Домейните на кирилица вече са 3000

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Има около 2000 регистрирани .ею домейни, откакто са пуснати на пазара през 2016-а. Това прави около 3000 домейна на кирилица, защото има и 1000, завършващи с .eu на латиница. Това каза за предаването „Хоризонт до обед“ Пламена Аржант – ръководител на българския пазар в организацията, която отговаря за европейските домейни.

„Усилията на регистъра не приключват с пускането на домейна и регистрацията. Целта ни не е да регистрираме десетки хиляди домейни на годината, а да увеличим знанието на хората, че интернет започва да говори на техния език. Случва се бавно и славно. От Международната организация за домейн имена работят интернет да започне да приема все повече езици и все по-лесно.

Проблем евентуално може да има понякога, когато се свързват e-mail клиентите. Понякога за хората представлява трудност да разберат точно техническите параметри за това. Продължаваме да работим“.

Домейн на кирилица регистрират основно българи, но има и сериозен интерес от известни международни фирми, които се регистрират, за да защитят своята марка и да не позволят на злоупотреба с него и имитации.

„Няма как да знаем за тяхната стратегия, но със сигурност големите сайтове говорят различни езици, така че е нещо, което може да се случи в бъдеще – да си свържат кирилическия си сайт със сайта на български, така че да позволят на българските си клиенти най-лесно да достигат до тях“.

Български фирми регистрират по два домейна с .eu и .ею. Хората пък обичат да регистрират и личните си имена, за да подсигурят, че този домейн си е техен, ако решат да развиват сайт.

„Българският пазар е един от най-добре разрастващите се пазари за 2017-а. Той се активизира, което за нас е  добър знак, че и .eю домейнът на български ще продължи“. 

Интервюто на Добромир Видев с Пламена Аржант можете да чуете от звуковия файл.