Летифов: Законопроектът за автомобилната камара не бива да бъде приеман в този му вид

Председателят на транспортната комисия в Народното събрание Халил Летифов
Снимка: БНР

Законопроектът за автомобилната камара не е оттеглен от Народното събрание, така че стои като проект, който трябва да бъде гледан. Вчера имаше среща с превозвачите. Те бяха разделени – една част бяха „за“, а друга - категорично против него и го окачествиха като лобистки и накърняващ техните интереси. Споделям притесненията, защото има неясни текстове

Това каза за предаването „12+3“ по „Хоризонт“ председателят на транспортната комисия в Народното събрание Халил Летифов по повод настояванията на превозвачите да бъде оттеглен текст от проекта на Закон за автомобилна камара, който предвижда създаване на камера, в която да членуват задължително всички 17 000 фирми в автотранспорта. На срещата превозвачите са били единодушни, че трябва да има обединение в сектора и по-добра координация, но са изразили притеснения заради задължителното членство. Твърде големи правомощия се дават на председателя на камарата, а това трябва да е един колективен орган на самоуправление, предупреди политикът:

„В този си вид, този закон, според мен, не може да бъде приет. Ако остане така, ще бъде вреден и ще нанесе допълнителни поражения за автомобилния бранш. Аз съм убеден, че реакцията на превозвачите ще бъде чута, защото беше категорична, от една страна, а от друга страна, беше много добре мотивирана“.

Ако не бъде оттеглен законопроектът, ще има срещи с представители на превозвачите, категоричен е Летифов.

Бившият министър на транспорта проф. Антони Славински коментира:

„Взаимоотношенията между неправителствени организации и правителство много трудно могат да бъдат уредени със закон, особено ако в него има задължителни елементи. Законът може да създава някаква рамка, възможност за създаване на такава камера, но в крайна сметка и самите превозвачи трябва да осъзнаят необходимостта от това да бъдат организирани. Камара може да съществува, но не по силата на задължение от закона, а по осъзната необходимост на превозвачите“. 


Свързани новини
Национален протест срещу проектозакона за създаване на автомобилна камара.

Около 99% от автобусните превозвачи се включиха в днешния протест

Около 99 процента от автобусните фирми, обслужващи общински, областни и републикански транспортни схеми и членуващи в Сдружението на автобусните превозвачи се включиха в днешния протест. Данните сочат, че той е подкрепен от около 2 700 автобуса, а..

обновено на 14.06.18 в 17:21
ВИЖТЕ ОЩЕ

Расте натискът над Тереза Мей да се откаже от плана за Брекзит от Чекърс

Във Великобритания се очаква на днешното заседание на кабинета Тереза Мей да бъде подложена на натиск да се откаже от плана от Чекърс и да подкрепи свободно търговско споразумение с ЕС. Междувременно бившият министър за Брекзит Дейвид..

публикувано на 24.09.18 в 11:44
Вселенският патриарх Вартоломей

Вселенският патриарх Вартоломей: Украйна има право на независима църква

Украйна има право на независима църква, каза Вселенският патриарх Вартоломей пред гръцкото издание „Катимерини“ по повод реакцията на Руската православна църква, която „заплаши с голям разкол в православния свят заради Украйна“. В публикацията..

публикувано на 24.09.18 в 10:59
Колинда Грабар-Китарович

Хърватският президент с обръщение към македонците

Дни преди референдума в Македония и хърватският президент Колинда Грабар-Китарович изпрати видеообръщение към гражданите. Тя каза, че Македония принадлежи към семейството на ЕС и НАТО и Хърватия е готова да им помогне по този път. „Това е..

публикувано на 24.09.18 в 10:51

Цветан Цветанов отива в Брюксел за заседание на групата за контрол на Европол

Председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов ще участва в заседанието на Съвместната група за парламентарен контрол върху работата на Европол, което се провежда в Брюксел. В белгийската столица Цветан Цветанов..

публикувано на 24.09.18 в 10:47

Христо Панчугов: Борисов се опита да заеме и двете позиции по отношение на Унгария

„Дори и такъв факир във вземането на двойствени позиции като Бойко Борисов все по-трудно ще може да обясни къде е неговата позиция и защо се лута така българската политика, особено когато става въпрос за дългосрочни европейски перспективи“. Това..

публикувано на 24.09.18 в 10:46