 в 01:53
Кипър - пожар

Забрана за фойерверки в Кипър заради пожари

В Кипър се забранява използването на фойерверки, след като през тази седмица избухнаха два големи пожара, причинени от неправилно боравене с пиротехнически средства. Глоба до 50 000 евро се налага за палене на огън в горски райони.  Всички фойерверки без изключение са строго забранени във всички райони на страната за неопределено време, действащите..

публикувано на 27.04.24 в 01:47
Крал Чарлз III и Камила Паркър-Боулс

Британският крал ще поднови публичните си ангажименти

Британският крал Чарлз Трети ще поднови публичните си ангажименти следващата седмица, след като постигна окуражаващ напредък в лечението си от рак, съобщи Бъкингамският дворец.  Макар и това да не е пълно завръщане към официалните ангажименти на краля, сигналите от двореца са положителни, коментират британските медии. Все пак лечението на Чарлз,..

публикувано на 27.04.24 в 01:39