Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От петък трябва да започне източване на мазута от кораба “Мопанг“

Потъналият през 1921 година американски кораб „Мопанг”
Снимка: БГНЕС

Източването на мазута от потъналия край Созопол кораб трябва да започне до петък.

Дотогава ще бъде ясно становището на водолазите.

"Рано тази сутрин във водите около остров "Свети Иван" са се гмурнали поредните водолази, които са направили оглед на ситуацията", това каза Вълчо Чолаков, областен управител на Бургас.

"Всички заграждения, които бяха поставени там, са налични. Количеството, което се изпуска от кораба е намаляло. До ден-два ще ни бъде предоставен вариант за източването на горивото".

"Едва тогава ще се знае какви действия ще бъдат предприети", допълни Чолаков.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Премахват книги от лавиците на обществените библиотеки на Острова

Във Великобритания книги на автори, сред които Реймънд Бригс, Дейвид МакКий и Жул Верн, са били премахнати от обществените библиотеки след оплаквания от клиенти, съобщи вестник "Таймс".  Повече от дузина книги са били премахнати от библиотечните рафтове в Обединеното кралство, след като членове на обществеността са се оплакали от..

публикувано на 03.06.24 в 09:36
Весела Чернева

Весела Чернева: Кампанията за европейските избори у нас беше напълно затъмнена от националната

В България кампанията за европейските избори напълно беше затъмнена от националната кампания. Това заяви пред БНР зам.-директорът на Европейския съвет за външна политика Весела Чернева преди дискусията "Европейски избори: България в европейския контекст". Според нея тази дискусия ще е един от редките случаи, в който наистина ще може да се говори за..

публикувано на 03.06.24 в 09:29
Хора проверяват автомобилите си, паркирани близо до мястото на обстрел в жилищен район в Харков, Украйна, 14 май 2024 г.

Един загинал и двама ранени при руска атака над Харковска област

Украинските власти съобщиха за един загинал и двама ранени при руска атака през изминалата нощ в Харковска област. Твърди се, че е ударен почивен комплекс в централната част на региона. През нощта имаше въздушна тревога в няколко области в Източна Украйна заради опасност от нападение с балистични ракети. В руската Белгородска..

публикувано на 03.06.24 в 09:15
Адв. Диана Радославова

Адв. Диана Радославова: През последните години миграцията е представена като една заплаха

През последните години миграцията е представена като една заплаха. Това обясни пред БНР адв. Диана Радославова, Център за правна помощ "Глас". Центърът представя днес резултатите от икономически и правен анализ на състоянието на трудовия пазар в България и ролята на миграцията в справянето с наличните предизвикателства. Проучването се извършва..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

Мащабни ВВС учения на НАТО започват в Германия

Около 60 изтребителя и други бойни самолети ще участват в тактически учения на военновъздушните сили на НАТО, които започват днес във военновъздушна база в Германия, предаде ДПА, цитирана от БТА. В маневрите "Тайгър мийт" (Tiger Meet) в Ягел, в северната провинция Шлезвиг-Холщайн, ще се включат около 1100 военнослужещи от 11 държави от..

публикувано на 03.06.24 в 08:56

Райна Асенова за казуса "Сребреница": Щяхме да понесем голяма щета за нашия авторитет

" Позицията ни по темата "Сребреница" винаги е била еднозначна и ясна. Нещо повече - нашата дипломация е работила заедно с международните си колеги по темата и никога не е било поставяно под въпрос това, което е станало там ".  Това коментира пред БНР журналистът Райна Асенова относно публично изнесена информация за изпратена грама до постоянния..

публикувано на 03.06.24 в 08:49

Спецоперация на полицията във Великотърновско

Специализирана полицейска операция се провежда във Великотърновска област. На много места има контролно-пропускателни пунктове. Проверяват се хора и автомобили. Работи се по сигнали за нарушения на политическите права на гражданите в последната седмица преди изборите. По неофициална информация в Горна Оряховица има задържани за грабежи,..

публикувано на 03.06.24 в 08:32