Новият филм на Нено Белчев беше показан в галерия "Структура"

Филмът на Нено Белчев "Моето сърце е октопод“ или "Баща ми на брега на Черното море" беше показан в сряда в галерия "Структура". Творбата е на границата между видеоизкуството и документалното кино, между реалността и фантазията, а авторът ѝ припомни за "Хоризонт до обед", че в Черно море няма октоподи:

Октоподът ми не е някаква конкретна личност в семейството, по-скоро е някаква метафора за начина, по който човек се свързва с останалия свят. Лично за себе си смятам, че съм доста противоречива личност и че това е доста характерно изобщо за моето поколение и за тези след това. Просто исках в самото заглавие да се съдържа такова противоречие.

Филмът по-скоро е за настоящето, погледнато през призмата на миналото. Смятам, че не трябва да се вторачваме в миналото. В някаква степен ние много често го правим - гледаме в славното минало и говорим някакви врели - некипели. Казвам, че историята трябва да се помни, но не трябва да се вторачваме излишно.

Реален елемент във филма е бащата на автора – реален художник и блокът, в който е живял, където е имало много самоубийства, за разлика от съседния.

Красимир Терзиев, също визуален артист, който обаче се занимава и с културна теория сподели за филма:

Единственият ключ, който държи тези много разнородни парчета, езици, медии, които филмът съдържа е тази фикционална автобиографична перспектива. Единственото от първо лице единствено число може да се съберат толкова разнородни елементи. Както Нено каза вчера, това е като поток на съзнанието.

Филмът, според Терзиев, е подходящ за всякаква аудитория. 


ВИЖТЕ ОЩЕ
Режисьорът Маргарита Младенова

Финално обществено обсъждане на проекта "Пристройката"

Последно обществено обсъждане на проекта " Пристройката" ще се състои на 20 септември в Театрална работилница "Сфумато". Той предвижда разширяване на културното пространство на Театралната работилница "Сфумато". Според режисьора проф.  Маргарита Младенова "т еоретично всички институции стоят зад този проект", а сега се разгласява..

публикувано на 18.09.18 в 14:58
Кадър от филма

Филмът "Вездесъщият" е българското предложение за "Оскар" за чуждоезичен филм за 2019-а

Филмът "Вездесъщият" на режисьора Илиян Джевелеков е българското предложение за "Оскар" за чуждоезичен филм за 2019 година, съобщи Националният филмов център. Филмът е избран от 11-членна комисия с председател Владимир Андреев. Главният герой е писател и шеф на рекламна агенция, който следи всички около себе си със скрити камери...

обновено на 18.09.18 в 12:32

Пиесата “12-а нощ” от Шекспир ще бъде представена в крепостта “Трапезица” във Велико Търново

Пиесата “12-а нощ” от Уилям Шекспир ще бъде представена в крепостта “Трапезица” във Велико Търново. Идеята е на Великотърновското дружество за приятелство България – Япония и Сдружение “Театър Вятър”. Спектакълът, който е направен с финансовата подкрепа на Програма “Изкуство и култура” на Общината и съдействието на Регионалния исторически..

публикувано на 18.09.18 в 10:22

"Игра на тронове" спечели статуетката за най-добър драматичен сериал на наградите "Еми"

Сериалът "Игра на тронове" спечели статуетката за най-добър драматичен сериал на тазгодишната церемония по връчването на наградите "Еми". Сценаристите и продуценти  Дейвид Бениоф и Ди Би Уайс излязоха на сцената в Майкрософт Тиътър заедно с целия екип.  Според Бениоф заслугата за успеха е преди всичко на писателя, създал поредицата  - Джордж Ар..

публикувано на 18.09.18 в 09:19

Радиооркестърът за народна музика и "Арт ефир" - с награди за ярки постижения в областта на културата

Оркестърът за народна музика на Българското национално радио и предаването "Арт ефир" по програма "Христо Ботев" на БНР получиха наградите на София за ярки постижения в областта на културата. С наградата за цялостно творчество беше удостоен писателят Георги Господинов. Оркестърът на БНР получи награда в категория "Фолклор" за проекта си "Ритъмът..

публикувано на 17.09.18 в 20:36