Летифов: Законопроектът за автомобилната камара не бива да бъде приеман в този му вид

Председателят на транспортната комисия в Народното събрание Халил Летифов
Снимка: БНР

Законопроектът за автомобилната камара не е оттеглен от Народното събрание, така че стои като проект, който трябва да бъде гледан. Вчера имаше среща с превозвачите. Те бяха разделени – една част бяха „за“, а друга - категорично против него и го окачествиха като лобистки и накърняващ техните интереси. Споделям притесненията, защото има неясни текстове

Това каза за предаването „12+3“ по „Хоризонт“ председателят на транспортната комисия в Народното събрание Халил Летифов по повод настояванията на превозвачите да бъде оттеглен текст от проекта на Закон за автомобилна камара, който предвижда създаване на камера, в която да членуват задължително всички 17 000 фирми в автотранспорта. На срещата превозвачите са били единодушни, че трябва да има обединение в сектора и по-добра координация, но са изразили притеснения заради задължителното членство. Твърде големи правомощия се дават на председателя на камарата, а това трябва да е един колективен орган на самоуправление, предупреди политикът:

„В този си вид, този закон, според мен, не може да бъде приет. Ако остане така, ще бъде вреден и ще нанесе допълнителни поражения за автомобилния бранш. Аз съм убеден, че реакцията на превозвачите ще бъде чута, защото беше категорична, от една страна, а от друга страна, беше много добре мотивирана“.

Ако не бъде оттеглен законопроектът, ще има срещи с представители на превозвачите, категоричен е Летифов.

Бившият министър на транспорта проф. Антони Славински коментира:

„Взаимоотношенията между неправителствени организации и правителство много трудно могат да бъдат уредени със закон, особено ако в него има задължителни елементи. Законът може да създава някаква рамка, възможност за създаване на такава камера, но в крайна сметка и самите превозвачи трябва да осъзнаят необходимостта от това да бъдат организирани. Камара може да съществува, но не по силата на задължение от закона, а по осъзната необходимост на превозвачите“. 


Свързани новини
Национален протест срещу проектозакона за създаване на автомобилна камара.

Около 99% от автобусните превозвачи се включиха в днешния протест

Около 99 процента от автобусните фирми, обслужващи общински, областни и републикански транспортни схеми и членуващи в Сдружението на автобусните превозвачи се включиха в днешния протест. Данните сочат, че той е подкрепен от около 2 700 автобуса, а..

обновено на 14.06.18 в 17:21
ВИЖТЕ ОЩЕ

Предварителни данни: Блокът на Пашинян печели над 70% на изборите в Армения

Политическият блок на арменския премиер Никол Пашинян води категорично в проведените в страната предрочни парламентарни избори. Това показват предварителни резултати, цитирани от "Франс прес" и ТАСС.  Според изнесените от централната избирателна..

публикувано на 10.12.18 в 00:45
Зоран Заев е на двудневно работно посещение в Лисабон за участие в конгреса на ПЕС.

Заев: България не е търсила съдействие по разследването за българските паспорти

България не е искала съдействие от македонските власти по разследването, което тече за начина на издаване на български паспорти, заяви премиерът на Република Македония Зоран Заев пред български репортери в Лисабон, съобщава агенция МИА, цитирана от..

публикувано на 09.12.18 в 20:18
Сръбският президент Александър Вучич

Вучич заяви, че не е чул нито една ясна и истинска позиция на снощния протест в Белград

Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви днес, че не е чул нито една ясна и истинска позиция на снощния протест в Белград, в който, според опозицията, са участвали 10 000 души, съобщи Б92. Затова Вучич нямало да прави никакви отстъпки...

публикувано на 09.12.18 в 19:54
Макрон ще се срещне утре със синдикати и ръководители на предприятия, за да започне дебат за данъчната политика и публичните разходи.

Макрон се среща с профсъюзите и работодателите

Френският президент Макрон ще се срещне утре със синдикати и ръководители на предприятия, за да започне дебат за данъчната политика и публичните разходи, преди да съобщи нови социални мерки, за да успокои обществения климат във Франция на фона на..

публикувано на 09.12.18 в 19:16
Британската Лейбъристка партия обяви, че нейният лидер Джеръми Корбин е готов да поеме премиерския пост начело на правителство на малцинството още в сряда.

Корбин готов за премиер, ако Тереза Мей загуби вота по сделката за Брекзит

Британската Лейбъристка партия обяви, че нейният лидер Джеръми Корбин е готов да поеме премиерския пост начело на правителство на малцинството още в сряда, ако Тереза Мей загуби гласуването по нейната сделка за Брекзит във вторник в Камарата на..

публикувано на 09.12.18 в 19:00