"Кан академия" на български продължава да се разраства

Базираната в интернет безплатна платформа Khan Academy има за цел да даде качествено образование на всяко дете, независимо къде се намира. Розалина Лъскова - изпълнителен директор на сдружение „Образование без граници“ сподели, че знанието е общодостъпно и структурирано по начин, който позволява връзка между ученика, учителя и родителя.

Има над 10 000 видео урока и над 100 000 упражнения. Съществува от 2006 година и по света от над 66 милиона потребители. Нашата мисия е да я направим на български, тъй като тя е глобален продукт и оригиналът е на английски, и по този начин да дадем шанс на повече български деца, но не само деца - на всеки, който иска да опресни знания по една или друга тема.

Учителите могат да създават виртуални класове и през тях да задават самостоятелна работа на учениците и да следят кой как се справя и точно къде има нужда от подкрепа:

„По този начин се спестява изключително много време на учителите, които са доста натоварени административно, особено в последните години. Освобождавайки време на учителите през инструменти като "Кан академия", те пък могат да го използват за индивидуална работа с тези, които имат нужда от индивидуална подкрепа“.

Българската версия на академията започва като доброволческа инициатива през 2014 година. Оттам възниква и „Образование без раници“ което прилича финансиране и допълнителни експерти за превода.

„Готови сме с математиката, програмирането, компютърните науки, всички видеоуроци по биология и страшно много по здраве и медицина. Вече работим уроците по химия и скоро започваме с тези по физика“.

От организацията популяризират академията в различни училища в страната. Съвместна работа с екипите на две големи училища в София също е показала много добри резултати, особено с учителите, които имат бариера пред използването на дигитални технологии. Има и програма за обучение за учителите – т. нар. „кредити“.


ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за уличен фитнес при игра на група деца автомобилната гума паднала върху момчето. От общината..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33